Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eurobonds en Brexit

Eurobonds en Brexit

Vorige week schreef ik over de monetaire dictatuur in de EU. Het ECB-beleid is politiek van aard geworden en er is geen enkele (tegen)macht om dat te corrigeren. Eén van de reacties onder mijn column was de vraag hoe ik nu tegen de uitgifte van eurobonds aankijk.

Eurobonds zouden eveneens door een onafhankelijk Europees instituut worden uitgegeven. Dat kan dan, net als het ECB-beleid, ontsporen zonder dat ingrijpen mogelijk is. De vraag is begrijpelijk omdat ik een aantal keer zeer positief heb geschreven over de mogelijkheid van de uitgifte van obligaties op naam van alle EU-landen gezamenlijk.

Waarom pleitte ik voor de uitgifte van eurobonds? Momenteel maken negentien landen deel uit van het eurogebied. Elk van de landen geeft afzonderlijk obligaties uit ter financiering van zijn tekorten.

Monetair experiment

Duitsland zet de benchmark en leent tegen de laagste rente. Andere landen, met een minder solide financieel beleid, betalen meer rente. Dat is op zichzelf niet verkeerd. De markt kan door het vragen van een hogere rente, sturend optreden en hervormingen afdwingen in de landen die er een financiële puinhoop van maken.

De praktijk werkt echter anders. Het monetaire experiment, wat de euro feitelijk nog steeds is, duldt geen faillissement van landen in het eurogebied. Griekenland is mogelijk een uitzondering, maar nog een paar andere landen in het Griekse rijtje en de euro houdt op te bestaan.

Dat is precies de reden waarom de ECB met onorthodox beleid de obligaties van met name zwakke eurolanden opkoopt. Ten koste van alles moet een faillissement van een euroland worden voorkomen.

Prima oplossing

In feite komt het er op neer dat de markt het verschil in rendement tussen zwakke en sterke eurolanden incasseert, terwijl de EU de kosten draagt voor het overeind houden van met name de zuidelijke lidstaten. De uitgifte van eurobonds kan dit probleem oplossen.

Als de noordelijk lidstaten, deels via de ECB, nu toch ook al de zuidelijke soliditeit garanderen, kunnen zij beter zelf de risicopremie op obligaties incasseren dan dat de markt dat doet. Immers de markt loopt geen risico, want het eurosysteem wordt toch wel overeind gehouden, whatever it takes.

Bij de uitgifte van euro-obligaties zal de rente tenderen naar de lage Duitse rente. Mogelijk dat door de deelname van de zwakke eurolanden enig opwaartse druk op de eurobondrente zal plaatsvinden. Maar dat wordt geheel of gedeeltelijk gecompenseerd door de enorme liquiditeit van deze obligaties.

Maar zelfs als de rente op eurobonds duidelijk hoger uitvalt dan de lage Duitse rente, zullen de sterke eurolanden toch aan dit systeem verdienen. Als tweede element van de eurobonduitgifte wordt namelijk een intern verrekeningsysteem opgezet. 

Kredietrisicopremie

Landen met een hoog financieringstekort en met een hoge staatsschuld betalen een kredietrisicopremie aan de financieel gezonde landen. Het grote voordeel is dat zo de landen die de euro garanderen, en daarmee een risico lopen, de premie incasseren die nu de markt toevalt.

Als u gelooft in de euro, en voorstander bent van de monetaire unie, is de uitgifte van eurobonds niet meer dan logisch en heeft het alleen maar voordelen. Het onafhankelijke instituut dat deze obligaties zou moeten uitgeven, hoeft zeker niet dezelfde onafhankelijke positie te krijgen als de ECB.

Ik zie daarom niet dat een dergelijke instituut onverantwoord beleid zou gaan voeren, zonder dat ingrijpen mogelijk is. Toch ben ik niet meer zo'n enthousiast voorstander van de eurobondgedachte. Dat heeft meer te maken met mijn oordeel over de het hele europroject.

Toenemende onrust

Ik ben daar theoretisch nog steeds een groot voorstander van en zie in een goed werkend eurosysteem veel voordelen. Eén daarvan was de gedachte dat in het eurogebied de zwakke landen zich als vanzelf zouden aanpassen aan de sterke landen.

In plaats van de problemen weg defleren met het verzwakken van de eigen munt, waar de efficiënte noordelijke bedrijven veel last van hadden, was deze truc nu niet meer mogelijk. Maar helaas, in plaats van, desnoods mokkend, tot aanpassingen te komen, wordt de politieke onrust en onvrede in de zuidelijke Europese landen alleen maar groter.

En niet alleen in de zwakke landen die de hervormingen politiek niet kunnen opbrengen, maar ook in de rijke landen, waar het gevoel bestaat dat de EU ons handenvol geld kost. Een van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie was letterlijk de vrede te bewaren in Europa.

Welke kant?

Maar het lijkt er op dat de huidige Unie daar weinig aan bijdraagt, om het voorzichtig te stellen. Dus alvorens eurobonds in te voeren moet eerst duidelijk worden welke kant de eurozone opgaat.

  • Kiezen we voor een meer economische unie en laten we de politieke onderwerpen weer meer aan de afzonderlijke lidstaten over?
  • Of moeten we concluderen dat de unie in het huidige tijdsgewricht niet meer de juiste optie is, ons verlies nemen en het project ontmantelen.

Ik kies vooralsnog voor de eerste optie. Hervormingen kunnen beter met de Britten bij als buiten de unie. Ik hoop dan ook dat onze westerburen morgen tot een positieve uitslag komen en besluiten dat zij deel uitblijven maken van een (hervormde) Unie.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 juni 2016 12:47
    Het is wel heel erg naief om te geloven dat problemen zich als vanzelf oplossen. Dat is in het verleden nog nooit gebeurt en zal ook nooit gebeuren. Slechts wereld vreemde figuren die op een roze wolk wonen geloven hierin. Ze gaan er ook vanuit dat al die analfabete vluchtelingen die nu elke dag de EU binnenkomen over 5 jaar allemaal raket geleerde zijn.
  2. [verwijderd] 22 juni 2016 12:53
    Laat a.u.b. de Britten erbij want hebben een andere insteek dan de Duitsers wat voor evenwicht kan zorgen. Economische Unie zonder politieke doelstellingen lijkt me ook onhaalbaar, ja als de economie als een tierelier draait hoor je niemand mokken. Bij tegenwind moet je toch ook aan de bak, lijkt me. Het duurt zeker dertig jaar gerekend vanaf de introductie van de euro dat het een beetje overzichtelijk wordt van wat de gevolgen zijn en dan komt er een volledig nieuwe generatie aan de macht.
  3. [verwijderd] 22 juni 2016 15:20

    Marcel legt een keuze voor en kiest voor het eerste. Ik kies voor het tweede mits het zorgvuldig gebeurd. Reden eerste keuze is een illusie in de huidige constellatie De politieke macht komt daarin onvermijdelijk meer en meer in Brussel te liggen.

    ".Kiezen we voor een meer economische unie en laten we de politieke onderwerpen weer meer aan de afzonderlijke lidstaten over?
    •Of moeten we concluderen dat de unie in het huidige tijdsgewricht niet meer de juiste optie is, ons verlies nemen en het project ontmantelen."

    Ik besef dat ontmanteling EU geen overnight iets is, maar ik wil wel graag dat we Nederland niet afschaffen.

    In het Zuiden en bij franse boeren etc zal meer support zijn voor de EU. Nogal logisch als je bij de gokmachine bij de uitbetalingsbak staat, terwijl de noordelijke landen er boven steeds meer geld in moeten gooien.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 22 juni 2016 17:51
    Een zeer leeswaardig en deskundig

    “Vraag op de camping aarde in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

    die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen uiteraard niet zou veroorzaken,

    waarin na het dubieuze als kip kaal plukken van de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland, de bakermat van de westerse samenleving, slechts het dubieuze wachten kan zijn op de volgende als kip kaal te plukken soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU, waarin de betreffende soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland dan ook niets meer te verliezen heeft,

    zodat de soevereine nationale staat Griekenland failliet is en hierdoor dan ook in dubieuze zin genoodzaakt is om bijvoorbeeld de haven van Athene voor een bodemprijs op een presenteerblaadje aan de hoogst biedende aan te reiken, wat uiteraard op de camping aarde in dubieuze zin haaks staat op een door de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaten van de EU noodzakelijke voor iedereen op de camping aarde duidelijke regels voor de mensen die in de eurozone bij de douane werkzaam zijn,

    zodat de meeste mensen op de camping aarde t.a.v. het bericht op teletekst van 22 juni 2016

    ???????????????????????????????????????
    Gezamenlijke grens- en kustwacht EU

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Europese Unie is het eens over de
    oprichting van een Europese grens- en
    kustwacht.Die moet de bewaking van de
    Europese buitengrenzen versterken.De
    nieuwe grens- en kustwacht krijgt meer
    bevoegdheden dan zijn voorganger,het
    grensbewakingsagentschap Frontex.

    Het is de bedoeling dat binnenkort 1500
    grenswachten paraat staan om in actie
    te komen als de buitengrenzen onder
    druk staan.Ze gaan ook helpen bij de
    terugkeer van economische migranten.

    De Europese Commissie kwam vorig jaar
    met het plan en nu zijn ook de Europese
    Raad en het Europees Parlement ermee
    akkoord gegaan.
    ????????????????????????????????????????

    voor de eurozone tot mosterd na de maaltijd beleid gerekend dient te worden, en de meeste mensen op de camping aarde over de organisatie van de bescherming van burgers door de organen die hiervoor na o.m. twee door westerse nationale staten begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen zijn opgericht na het bericht op teletekst van 22 juni 2016

    ???????????????????????????????????????
    AzG:Blauwhelmen Zuid-Sudan faalden

    ????????????????????????????????????????
    ?? VN-militairen hebben gefaald bij de
    bescherming van burgers bij een aanval
    op een kamp in Zuid-Sudan in februari,
    stelt Artsen zonder Grenzen.Daarbij
    vielen zeker 25 doden,onder wie twee
    AzG'ers.Mogelijk waren er 65 doden.

    In het rapport staat dat de militairen
    bij de aanval op het ontheemdenkamp hun
    beschermende taak verzaakten.Daardoor
    vielen volgens AzG onnodig veel doden.
    De meeste kampbewoners hebben nu geen
    vertrouwen meer in de VN,zegt AzG.

    De blauwhelmen voorkwamen niet dat
    wapens het kamp werden ingesmokkeld.Ook
    grepen ze niet in toen de gevechten in
    het kamp uitbraken,schrijft AzG.
    ????????????????????????????????????????

    van deze organisatie geen hoge pet op hebben, en de meeste mensen op de camping aarde i.h.k.v. de berichtgeving over het reilen en zeilen van de NAVO organisatie die tot doel heeft om burgers met militaire middelen te beschermen, zoals op teletekst d.d. 22 juni 2016

    ???????????????????????????????????????
    Poetin verwijt NAVO agressiviteit

    ????????????????????????????????????????
    ?? Rusland moet de militaire paraatheid
    verhogen als reactie op het "agressieve
    gedrag van de NAVO",heeft president
    Poetin gezegd.Hij herdacht in de Doema
    de nazi-aanval op Rusland in 1941.

    Poetin zei dat de NAVO niet reageert op
    het aanbod een ongebonden,collectief
    veiligheidssysteem op te zetten.Poetin
    trok een parallel met de vooravond van
    WOII.Hij zei dat Rusland een dialoog
    wil,maar dat de NAVO een agressief
    gezicht toont aan de grens met Rusland.

    De Duitse minister Steinmeier heeft ook
    kritiek op de NAVO-oefeningen in Polen
    en de Baltische staten.De spanningen
    lopen daardoor volgens hem onnodig op.
    ????????????????????????????????????????

    niets moeten hebben van de agressiviteit van deze NAVO organisatie,

    in een oerwoud van wetten en regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud nog kan zien,

    voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis niet hoe het kan,

    maar profiteer er op de camping aarde na de scheiding van kerk en staat, respectievelijk de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, de broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd, in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises van”

    artikel!

    Op de camping aarde Marcel Tak,

    en bij voorkeur niet een van de twee bij de mensen in Amerika in de kamer staande al dan niet populair populistische olifanten die elkaar al dan niet met populaire populistische wartaal al dan niet met een kort lontje in de race voor het presidentschap voor rotte vis uitmaken en gek verklaren alvorens als al dan niet populair populistisch hoofd van de wereld/chief commander van de verreweg sterkste politieagent van de wereld met de verreweg grootste al dan niet geheime wapenindustrie voor de toys van de boys and girls van het Pentagon op het schild gehesen te worden,

    for president!

    De argumenten die de auteur jaren geleden op de camping aarde als deskundig brandweerman voor de eurobonds in voor iedereen heldere taal op een presenteerblaadje aanreikte hoefden door de jaren heen op de camping aarde dan ook niet veranderd te worden.

    Het enige wat door de jaren heen op de camping aarde dan ook veranderd is, is dat de auteur het door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders op de camping aarde taboe verklaarde onderwerp in de betreffende door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises nu tezamen met het non-event van een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleider Cameron aan de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone op een presenteerblaadje aangereikt brevet van onvermogen in de kwestie Brexit strategie of Blijven strategie, zegt u het als soeverein volk maar, want de regering heeft hier uiteraard geen idee van, op een presenteerblaadje dient aan te reiken.
  5. [verwijderd] 22 juni 2016 18:08
    "(...) zodat de meeste mensen op de camping aarde het bericht op teletekst van 22 juni 2016

    ???????????????????????????????????????
    Gezamenlijke grens- en kustwacht EU

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Europese Unie is het eens over de
    oprichting van een Europese grens- en
    kustwacht.Die moet de bewaking van de
    Europese buitengrenzen versterken.De
    nieuwe grens- en kustwacht krijgt meer
    bevoegdheden dan zijn voorganger,het
    grensbewakingsagentschap Frontex.

    Het is de bedoeling dat binnenkort 1500
    grenswachten paraat staan om in actie
    te komen als de buitengrenzen onder
    druk staan.Ze gaan ook helpen bij de
    terugkeer van economische migranten.

    De Europese Commissie kwam vorig jaar
    met het plan en nu zijn ook de Europese
    Raad en het Europees Parlement ermee
    akkoord gegaan.
    ????????????????????????????????????????

    voor de eurozone tot mosterd na de maaltijd beleid rekenen (...)"
  6. [verwijderd] 22 juni 2016 19:22
    @korbe007 Het is uiteraard met de kennis van toen en met de kennis van over 100 jaar op de camping aarde een Britse regering niet kwalijk te nemen dat het land uiteraard niets te maken wil hebben met een door de aan de lopende band problemen makende gezamenlijke regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur in Maastricht overeengekomen gezamenlijke muntunie zonder politieke afspraken met uiteraard op de camping aarde in het hier en nu de onderhavige gevolgen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis van dien.

    De “soevereine” nationale lidstaat van de EU Engeland/Verenigd Koninkrijk is dan ook uiteraard soeverein niet betrokken bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand.

    Hetgeen wat u dan ook stelt over ,,Laat a.u.b. de Britten erbij want hebben een andere insteek dan de Duitsers wat voor evenwicht kan zorgen.” kan dan ook niet in het belang zijn van de mensen in Engeland/Verenigd Koninkrijk, daar nu uiteraard juist de mensen in dit land een regering hadden die niets moest hebben van een economische unie zonder politieke doelstellingen/afspraken, wat dan ook op de camping aarde met de kennis van bijna iedereen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone inderdaad onhaalbaar is gebleken.

    Uiteraard is op de camping aarde hetgeen wat u stelt in “ja als de economie als een tierelier draait hoor je niemand mokken.” doorgaans juist, hoewel uiteraard in de “soevereine” nationale lidstaat van de EU Nederland de meeste mensen geheel terecht over het doorgaans tochtige, totaal verregende en miezerige weer op dit kleine, maar nietige, grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelakkertje wat te mokken hebben.

    Hoewel het uiteraard feitelijk weer wel zo is dat de meeste mensen op dit grotendeels onder de zeespiegel gelegen aardappelakkertje door de eeuwen heen ervan overtuigd zijn geraakt dat bij tegenwind de mens op de een of andere manier aan de bak moet, waardoor de mensen hierdoor dan ook door de eeuwen heen een kennis opbouwden met het de tegenwind het werk laten doen, zodat zij bijvoorbeeld met hun molens, inpolderingen, de Afsluitdijk bij de Zuiderzee en de Deltawerken al mokkend op het weer het hoofd boven water proberen te houden,

    wat uiteraard voor hen op de camping aarde in het hier en nu van het jaar 2016 met de opwarming van de aarde voor het onder de zeespiegel gelegen gedeelte van het kleine, maar nietige, tochtige, doorgaans verregende en miezerige aardappelakkertje uiteraard van levensbelang is. Zodat hetgeen wat u stelt in

    “Het duurt zeker dertig jaar gerekend vanaf de introductie van de euro dat het een beetje overzichtelijk wordt van wat de gevolgen zijn en dan komt er een volledig nieuwe generatie aan de macht.”

    uiteraard op de camping aarde in het hier en nu niet juist kan zijn.
  7. Verkruimel 22 juni 2016 19:57
    Die kredietrisicopremie, hoe zou die bepaald moeten worden? Zoals dat tot nog toe met de Libor gebeurde?

    Europa zal de landen machteloos maken, zoals Nederland de Nederlanden (provincies) machteloos heeft gemaakt. En net als gemeenten en provincies hun opgegeven macht nooit meer terug krijgen (politiek, toon aub mijn ongelijk!) zullen de landen eenmaal opgegeven souvereiniteit ook nooit meer terugkrijgen - tenzij ze uit de EU stappen.
  8. [verwijderd] 22 juni 2016 20:06
    @jonas Geheel anders dan u stelt, is de auteur geen voorstander van referenda waarna dus niemand meer weet wie waar verantwoordelijk voor is. De auteur heeft dan ook na de constatering

    ”Maar helaas, in plaats van, desnoods mokkend, tot aanpassingen te komen, wordt de politieke onrust en onvrede in de zuidelijke Europese landen alleen maar groter. En niet alleen in de zwakke landen die de hervormingen politiek niet kunnen opbrengen, maar ook in de rijke landen, waar het gevoel bestaat dat de EU ons handenvol geld kost. Een van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie was letterlijk de vrede te bewaren in Europa. Welke kant? Maar het lijkt er op dat de huidige Unie daar weinig aan bijdraagt, om het voorzichtig te stellen. Dus alvorens eurobonds in te voeren moet eerst duidelijk worden welke kant de eurozone opgaat.”

    in het onderhavige artikel de “keuzes”

    “Kiezen we voor een meer economische unie en laten we de politieke onderwerpen weer meer aan de afzonderlijke lidstaten over? Of moeten we concluderen dat de unie in het huidige tijdsgewricht niet meer de juiste optie is, ons verlies nemen en het project ontmantelen.”

    voorgelegd waar een ieder over kan meedenken.

    Aangezien er op de camping aarde voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euroschulden en vertrouwenscrisis er uiteraard niets meer te ontmantelen is,

    kan uiteraard beide keuzen voor de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten van de EU soelaas bieden, dit om de simpele reden dat het prijskaartje voor een exit van deze soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten van de EU te hoog zal zijn.

    Zodat het enige dat rest is dat de aan de lopende band problemen makende regeringsleider hun probleempjes die zij met andere aan de lopende band problemen makende regeringsleiders hebben in de organen die hiervoor i.h.k.v. de Verenigde Naties na o.m. twee door westerse soevereine nationale staten begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen zijn opgericht,

    dus de Veiligheidsraad en het Vredespaleis in Den Haag,

    in no-time oplossen.

    Hetgeen wat u dan ook stelt over

    “Ik besef dat ontmanteling EU geen overnight iets is, maar ik wil wel graag dat we Nederland niet afschaffen.”

    kan om de simpele reden dat er uiteraard niets meer te ontmantelen is en uiteraard Nederland niet afgeschaft gaat worden, evenmin wat u stelt in

    “In het Zuiden en bij franse boeren etc zal meer support zijn voor de EU. Nogal logisch als je bij de gokmachine bij de uitbetalingsbak staat, terwijl de noordelijke landen er boven steeds meer geld in moeten gooien.”

    juist zijn.
  9. [verwijderd] 22 juni 2016 20:16
    @Verkruimel De vraag die u op de camping aarde stelt over het bepalen van de kredietrisicopremie is onnodig, aangezien de auteur deze vraag in het onderhavige artikel reeds heeft beantwoord.

    Geheel anders dan u stelt hebben de soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” lidstaten van de EU op de camping aarde uiteraard niet de centjes om met een exit strategie uit de EU te stappen.
  10. rdeleeuw 22 juni 2016 20:21
    Wat een statisch denkpatroon, typisch macroeconoom. Ook bij het huidige model kan er gewoon risicopremies (verzekeringspremies) in rekening gebracht worden door spaarzame landen bij overspenders. Daar hoef je geen gemeenschappelijke eurobonds voor uit te brengen met een onderling verrekensysteem dat toch weer weggestreept gaat worden. Beste is om gewoon een keer 'afspraak is afspraak' toe te passen. Niks geen wegstrepen van schulden, niks geen bailout, geen hulp, geen ECB buiten haar boekje, geen politieke macht bij ambtenaren. Kortom, regels enkel bedenken als je ze gaat uitvoeren. Laat een land failliet gaan, is meteen de moral hazard probleem opgelost.
  11. rdeleeuw 22 juni 2016 20:45
    zolang de invulling cq afdwinging van afspraken onzeker blijven, zal er links of rechtsom voor die onzekerheid betaald worden.
    overigens: de echte betaling zijn de opportunity costs: eoconomische activiteiten die achterwege blijven/ verdwijnen doordat instituten en overheden als onbetrouwbaar worden ingeschaald.
    Saillant in deze is ook de negatieve rente die nu ook geldt voor grote bedrijven: daarmee hebben ze een extra concurrentie voordeel tov kleine, innovatieve bedrijven waardoor per saldo minder werkgelegenheid het resultaat zal zijn. Politici en centrale bankiers zijn in de politiek al gevaarlijk maar vliegen helemaal uit de bocht als ze zich bezig gaan houden met bedrijvigheid.
  12. [verwijderd] 22 juni 2016 22:31
    @rdeleeuw Op de camping aarde hebben de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders uiteraard in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

    die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen uiteraard niet zou veroorzaken,

    waarin na het door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders dubieuze als kip kaal plukken van de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland, de bakermat van de westerse samenleving, slechts het dubieuze wachten kan zijn op de volgende door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders als kip kaal te plukken soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU, dus inderdaad het middel toegepast om een land failliet te laten gaan,

    waardoor dan ook hierna in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises de feitelijke omstandigheid was ontstaan dat de betreffende soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaat van de EU Griekenland dan ook niets meer te verliezen heeft,

    dus vanwege het simpele feit dat de aldus door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders kaal geplukte soevereine nationale staat Griekenland hierna dan ook failliet is en hierdoor dan ook in dubieuze zin genoodzaakt is om bijvoorbeeld de haven van Athene voor een bodemprijs op een presenteerblaadje aan de hoogst biedende aan te reiken,

    wat uiteraard op de camping aarde in dubieuze zin uiteraard met name gelet op een humanitaire crisis vanwege een niet meer in de eigen regio op te vangen vluchtelingenstroom haaks staat op een door de soeverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “soevereine” nationale lidstaten van de EU noodzakelijke voor iedereen op de camping aarde duidelijke regels voor de mensen die in de eurozone bij de douane werkzaam zijn,

    zodat de meeste mensen op de camping aarde het bericht op teletekst van 22 juni 2016

    ???????????????????????????????????????
    Gezamenlijke grens- en kustwacht EU

    ????????????????????????????????????????
    ?? De Europese Unie is het eens over de
    oprichting van een Europese grens- en
    kustwacht.Die moet de bewaking van de
    Europese buitengrenzen versterken.De
    nieuwe grens- en kustwacht krijgt meer
    bevoegdheden dan zijn voorganger,het
    grensbewakingsagentschap Frontex.

    Het is de bedoeling dat binnenkort 1500
    grenswachten paraat staan om in actie
    te komen als de buitengrenzen onder
    druk staan.Ze gaan ook helpen bij de
    terugkeer van economische migranten.

    De Europese Commissie kwam vorig jaar
    met het plan en nu zijn ook de Europese
    Raad en het Europees Parlement ermee
    akkoord gegaan.
    ????????????????????????????????????????

    voor de eurozone uiteraard tot mosterd na de maaltijd beleid rekenen.

    Maar daarentegen is op de camping aarde het door u gepropageerde “Afspraak is afspraak” n.a.v. de aan de lopende band problemen makende gezamenlijke regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur in Maastricht overeengekomen gezamenlijke muntunie zonder politieke afspraken met uiteraard op de camping aarde in het hier en nu de onderhavige gevolgen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis van dien dus uiteraard door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders niet toegepast,

    zodat hetgeen wat u voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis over de invulling cq afdwinging van afspraken stelt uiteraard niet juist kan zijn.
  13. [verwijderd] 22 juni 2016 22:44
    @pmsbutternutter N.a.v. uw scorende reactie

    "Het is wel heel erg naief om te geloven dat problemen zich als vanzelf oplossen. Dat is in het verleden nog nooit gebeurt en zal ook nooit gebeuren. Slechts wereld vreemde figuren die op een roze wolk wonen geloven hierin. Ze gaan er ook vanuit dat al die analfabete vluchtelingen die nu elke dag de EU binnenkomen over 5 jaar allemaal raket geleerde zijn."

    dient op de camping aarde voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis opgemerkt te worden dat er slechts in weinig hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone raketgeleerden voor een normaal te noemen loon werkzaam zijn.
  14. forum rang 5 theo1 7 juli 2016 15:24
    @Marcel Tak, bedankt voor de uitgebreide reactie op mijn (enigszins gemene) vraag. Ik kan nu pas weer reageren (was op vakantie).

    Mijn probleem met het eurobond gebeuren is altijd tweeledig geweest:
    1- kan je erop vertrouwen dat het Centrale Instituut en het verrekeningsmechanisme op een goede manier geïmplementeerd gaan worden? Het track record in de EU is tot nu toe dat er bitter weinig op een goede manier geïmplementeerd wordt. Mijn grote angst is dat het Centrale Instituut (net als de ECB) een politiek gebeuren wordt waarbij de weg van de minste weerstand altijd zal zijn om maar door te rommelen en niks echt op te lossen.
    2- kan je erop vertrouwen dat er ook echt daadwerkelijk verrekend gaat worden? MAW, hoe ga je het afdwingen, ook als dat lastig wordt? Op papier is er ook een stabiliteitspact. Echter, Frankrijk veegt daar nu al decennialang zijn achterste mee af zonder dat er een haan naar kraait. Datzelfde geldt voor Duitsland (toen ze in recessie waren) en Italië. Tegenwoordig is EU speak daarvoor "intelligent toepassen", maar het komt gewoon neer op niet toepassen (behalve dan als het om de kleintjes gaat, dan durven ze wel daar in Brussel). Wat als Italië een hogere rente moet betalen dan (zeg) Nederland, en de Italianen gaan dat met zijn alleen heel gemeen vinden? Wordt er dan ook echt doorgezet, of wordt de verrekening "intelligent" toegepast (lees: afgerond naar 0)?

    Dat iets puur conceptueel een goed idee is, is leuk. Maar het probleem zit altijd in de implementatie. Puur conceptueel is er weinig mis met onderlinge samenwerking van landen. Maar met de implementatie van de EU is heel veel mis. Een goed idee dat waardeloos wordt geïmplementeerd, geeft een waardeloos resultaat. Mijn vertrouwen in de implementatie is heel laag, gezien het track record.
  15. [verwijderd] 10 juli 2016 17:47

    Theo. Dat is ook altijd mijn punt richting Marcel inzake die Eurobonds geweest. Marcel heeft theoretisch volkomen gelijk over die mogelijke voordelen. Het is alleen die verdomde politiek die de uitvoering niet volgens de theorie zal doen verlopen.

    Nu ook weer met die Italiaanse banken. Zijn er mooie en op zich begrijpelijke en redelijke regels inzake bankenproblemen opgesteld.
    Mijn verwachting is dat ze niet gehandhaafd gaan worden en het gekke is dat gezien de risico's begrijpelijk vind.

    Je krijgt daardoor natuurlijk wel steeds meer scheve verhoudingen, want bij ons hebben bijvoorbeeld de SNS-aandeelhouders wel moeten bloeden.

    Groet, Jonas
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links