Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gehannes in Cannes

De hele vastgoedscene bevindt zich deze dagen in Cannes. Daar wordt van 8 tot en met 11 maart de MIPIM, de jaarlijkse vastgoedbeurs georganiseerd. Veel vierkante meters beursvloer in het Palais de Festivals en heel veel hectoliters bier.

Vastgoed is, als u dat nog niet had begrepen, serious business. Zo serieus zelfs dat Cannes ruw ontwaakt uit de winterslaap, als duizenden vastgoedmensen er neerstrijken. De Mipim-beurs is goed voor de nodige deals en nieuwtjes en minder serieuze geruchten.

Voor dat laatste moet u aankloppen bij het Amsterdams escortbureau Yantra, dat twintig luxe dames invliegt, die voor 275 euro per uur in limousines bij de Rolexdragers worden voorgereden, schrijft De Telegraaf.

Geruchten genoeg
Het is maar dat de achtergebleven vastgoedbaronessen weten aan welke verleidingen de heren baronnen bloot staan, want als de kat van huis is, dansen niet alleen de muizen. Zeker met zoveel ingevlogen miepen op de Mipim. Terug naar het schemergebied buiten de (rode) spotlights en op naar het geruchtencircuit.

In de vastgoedmarkt heeft altijd wel iemand een nieuwtje. Wandelgangen genoeg. Zo wordt er her en der gefluisterd over de toekomst van midcapper AM. Fusie of overname op komst? Wie zal het zeggen… Misschien is Rabobank een leuke optie. Rabobank Vastgoed en AM zijn geen onbekenden van elkaar. Let op, wij denken gewoon even hardop.

Aan de andere kant is Rabobank ook al druk doende de vastgoedactiviteiten van Rabo Vastgoed en FGH Bank – samen goed voor een orderportefeuille van 10,4 miljard euro - te bundelen. Wat dacht u ook van de Vastned-fondsen? Houd ze in de gaten, want voor u het weet zijn het er geen twee meer, maar één.

Rood: AEX
Blauw: VastNed O/I

VastNed-fusie
Een fusie van Vastned Retail en VastNed Office/Industrial zou niet langer onbespreekbaar zijn. Sterker nog, CEO Reinier van Gerrevink is er blijkens een interview in The Financial Analyst fervent voorstander van. Samengaan van beide fondsen vergroot volgens hem de speelruimte.

Vastned Retail heeft geld, maar ziet geen koopkansen en VastNed Office/Industrial ziet koopkansen, maar heeft geen geld. Op dit moment bevinden de fondsen zich in een neerwaartse spiraal en moeten kantoren verkocht worden om de solvabiliteit op een verantwoord niveau te houden, stelt Van Gerrevink.

Omdat claimemissies niet voor de hand liggen, biedt kruisbestuiving de juiste oplossing. Het nadeel is dat sommige beleggers nu helemaal niets zien in kantoren en daarom liever puur in retail beleggen. Zij ziijn wars van een een fusie. Timing is daarom belangrijk bij zo’n stap. Een glaasje in Cannes kan misschien wonderen doen.

Cannes-cannes
Leuk is ook – en dat is geen gerucht, maar een feit – dat Annexum van het MECC-beursgebouw in Maastricht een heuse vastgoed-cv gaat maken. Zij kocht het pand voor 75 miljoen euro van Rodamco Europe. Meer achter de schermennieuws over deze cv in het eerstvolgende IEX Magazine.

Hoe het ook afloopt, de komende dagen danst de vastgoedscene eerst even de Cannes-cannes. Buiken inhouden, maatpak opstropen en Van Bommeltjes de lucht in. Wat in Cannes kan, kan thuis bij de barones immers niet. Tadadap, tadadap, tadadaptaptap…


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links