Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagobert Draghi

De ECB is de weg kwijt

Goed, we leven dus onder een monetaire dictatuur. Politiek is alles goed geregeld in Europa. Natuurlijk er is veel kritiek mogelijk, maar de bottom line is dat we onze eigen bestuurders kiezen. Voeren zij een beleid dat niet aan onze wensen voldoet, dan sturen we ze weg om plaats te maken voor anderen.

Toegegeven, dat politieke systeem, beter bekend onder de naam democratie, heeft zo zijn nadelen. Het leidt tot opportunistisch gedrag van politici. In plaats van te opereren op basis van idealen over en visies op de gewenste samenleving, zoeken zij naar standpunten waar zoveel mogelijk kiezers achter kunnen staan.

Politiek is verworden tot de kunst een zo gunstig mogelijke positie te verkrijgen op de kiezersmarkt. Als ergens het marktdenken te ver is doorgeslagen, dan geldt het wel voor de politiek zelf. Onder deze omstandigheden lijkt het goed dat er een onafhankelijke centrale bank is.

De weg kwijt

Onafhankelijk van de politiek, die met zijn opportunistische invalshoek het monetaire beleid in een richting kan duwen gebaseerd op verkeerde motieven. Het zijn met name de Duitsers, uiteraard gesteund door Nederland, die zich voor een dergelijke positie van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben ingezet.

Dat lijkt zich nu tegen deze landen te keren. De gedachte was dat de centrale bank zelf, gevrijwaard van de waan van de dag, een verantwoord beleid zou uitzetten om de belangrijkste monetaire, en daarmee indirect economische doelstellingen te bereiken.

Maar de ECB is volledig de weg kwijt en voert een onrechtvaardig en daarboven ineffectief, zo niet contraproductief beleid. In de uitvoering van zijn beleid wordt de bank niet gehinderd door enige tegenkracht.

Structurele problemen

Formeel dient de ECB zorg te dragen voor een stabiele monetaire situatie met als inflatiedoelstelling een niveau net onder de 2%. De oude tekstboekjes zijn eenduidig. Onder zwakke economische omstandigheden, met een gebrek aan vraag, zakt het prijspeil en dreigt deflatie.

Een tijdelijk lage rente is dan het juiste monetaire antwoord de economische problemen te bestrijden. Er is echter geen sprake van een (tijdelijke) conjuncturele vraaguitval die met stimuleringsmiddelen bestreden zou moeten worden.

De problemen zijn structureel (veel schulden private en overheidssector) en politiek (te weinig hervormingen verschillend eurolanden) van aard. En voor een ander deel zien we problemen die er helemaal niet zijn. 

Grote welvaartsgroei

De gemeten lage economische groei en de afwezigheid van inflatie is mede het gevolg van de enorme technologische vooruitgang. De computercapaciteit van een mobieltje van een paar honderd euro is veel groter dan dat van een mainframe computer van (omgerekend) honderdduizenden euro's veertig jaar geleden.

Hoe kunnen we de welvaartsgroei en prijsstijging van deze twee producten op een correcte manier bepalen? Ik ben er van overtuigd dat de absolute welvaartsgroei veel groter is dan de officiële metingen. Het lagerentebeleid is niet bedoeld om de vraag te stimuleren.

De enige doelstelling lijkt het structureel subsidiëren van schuldenaren ten koste van met name het risicomijdend vermogen. Dat is bij uitstek een politieke keuze, die een onafhankelijk instituut helemaal niet zou mogen maken. Zelfs als zou het beleid effectief zijn. Maar die effectiviteit is er niet. Integendeel, de gevolgen van de monetaire ramkoers krijgen steeds meer bizarre trekjes.

Dagobert Draghi

Onlangs kondigde de ABN Amro bij monde van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm aan dat bij een verdere verlaging van de rente (de banken betalen nu al 0,4% boeterente op geld dat bij de ECB wordt gestald), de bank mogelijk geld zal wegsluizen bij de ECB.

Nog bonter is het idee van Commerzbank om geldpakhuizen te bouwen en daar overtollige middelen op te slaan in plaats bij de ECB stallen. Het hoofdkantoor van de ECB kan dan verplaatst worden naar Duckstad.

Het monetaire toezicht verandert in een maandelijks duik van Dagobert Draghi in de door de hele unie verrijzende bancaire geldzwembaden. Het duurt niet lang meer of de ECB zet de volgende stap: helikoptergeld. Gratis geld wordt over de burgers van de EU uitgestrooid.

Verwerpelijk beleid

Natuurlijk gebruikt de bankpresident daarvoor de nieuwste techniek en zien we binnenkort Draghi's Drones Droppings. Is de ultralage rente al een verwerpelijk beleid, dat geldt al helemaal voor het opkopen van met name bedrijfsobligaties.

Het schijnt dat de ECB zich zelfs inlaat met obligaties van Telecom Italia, door S&P als bedrijf met een hoog kredietrisico beoordeeld (BB+).

Het probleem is niet alleen dat de ECB met publiek geld zo grote risico's aangaat, het is ook bijzonder slecht voor een goede marktwerking. Bedrijven worden bevoordeeld boven andere en krijgen met rentes te maken die geen enkele afspiegeling vormen van het bijbehorende kredietrisico.

Blok aan het been

De markt kan niet zijn zuiverende werking doen. Dat laatste is juist nodig in de huidige situatie met structurele en politieke problemen. Het beleid van de ECB is op alle fronten ineffectief, werkt averechts en zou vanwege het politieke karakter helemaal niet gevoerd mogen worden.

De onafhankelijke centrale bank begint een blok aan het economische been te worden en we kunnen er niets aan doen. Dat is het leven in een monetaire dictatuur.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 juni 2016 11:23
    Dat politici naar de mond van burgers praten zegt meer over de politici. Dat burgers die politici nog kiezen ook zegt veel over burgers. De wet op behoud van ellende wordt voortdurend gebruikt. Wie heeft er belang bij dat geld sparen geld kost? Je moet eerst geld hebben voor je het kunt uitgeven aan het huis-schilderen om maar iets te noemen. Iets andrs maar m.i. in het verlengde hiervan: las dat een oud cia-agente gesprekken heeft gevoerd met talibanstrijders. Tegen haar zei men dat luisteren naar wat taliban zegt ook al is dat gecompliceerd, meer zal opleveren dan hen als psychopaten beschouwen. Leg Uw oor te luisteren bij ondernemers groot en klein, burgers dus ook dakloze burgers, dan komt U veel te weet over het reilen en zeilen van de economie. opmerking: Handelaren die b.v naar rusland transporteren hebben geleerd wegen te zoeken om toch te kunnen exporteren.
  2. forum rang 5 Ed Verbeek 15 juni 2016 12:15
    "Politiek is verworden tot de kunst een zo gunstig mogelijke positie te verkrijgen op de kiezersmarkt."

    Dat is het altijd al geweest en kun je politici niet verwijten.
    Je kunt alleen de kiezers verwijten dat ze niet op een partij stemmen
    van wie het gedrag in het parlement wèl overeenkomt met hun idealen en hun visies op de gewenste samenleving.
  3. rjmkanters 15 juni 2016 13:05
    Of hier nog sprake is van democratie wordt steeds onduidelijker. We hebben het hier over een vertegenwoordigende democratie en dat is een variant welke met dat laatste woord steeds minder te maken heeft. Een kleine onaantastbare financiële elite bepaalt de dagorde en kan niet effectief tegengesproken worden. Er is slechts 1 soort democratie en dat is de directe vertegenwoordiging waarbij het volk voor de oplossing kiest en NIET voor de persoon die de oplossing moet gaan kiezen. Als laatstgenoemde zijn eigen koers vaart valt het hele systeem in duigen en zal de ontevredenheid hand over hand toenemen, hetgeen we nu al zien gebeuren op het nivo van de 2e Kamer en gemeenten (asielbeleid). De zogenaamde volksvertegenwoordiger blijkt niet meer het volk te vertegenwoordigen maar "zijn eigen zienswijze".
    Dat houdt natuurlijk geen stand gezien ook het ontstaan van de grote versnippering qua politieke partijen.
  4. fritscrach 15 juni 2016 14:17
    Er had een voorbehoud gemaakt moeten worden bij de totstandkoming van een ECB. Namelijk geen zuid Europeaan aan het roer, zeker geen vazal van Goldman Sachs. Die nu met ons geld junkpapier koopt van Italiaanse bedrijven. En de rente onder nul duwt.
    Nu het montaire (wan)beleid tegen de absolute grenzen begint te schuren, is de volgende te verwachten stap fiscaal (wan)beleid.
    De rekening komt uiteindelijk bij ons, belastingbetalers, te liggen.
  5. Moneyball 15 juni 2016 16:03
    Aan de ene kant wordt hier gesteld dat het marktdenken (in de politiek) te ver is doorgeslagen, aan de andere kant wordt gesteld dat 'de markt' (als gevolg van ECB beleid) zijn zuiverende werking niet kan doen. Nu is dat allemaal prima, want de context verschilt ook, maar de suggesties die de auteur doet, zeggen niets over het model. Ook de onderliggende veronderstellingen, dat meer idealisme in de politiek 'beter' zou zijn en dat de ECB zich terughoudender moet opstellen, wordt nauwelijks verder onderbouwd. Het is vooral kritiek op het bestaande. Ook vraag ik me af of meer politiek idealisme in een samenleving waarin steeds meer lijkt te worden gekeken naar individuele baten, werkt. Op een gegeven moment moeten trade-offs plaats vinden en is de vraag waar door de instanties (politiek of ECB) legitimiteit aan wordt ontleend. Democratische representativiteit, een transparant afwegingsproces, of de geproduceerde resultaten?
  6. Met Effekt 15 juni 2016 17:21
    Helemaal mee eens. De metingen van inflatie en produktiviteit geven in het veranderde tijdbeeld een verkeerd indicatie.
    Ik kan bv. met een aanbieding goedkoper op en neer van Amsterdam naar London vliegen dan een 3-gangen menu kost in een doorsnee restaurant. Dankzij email en skype kan ik op 1 dag meerdere malen vergaderen met collega's in de US en China. Kleuren TV's die vroeger een maandloon kostten zijn nu verkrijgbaar voor een paar daglonen. Idem voor alle andere elektronika. Enz, enz.
    Het ECB beleid zorgt door de lage rente juist voor dalende pensioenvooruitzichten => nerveuze burgers => minder consumptie => minder economische groei.
  7. Mugje 15 juni 2016 18:29
    Volgens mij ligt het allemaal veel simpeler dan we hierboven allemaal proberen te verklaren. De noordelijke landen zijn de 'rijke' landen en de zuidelijke landen zijn de 'arme'. Dan heb ik het puur over de constituties, de staten zelf.

    Binnen de EU spelen heel veel factoren mee die elk land in zijn eigen voordeel probeert te beslissen. Feit is echter dat de zuidelijke lidstaten de grote schuldenaren zijn en dat de noordelijke lidstaten vooral de geldverschaffers zijn (in Nederland bijvoorbeeld zijn de pensioenfondsen grote spelers op die Europese financieringsmarkt).

    Hr Draghi hevelt via de rente dus door de jaren heen 'toekomstig vermogen'(de rentevergoeding) langzaam over van het noorden naar het zuiden. Het zuiden betaalt steeds minder en het noorden krijgt steeds minder. In nederland heeft dat tot gevolg dat de pensioenen gekort moeten gaan worden en in de zuidelijke lidstaten kunnen ze pensioen blijven betalen waar nooit door die burgers zelf voor gespaard is. In feite betalen dus onze oudjes het pensioen van de oude armlastige Grieken, Italianen etc etc.. Bijkomend effect is dat al die landen zich niet inspannen om te gaan herstructureren en de eigen uitgaven in toom te houden. Het noorden blijft toch wel betalen omdat de machthebbers van de noordelijke lidstaten te veel voordeel zien in het behoud van de Europese Eenwordingsdroom ( persoonlijk zie ik ook vooral voordelen aan Europese samenwerking alleen moeten de voordelen ook genoten kunnen worden door degenen die de offers moeten brengen. Die verdeling klopt momenteel niet voldoende). Gevolg is dus dat we een land als Griekenland ten koste van alles binnen boord willen houden terwijl bij een evt Brexit uitholling plaats zal vinden van de sterke landen.

    Belangrijk zal zijn om de druk op de zuidelijke lidstaten op te voeren dat ze weer vooral zelf de eigen begroting op orde weten te brengen en dat zal toch vooral zijn door de druk van een hogere rente die je zou moeten gaan betalen over je schulden aan het buitenland. De situatie die nu dreigt (schuld hebben en nog rente vergoeding over je schuld krijgen) past weliswaar precies in het straatje van hr Draghi maar is gewoonweg absurd. Hr Draghi weet zelf donders goed dat het absurd is, maar het komt zijn regio wel bijzonder goed uit
  8. rdeleeuw 15 juni 2016 18:59
    tsja, was al zichtbaar toen de FED met QE begon, maar ECB draaft helemaal door. Grote bedrijven kunnen nu door blijven modderen en daarbij de opkomst van kleine innovatieve bedrijfjes belemmeren. Banen worden dus niet gecreëerd, want dat vindt practisch altijd plaats bij MKB bedrijven, die nu doodgedrukt worden door grote uitvreters. George Orwell had het zelfs niet kunnen bedenken, zo'n dom doemscenario.
  9. Moneyball 15 juni 2016 19:07
    Voorgaande reactie van Mugje beschrijft een noord-zuid transferunie via schuld-rente betalingen. De rente omhoog als drukmiddel klinkt misschien mooi, maar zal echter niet werken. De lasten voor het zuiden, maar ook bijvoorbeeld Frankrijk) worden dan te hoog wat leidt tot (1) faillissement of haircut (a la Griekenland zo lang mogelijk uitgesteld maar onafwendbaar) of (2) grote sociaal-maatschappelijke onrust door bezuinigingen met al het negatieve effect op economie en politieke stabiliteit. Zo lang er geen alternatief model gevonden wordt voor de huidige Eurozon, dat voldoende de belangen van dominante landen dient, is de optie van Draghi in mijn optiek inderdaad misschien absurd, maar wellicht de minst slechte optie voor Europa als geheel. Vanuit NL belang is dat gewoon niet te zeggen. De onzekerheid over de effecten van uittreding uit de Unie zo groot dat iedereen maar wat roept. We weten het gewoon niet en heersende partijen zijn in een dergelijke situatie niet geneigd om grote risico's te nemen.
  10. [verwijderd] 15 juni 2016 21:23
    Een zeer leeswaardig en deskundig “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel!

    Marcel Tak,

    en dus bij voorkeur niet de populaire populistische “Roept u maar populistisch hoe u het gehad had willen hebben, dan ga ik dit als hoofd van de wereld in een ivoren toren als sterkste man van de camping aarde populistisch met een te kort lontje voor u regelen” vast niet goed magnaat Trump die,

    hoewel hij uiteraard niet gek is,

    met een te kort lontje de zittende president Obama,

    die uiteraard niet gek is,

    en mevrouw Clinton,

    die uiteraard niet gek is,

    gek heeft verklaard, dan wel mevrouw Clinton die op haar beurt de populaire populistische “Roept u maar populistisch hoe u het gehad had willen hebben, dan ga ik dit als hoofd van de wereld in een ivoren toren als sterkste man van de camping aarde populistisch met een te kort lontje voor u regelen” vast niet goed magnaat Trump die met een te kort lontje de zittende president Obama en haar gek heeft verklaard, gek heeft verklaard,

    for president!

    Hoewel het uiteraard op de camping aarde niet juist is om te stellen dat de ECB de weg volledig kwijt is waardoor de ECB een onrechtvaardig en daarboven ineffectief, zo niet contraproductief beleid voert, om de simpele reden dat de ECB nu juist met de ter beschikking gestelde instrumenten en middelen als deskundig brandweerman een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand te blussen, voor zover dit voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen in de euro schulden en vertrouwenscrisis althans mogelijk is.
  11. [verwijderd] 15 juni 2016 21:36
    Op de camping aarde dus mede gelet op het gedoe op teletekst 15.6.16 over het gedoe in de mazen van de wetten over in de betreffende mazen van de wetten door veelal op zeilboten boven een bepaalde prijs rondvarende medemensen met doorgaans hogere inkomens gepleegde volstrekt legitieme belastingontwijking en dan ook geen gepleegde belastingontduiking i.h.k.v. de zogenaamde Panamapapers die de gemoederen op de camping aarde in de mazen van de wetten van nationale staten van de hongerloontjes landen in en buiten de eurozone bezighouden,

    zoals bijvoorbeeld in de mazen van de wetten van het als gidsland voor belastingparadijzen bekend staande nationale staat van het aangeharkte hoge lonenland Nederland

    ???????????????????????????????????????
    IT'er Mossack Fonseca aangehouden

    ????????????????????????????????????????
    ?? Justitie in Zwitserland heeft een
    IT-medewerker van het Panamese bedrijf
    Mossack Fonseca opgepakt in Genève.Hij
    zou vertrouwelijke informatie bij het
    advocatenkantoor hebben ontvreemd.

    Mossack Fonseca is de spil van wat de
    Panama Papers is gaan heten.De Papers
    bevatten onthullingen over belasting-
    ontduiking door tal van prominenten en
    bedrijven die klant waren bij het
    advocatenkantoor.

    Of de verdachte achter het verspreiden
    van de gegevens zit,wordt onderzocht.
    Het kantoor van de computerspecialist
    is doorzocht en er zijn computers in
    beslag genomen.
    ????????????????????????????????????????

    en een gedoe anno 15 juni 2016 over het spreken over “asielcrisis”

    ???????????????????????????????????????
    Rutte spreekt paus over asielcrisis

    ????????????????????????????????????????
    ?? Premier Rutte is vanochtend op bezoek
    geweest bij paus Franciscus.Ze spraken
    onder meer over de vluchtelingencrisis,
    ontwikkelingen in Europa en de positie
    van mensen waaronder uiteraard ook
    christenen in het Midden-Oosten, wat
    uiteraard op hoog politiek en religieus
    gebied ook moet gebeuren.

    De minister-president bezocht de paus
    als regeringsleider in zijn hoedanigheid
    van voorzitter van de Europese Unie.Hij
    zou eigenlijk vorige maand naar Vaticaan-
    stad gegaan zijn, maar dat bezoek werd
    in het hoge politieke en religieuze ge-
    beuren helaas uitgesteld.

    Het was in het betreffende hoge poli-
    tieke en religieuze gebeuren de eerste
    ontmoeting van de heer Rutte met de
    paus.Ze spraken elkaar over de o.m.
    ontstane humanitaire crisis zo'n 20
    minuten.Er was in het hoge politieke
    en religieuze gebeuren helaas geen
    tijd om afspraken over de diverse
    uiteenlopende crises te maken.

    De heer Rutte zei na het gesprek dat
    de paus een moreel kompas is,iemand met
    groot gezag over de hele wereld, wat
    evenwel uiteraard nog geen al dan niet
    humanitaire crisis onder het voorzitter-
    schap van een voorzitter van de Europese
    Unie te beginnen in de eurozone de wereld
    uithelpt.
    .
    ????????????????????????????????????????

    is het uiteraard op de camping aarde in een oerwoud van wetten en regels waarin niemand die geacht wordt om de wetten en regels te kennen door de wetten en regels het oerwoud meer kan zien in de eerste plaats noodzakelijk en wenselijk dat met onmiddellijke ingang het voorzitterschap van de Europese Unie aan een onafhankelijke voorzitter wordt overgedragen.

    Die dus op de camping aarde na de scheiding van kerk en staat, respectievelijk de scheiding der machten in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht in de Trias Politica,

    de historische broncode van Montesquieu waarop alle moderne democratieën die beginnen met respect voor minderheden zijn gebouwd,

    in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte crisis in de Trias Politica in een door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van financiële, monetaire, economische, sociale en last but certainly not least humanitaire crises in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

    die uiteraard een sigarenwinkelier die op de camping aarde langer dan een week sigaren wil verkopen niet zou veroorzaken,

    waarin na het faillissement van de bakermat van de westerse samenleving Griekenland voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen slechts het wachten kan zijn op de volgende soeverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als kip kaal te plukken “soevereine” lidstaat van de Europese Unie kan zijn,

    dus WEL tijd heeft om in de organen die hiervoor na o.m. twee door westerse nationale staten begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen i.h.k.v. de Verenigde Naties zijn opgericht,

    de Veiligheidsraad en het Vredespaleis in Den Haag,

    met kennis van zaken met de andere aan de lopende band problemen makende regeringsleiders in no-time op te lossen,

    opdat deze door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte problemen in de door de aan de lopende band problemen makende regeringsleiders veroorzaakte aaneenschakeling van crises op de camping aarde om te beginnen in de eurozone in no-time als sneeuw voor de zon zal zijn verdwenen,

    waar niemand in de hoge, lage en hongerloontjes nationale staten in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met in goede orde overeengekomen agreements to disagree,

    immers het enige wat de mensheid op de camping aarde in goede orde om kwart over 12 rest,

    bezwaar tegen kan hebben!
  12. forum rang 6 Ronald Engels 15 juni 2016 23:56
    Het is allemaal heel simpel, "We leven sinds de laatste 10 jaar in een partij politieke parlementaire elite diktatuur", die slechts gestopt kan worden via Nexit en daarbij overgaan naar direkte demokratie via zakelijk uitvoerend bestuur met leidende dwingende burger referenda, à la Zwitserland.

    Dan verliezen de Dwazen in Den Haag, Brussel en Berlijn volledig hun macht, dus dit zal met zekerheid in de huidige nederlandse politieke diktatuur zeker nooit gebeuren. Dus er blijft voor ons slechts een keus, stem bij de volgende verkiezingen "allen" BLANCO.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links