Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ingewikkeld doen over de rente

Ingewikkeld doen over de rente

Al heel lang denken we dat de rente te laag is. Hoe lang? Dat ligt eraan wie u het vraagt, maar de pensioenfondsen en haar deelnemers lopen niet meer mee in de polonaise en de spaarders hebben ook een kater. Toch profiteren we er ook van.

  • De huizenbezitters, de dalende hypotheekrente heeft de defiscalisering van de hypotheekrenteaftrek draaglijk gehouden.
  • De beleggers, door het volstrekt onverwachte koersrendement op onze veilige beleggingen, de obligatiebeleggingen, met de staatsobligaties voorop.

De grafiek hieronder van de rente spreekt boekdelen. Als u het omdraait heeft u een vergelijkbaar beeld van de koersstijging van de Nederlandse tienjarige staatsobligatie.

 

Grafiek van de tienjaarsrente
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Geen mening leverde veel meer op

Vermogensbeheerders zitten met deze ontwikkeling in de maag en ze zitten dan ook overwegend al jaren in de loopgraven. Om niet te veel koersrisico te lopen als de rente gaat stijgen, zijn zij de rentegevoeligheid van de obligaties gaan verlagen.

De meest effectieve manier om dat de doen, is door obligaties met een kortere looptijd aan te kopen. Dat doen ze eigenlijk meer en meer sinds 2009, maar vooral sinds de tienjaarsrente onder de 1% is gezakt.

Er zijn nog veel redenen te bedenken waarom de vermogensbeheerders en dus ook hun klanten last hebben van de rente. Allereerst is de inkomstenstroom uit de vastrentende beleggingen ook vrijwel opgedroogd. De huidige tienjaarsstaatsobligatie betaalt een couponrente van 0,5%.

Dat was twintig jaar terug het tienvoudige. Beheerders die niet actief de looptijd van de obligatieportefeuille hebben verkort, profiteerden van veel grotere koersstijgingen. Dat hun relaties een hoger risico liepen in dit defensieve deel, is waarschijnlijk niet aan iedereen verteld.

Kijken we naar de verkeerde indicatoren?

De renteangst is historisch altijd gekoppeld aan de inflatie. Als de inflatie oploopt, verhogen de centrale banken de rente om de inflatie te beteugelen. De langere (kapitaalmarkt)rente stijgt dan mee.

Daarnaast kijken we naar de geldhoeveelheid (M2 voor de economen onder ons), als die toeneemt, veroorzaakt dat ook inflatie. Normaliter is dit ook de juiste indicator.

Maar door de volstrekt abnormale manier waarop we de bankencrisis hebben bezworen en vooral de wetgeving die daarop volgde om dit voor de toekomst te voorkomen is er iets geks gebeurd.

Pers! Pers! En blazen...

Het lijkt een beetje op een bevalling, voor de vaders en moeders onder ons. Want hoewel de centrale banken van de Verenigde Staten en later ook Europa de geldpers vol hebben opengezet, is de omloopsnelheid van het geld recht evenredig gedaald.

En daarmee is elke vorm van ontluikende inflatie – tot nu toe – in de kiem gesmoord.

De omloopsnelheid van geld is gedaald.
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Daarnaast heeft ook de sterk gedaalde olieprijs aan de lage inflatie en soms zelfs deflatie bijgedragen. Maar feit is dat al het extra kapitaal, vooral opgesoupeerd is om de balansen van de financiële instellingen (banken, verzekeraars, et cetera) te versterken. En we zijn met elkaar in ieder geval meer geld gaan uitgeven.

Zolang die omloopsnelheid niet toeneemt, is de kans groot dat de inflatie niet echt uit de klauwen loopt. Natuurlijk zal het dichtdraaien van de geldpers en renteverhogingen van eerst de Fed en later de ECB voor een stijgende rente zorgen. Maar we staan nu ook wel letterlijk en figuurlijk op de bodem.

Hoogstwaarschijnlijk is dit grafiekje dus de echte graadmeter of we een noodzaak tot renteverhoging hebben. Aangezien de Verenigde Staten qua rentebewegingen meestal een jaartje voorloopt op de EU, is het dus zaak om over de plas te kijken. Via dit linkje houdt de Fed van St. Louis het allemaal prachtig voor ons bij.

Nu is St. Louis niet hetzelfde als de hele economie van de Verenigde Staten, laat staan Europa, maar als indicator werkt het goed genoeg. Let wel, het is een zogeheten lagging indicator, maar verklaart wel veel over de context van de huidige rente.

Voorspellingen kosten meestal geld

Net als de film The Big Short zo mooi heeft laten zien, u kunt wel gelijk hebben, maar het duurt vaak veel te lang voordat de markt u gelijk geeft. De monetaire omloopsnelheid is ook geen alarmbel die gaat voordat de rente gaat stijgen.

Maar we weten nu hopelijk wel waarom dat tot op heden, ondanks alle voorspellingen, (toch) niet is gebeurd.


Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jeroen Brenninkmeijer

Jeroen Brenninkmeijer is mede-oprichter en partner bij MJR Advies. Vanaf een kleine commissionair tot chique private bank, heeft Brenninkmeijer samengewerkt met een grote diversiteit aan klanten en collega’s. Uiteindelijk koos hij ervoor om de klant bij te staan zonder afhankelijk te zijn van het product of omvang van het ver...

Meer over Jeroen Brenninkmeijer

Recente artikelen van Jeroen Brenninkmeijer

  1. jun '17 Ons pensioenprobleem te complex 10
  2. mei '17 De rally die bijna iedereen mist 9
  3. mrt '17 Inflatie? Best link 1

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2016 17:54
    Beste Jeroen, dat is natuurlijk een open deur van formaat... Laten we het eens van de andere kant bekijken, de rente staat zo laag omdat er massaal gehamsterd wordt, en nu de rente zo laag staat, levert het uitlenen door die instanties ook geen bliep op. Hun betrouwbaarheid (as if) is meer waard dan wat ze kunnen verdienen door hun centen uit te lenen.

    De overheid vindt de situatie wel uitstekend, want ook zij profiteren van deze anomalie. Bijprinten dus, de staat uit de schulden printen, en wel gratis. De ECB loopt keurig mee, want zij vinden het wel prima, en zijn doodsbang voor de gevolgen. Die omvatten onder andere minder vertrouwen in banken = minder vertrouwen in het functioneren van Draghi, en omvallende banken omdat een bepaald (Grieken)land niet aan haar financieringsbehoefte kan voldoen, en dat zou alleen maar herrie geven.

    Aldus blijven we de status quo handhaven, liefst zo lang mogelijk. Ja, inflatie aanjagen is het doel, dreigen met helicoptergeld werkt, want dat houdt de rentes laag. Kost een paar centen, maar we kunnen niet de eerste zijn die hogere rentes vraagt, dat kost ons de export.

    Er is niemand die dit potje blufpoker eerder gespeeld heeft, en iedereen is bang z'n gezicht (en geld, en baan) te verliezen. Ik vraag me af wie er nu nog een raise durft te plaatsen... Japan? China?
  2. [verwijderd] 23 juni 2016 19:43
    Beste Jeroen.

    Vorige keer kreeg je wel een beetje koude douche getuige diverse reacties (incl de mijne). Zoiets kan je gebeuren als IEX-columnist.
    Gewoon onverdroten doorgaan is dan het parool.

    Terechte constatering dat door oppotten van geld er te weinig terecht komt in de reële economie. Het geld rolt gewoon onvoldoende.

    Zou wel mooi zijn als het zou zijn: even naar de omloopsnelheid (de V uit de MV=PT) kijken en daarmee dan proactief een lucratieve slag kunnen slaan op de beurs.

    Probleem is dat die omloopsnelheid zelf een soort tussenvariabele is, waar dan weer veel andere zaken (bankenregulering, onzekerheid bij de burgers etc etc) op inspelen.

    "Net als de film The Big Short zo mooi heeft laten zien, u kunt wel gelijk hebben, maar het duurt vaak veel te lang voordat de markt u gelijk geeft. De monetaire omloopsnelheid is ook geen alarmbel die gaat voordat de rente gaat stijgen".

    Hier speelde nog een puntje. De banken blokkeerden een echt werkende CDS-markt in die hypotheek pakketten.

    Groet, Jonas

    PS Overigens wel terecht dat je duidelijk maakt welk risico er aan obligaties zit. Dat beseffen veel mensen volgens mij nog onvoldoende
  3. fritscrach 24 juni 2016 16:46
    We wachten dus rustig af wat er binnenkort kapot gaat. Misschien wel heel veel dingen tegelijk...
    Te ver dalende rente is een val. Risico en rendement gaan ontkoppelen. Schuld wordt onbetaalbaar bij normalisering van de rente en het onderpand daalt in waarde. Er komt de grootste afschrijving aller tijden aan.

  4. forum rang 7 handyman6 26 juni 2016 06:08
    quote:

    fritscrach schreef op 24 juni 2016 16:46:

    We wachten dus rustig af wat er binnenkort kapot gaat. Misschien wel heel veel dingen tegelijk...
    Te ver dalende rente is een val. Risico en rendement gaan ontkoppelen. Schuld wordt onbetaalbaar bij normalisering van de rente en het onderpand daalt in waarde. Er komt de grootste afschrijving aller tijden aan.


    Dat denk ik ook .En hoe doen ze dat? Door de boekhouding erover middels een aanslag of ontploffing in het gebouw simpelweg te laten verdwijnen! En zelf ook nog lekker vet short gaan ,van te voren.....
    Zo eenvoudig gaat dat: kladdaboem en we beginnen weer met een schone lei....
    GrH6
  5. deflationist 26 juni 2016 10:24
    quote:

    handyman6 schreef op 26 juni 2016 06:08:

    [...]Dat denk ik ook .En hoe doen ze dat? Door de boekhouding erover middels een aanslag of ontploffing in het gebouw simpelweg te laten verdwijnen! En zelf ook nog lekker vet short gaan ,van te voren.....
    Zo eenvoudig gaat dat: kladdaboem en we beginnen weer met een schone lei....
    GrH6
    Alles wat met ultralage rente gefinancierd is moet vroeg of laat gaan crashen. Aandelen, huizen, obligaties zullen dan hard dalen. Mooi weer spelers die jarenlang op de pof geleefd hebben zouden dan de dupe worden.
  6. kareldr 26 juni 2016 12:41
    Linkse partijen, zoals de SP, roepen op om het loslaten van de normen van de EU t.a.v. de staatschuld en begrotingstekort. Immers: geld is momenteel gratis.

    Fijn voor mijn kinderen. Niet alleen mogen ze in 2050 opdraaien voor de vergrijzing, werkloosheid door automatisering, reparatie van het milieu en opvangen van vluchtelingen ivm uitputten van zoetwaterbronnen in de wereld. Ook mogen ze onze 'gratis' lening aflossen inclusief rente.
  7. Brokie Even 26 juni 2016 23:17
    quote:

    handyman6 schreef op 26 juni 2016 06:08:

    [...]Dat denk ik ook .En hoe doen ze dat? Door de boekhouding erover middels een aanslag of ontploffing in het gebouw simpelweg te laten verdwijnen! En zelf ook nog lekker vet short gaan ,van te voren.....
    Zo eenvoudig gaat dat: kladdaboem en we beginnen weer met een schone lei....
    GrH6
    Jij snapt het. Vervolgens een paar Zandhazen daar de schuld van geven en die helemaal plat gooien en hun leiders omleggen. Om op die manier de hele regio te destabiliseren. De vluchtelingen stroom die dat dan oplevert, ontregelt weer de omliggende vijandige Westerse regio's. Je laat die omliggende Westerse regio's zelf deelnemen aan de belaging, waardoor ze doelwit worden van aanslagen en zelf tot oorlogsgebied verworden.

    Geloof me, die Amerikanen lachen nu heel hard in hun vuistje...
  8. ljjls 27 juni 2016 11:27
    quote:

    kareldr schreef op 26 juni 2016 12:41:

    Linkse partijen, zoals de SP, roepen op om het loslaten van de normen van de EU t.a.v. de staatschuld en begrotingstekort. Immers: geld is momenteel gratis.

    Fijn voor mijn kinderen. Niet alleen mogen ze in 2050 opdraaien voor de vergrijzing, werkloosheid door automatisering, reparatie van het milieu en opvangen van vluchtelingen ivm uitputten van zoetwaterbronnen in de wereld. Ook mogen ze onze 'gratis' lening aflossen inclusief rente.
    Goud hamsteren toch....
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links