Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Grote Bedrog

Volgens de officiële cijfers van het CBS is de inflatie laag. Met de huidige 1,2 % zijn we zelfs op het laagste punt aangekomen in de laatste 15 jaar. Een lage inflatie is prettig voor iedereen, maar vooral voor de overheid. Looneisen, pensioenen en andere uitkeringen worden allemaal hoger als de inflatie oploopt.

Maar er is een nog veel groter belang om de inflatie laag te houden. Oplopende inflatie zorgt natuurlijk ook voor oplopende rentes. En dat is iets wat we in onze schuldoverladen toestand natuurlijk niet kunnen gebruiken.

Daarom zien we allerlei vormen van vreemde statistische tovenarij ontstaan om inflatiecijfers laag te houden. Door het ontbreken van belangrijke uitgaven in het inflatiemandje zegt het inflatiecijfer weinig meer over de koopkrachtontwikkeling.

Hoeveel snackbars zijn er in Groningen?
Veel van de prijsstijgingen die we meemaken zien we niet terug in de inflatiecijfers. De verhoogde ziektekostenpremie zit niet in het model. Net zo min als de exploderende pensioenpremie. Alleen de sterke stijging van deze kosten zet de koopkracht al extreem onder druk.

Maar het CBS geeft vreemd genoeg geen enkele gegevens over de feitelijke koopkrachtontwikkeling. De laatste cijfers zijn van twee jaar geleden. Maar gelukkig wordt de ontwikkeling van het aantal snackbars in Groningen wel in kaart gebracht.

Daarnaast worden door de verbeterde kwaliteit van veel producten prijsverhogingen voor een groot gedeelte weggestreept. Statistici spreken officieel namelijk pas van inflatie als de prijs van producten met gelijke eigenschappen een prijsstijging laat zien. En omdat de meeste producten continu worden verbeterd, worden de prijsstijgingen voor een groot gedeelte weggestreept.

U wordt bestolen!
Een automodel dat alleen nog maar met airco wordt geleverd maar wel in prijs is verhoogd komt toch met een verlaagde prijs in de inflatieboeken omdat de prijs van de airco eerst van de catalogusprijs wordt af getrokken.

Bill Gross van PIMCO, de grootste obligatiebelegger ter wereld, onthulde kort geleden dat maar liefst 46% van alle producten uit het inflatiemandje op deze eenvoudige manier neerwaarts worden bijgesteld. Zijn verhaal verscheen onder de niets verhullend titel "The Haute Con Job", vrij vertaald "Het Grote Bedrog".

Eerder onderzoek van HP/DeTijd in 2003 liet zien dat de gemiddelde kosten met vijf jaar tijd met ongeveer 50% waren gestegen. Volgens het CBS was het nog niet eens de helft. Als u net als ik een loonstijging krijgt die gebaseerd is op de officiële inflatiecijfers wordt u jaar-op-jaar flink bestolen.

Ik pik het niet langer. Op naar het Museumplein!


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Willem Middelkoop is free-lance journalist en verslaggever bij RTL Z. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, aandelen en beleggingsfondsen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op middelkoop@iex.nl


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Willem Middelkoop

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Meer over Willem Middelkoop

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. jun '11 Zeldzame bubbel 16
  2. jan '11 Wie pakt zilver? 34
  3. jun '11 Derivaten des doods 35

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links