Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Giga Googelaar

De tech tape begint eindelijk tekenen van leven te vertonen! Na een heuse melt down in april struikelen beleggers momenteel over elkaar heen om weer exposure te krijgen naar de sector. Dat het sentiment momenteel goed is konden we de afgelopen week ook op ons eigen Damrak vaststellen.

Tom Tom kreeg van beleggers na een flitsende road show een prijskaartje van twee miljard euro toegekend. Niet slecht voor een bedrijf dat afgelopen jaar 28 miljoen euro verdiende. Bestemming bereikt!

In mijn vorige bijdrage in maart 2005 tipte ik de pair trade Google (long) en Amazon (short). Het resultaat op dit koppeltje is redelijk spectaculair geweest. Google steeg sindsdien van bijna 180 naar 266 dollar, een stijging van 48%. Amazon.com steeg in dezelfde periode 5%.

43% rendement
De spread, het rendement op het koppeltje, kwam daarmee op uit 43%. Al met al reden om winst te nemen nu.

Hoort u het al squeezen?
Mijn shortpositie in Amazon heb ik dan inmiddels ook gesloten. Mijn long in Google houd ik nog aan. Het heeft er namelijk alle schijn van dat Google in het derde kwartaal van dit jaar wordt opgenomen in S&P-500. Op basis van haar huidige marktkapitalisatie (74 miljard dollar) zou het gewicht in deze index ongeveer 0,7% bedragen.

En dat is groot genoeg voor institutionele beleggers om het één van de kernposities in de portefeuille toe te wijzen. Google schiet de laatste weken dan ook omhoog als gevolg van een heuse short squeeze. Institutionele beleggers kopen nu alvast een marktweging voor de portefeuille omdat ze dat deze zomer toch moeten doen.

Het leuke is dat er op deze manier een selffulfilling prophecy begint te ontstaan. Hoe meer beleggers nu al kopen, hoe harder de koers van het aandeel oploopt en hoe groter het gewicht van Google in de S&P-500 wordt. Met als gevolg, u raadt het al, dat er deze zomer nog meer aandelen Google gekocht moeten worden door indexbeleggers.

De ondergaande zon tegemoet
Dit is overigens mijn laatste bijdrage aan de Magnificent Seven. Vanwege veranderende werkzaamheden binnen ons kantoor draag ik het beheer van mijn fonds per 1 juli over aan Jankees Ruizeveld. Jankees beheerde tot april van dit jaar het succesvolle Robeco Telecom Services Fund.

Het bijdragen aan de Magnificent Seven heb ik altijd als een eer ervaren, al was het niet altijd makkelijk. De technologiesector heeft zich sinds het begin van de Magnificent Seven in een neerwaartse trend bevonden. Maar er is nog hoop. De geschiedenis leert dat iedere bull market in een bear market wordt geboren.

Laten we hopen dat met het staken van mijn bijdragen de TMT- sector de weg omhoog definitief inslaat!

I'm a poor lonesome cowboy
I'm a long long way from home
And this poor lonesome cowboy
Has got a long long way to roam
Over mountains over prairies
From dawn till day is done
My horse and me keep riding
Into the setting sun

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Westerlings columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jaap Westerling

Jaap Westerling is hoofd beleggingen bij Optimix Vermogensbeheer. Bovendien is hij sinds mei 2001 beheerder van Optimix Technology Fund. Na zijn studie Economie aan de Universiteit van Amsterdam begon Westerling zijn loopbaan bij ING Investment Management als portfolio manager Amerikaanse aandelen. In 1998 trad hij in dienst ...

Meer over Jaap Westerling

Recente artikelen van Jaap Westerling

  1. mei '05 M7: Giga Googelaar
  2. mrt '05 M7: Zwarte ICT-piste
  3. jan '05 M7: Bulls eye

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links