Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het mislukte beursgangen blog

Het mislukte beursgangen blog

 

De IPO-frenzy aan het Damrak lijkt voorbij met de notering vandaag van ASR en Basic-Fit. ASR doet het in een zwakke markt prima, maar Basic-Fit valt ver door de toch al lage inschrijvingsprijs van 15 euro heen. Is zo’n beursgang dan mislukt? Ik googelde eens op mislukt en beursgang. Welk aandeel overkwam iets soortgelijks en hoe liep het vervolgens af? Drie kandidaten.

1 Facebook 18 mei 2012

De IPO van Facebook werd enorm gehyped door de begeleidende banken, onder aanvoering van Morgan Stanley. Maar al voor de uiteindelijke listing werd duidelijk dat de gepresenteerde omzetverwachtingen te hoog waren.De introductiekoers van 38 dollar kon op de eerste dag ternauwernood gehandhaafd worden.

Een storing bij de Nasdaq hielp ook niet mee, veel beleggers wisten niet of hun orders nu wel of niet uitgevoerd waren. In de maanden erna zakte het aandeel flink weg tot onder de 20 dollar.

 

Uiteindelijk kwam het goed met Facebook, want het grote kritiekpunt dat er weinig of geen omzet uit mobiel werd gehaald, werd op grandioze wijze weerlegd in de jaren daarna. Momenteel noteert het aandeel bijna 120 dollar. 

2 King Digital Entertainment 26 maart 2014

De maker van het populaire Candy Crush Saga ging naar de beurs om medewerkers en investeerders te laten cashen. De Britse investeerder Apax (welbekend bij de Volkskrant) had bijna de helft van de aandelen in handen. De IPO-prijs werd 22,50 dollar, wat het bedrijf op ruim 7 miljard dollar waardeerde.

Er werden echter slechts voor 500 miljoen dollar aan aandelen verkocht via de IPO. Op de eerste dag ging het al gelijk mis: de koers opende 10% lager en eindigde zelfs 15,6% lager. Duur was het aandeel niet per se te noemen. In het jaar voor de IPO werd  570 miljoen dollar verdiend op een omzet van 1,9 miljard dollar.

Hoewel het van oorsprong Zweedse bedrijf bijna 200 spelletjes uit had gebracht in haar 10-jarig bestaan was het zeer afhankelijk van het immens populaire Candy Crush. Een dik half jaar na de beursgang werd een laagste koers van ruim 11 dollar neergezet.  De 22,50 dollar van de IPO werd echter nooit meer aangetikt.

In november 2015 werd het aandeel uit haar lijden verlost: grote broer Activision Blizzard nam het bedrijf over voor 18 dollar per stuk. Het bod van Activision Blizzard gaf aandeelhouders slechts een magere premie van 20% op de laatst gedane koers. 

King Shareholders to Receive $18 per Share Representing a 20% Premium Over King’s 30 October 2015 Closing Price, 23% Premium Over King’s One Month Volume Weighted Average Price Per Share and 27% Premium Over King’s Three Month Volume Weighted Average Price Per Share

 De premie was mager, zoals u ziet, en van de premie ten opzichte van de IPO-prijs werd voorzichtigheidshalve niet meer gerept…..Uiteindelijk kwamen de oprichters nog redelijk weg: 

 

 

3 World Online 17 maart 2000

Op het gevaar af weer een oude wond open te rijten, de moeder aller mislukte beursgangen is natuurlijk World Online. Al werd de eerste beursdag nog wel met een winstje (0,20 euro) afgesloten. Maanden voor de beursgang verkocht oprichtster Nina Brink al een pluk aandelen voor 6 euro per stuk, maar de IPO-prijs werd na grote belangstelling 43 euro.

De dag voordien kopte de krant van Wakker Nederland dat in het grijze circuit in Londen al 100 euro werd gehandeld. Mensen werden helemaal gek en probeerden en masse nog in te schrijven. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik nog geprobeerd heb een abonnement bij World Online af te sluiten, want dan had je meteen het recht om op de aandelen in te schrijven.

Gelukkig kwam ik er niet door... De beursgang werd 20 maal overtekend. In die jaren was bijna elke beursgang een blindganger: Je schreef voor zoveel mogelijk aandelen in, en verkocht ze gelijk de eerste dag weer op de beurs met een mooie winst. 

Op de eerste handelsdag opende het aandeel 17% hoger maar werd met slechts een klein plusje afgesloten. De maandag erop ging het echter helemaal mis. Toen bekend werd dat Nina Brink zelf al een groot gedeelte van haar eigen aandelen had verkocht, donderde de koers in elkaar. Na drie weken stond het al onder de 20 euro. Eind december duikt de koers zelfs onder een tientje.

De Italiaanse internetprovider Tiscali nam kort daarna World Online over, maar betaalde in aandelen. De koers van Tiscali verging het vervolgens niet veel beter: voorjaar 2000 werd er nog ruim 30 euro betaald, momenteel resteert er nog een paar centen. Op de website van de VEB kunt u de saga nog eens op uw gemak nalezen.  

Wanneer mislukt?

Wanneer is een beursgang nu mislukt? Een lagere koers op de eerste handelsdag levert gezichtsverlies op, maar uiteindelijk gaat het om de lange duur. De toegang tot de kapitaalmarkt is verkregen en daarna is het zaak het vertrouwen van de markt te (her)winnen. Of het aandeel nu hoog of laag staat, doet het eerste jaar niet zozeer ter zake.

Onzekerheid over het verdienmodel speelt vaak een grote rol. Ook grote beleggers kunnen vaak moeilijk inschatten in hoeverre een waardering terecht is of niet. Van ASR weten we precies wat ze doen, hoeveel geld er binnenkomt en wat de verwachtingen zijn. Door het aandeel niet te duur in de markt te zetten wordt als vanzelf een geslaagde IPO behaald.

Basic-Fit is een ander verhaal. De externe omstandigheden zitten bijna allemaal tegen. De risicobereidheid is vanwege een nakend Brexit laag, het verdienmodel is gebaseerd op verwachtingen die eerst maar eens waargemaakt moeten worden en de Nederlandse belegger kan uit een flink aantal andere beursgangen kiezen. 

Dat Basic-Fit precies op de onderkant van de voorgestelde prijsrange (15 à 20 euro) naar de beurs gaat is daarbij een veeg teken. Veel kleine beleggers die speculeren op beursgangen geven in zo'n geval hun portie meteen aan fikkie.

Het zou allemaal best nog goed kunnen komen, maar een beetje peptalk van Tatjana zou goed van pas komen nu.  

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 10 juni 2016 16:10
    Basic Fit is geen ander verhaal. Het is een investeringsbedrijfje 3i dat zich de $%# uit de broek lacht van al die sukkelachtige beleggers, die instappen op 15 euro.
    Lees de stukjes van Bartjens en je ziet dat een zeer duister bedrijf zwaar opgepoetst op de beurs is gezet.
    Dat leeft van abonnementjes die men vergeet op te zeggen.
    Uw relatief positieve reactie op dit bedrijf vond ik dan ook hoogst opmerkelijk, zoals elders gezegd:
    Financieel zijn de beleggers in BF vandaag lekker afgevallen. Was vast de bedoeling van 3i. Die zitten aan de champagne!
  2. Mr_Baldy 10 juni 2016 17:57
    quote:

    Juuldetoeret schreef op 10 juni 2016 16:14:

    Kan ik put opties op BF nemen, dit aandeel staat binnen no time op 5 euro!
    zo hoog nog ?
    kijk eens naar het eigen vermogen, daar schrik ik nl van. kan toch nooit goed gaan.
    Er zit weinig tot geen brood in fitness, hoewel het concept wel aardig is (pas delen bv) maar voor lange termijn geloof ik er zeker niet in. over 3 jaar bestaan ze niet meer.
  3. gerrit 69 11 juni 2016 12:57
    Introductiekoers van TomTom was € 17,50 per aandeel
    Introductiekoers van AMG was € 24,00 per aandeel
    Noteren tot op heden weer allemaal onder de introductieprijs.

    DSM is echter een ander verhaal met een introductie prijs op 108 gulden
    Het aandeel is twee keer gesplitst in 1999 in drie stukjes en in 2005 in 2 stukjes.
    Stel dat het aandeel vanaf 1989 niet gestegen was dan was de koers nu omgerekend € 8,18 per aandeel
    Het aandeel is nu bijna 7 keer verdubbeld met een koers nu op € 54,75 en heeft vanaf 1989 ook nog eens ieder jaar een heel mooi dividend uitgekeerd.
    Zo kan het dus ook en echte toppers zijn natuurlijk Apple - Google en FaceBook
  4. [verwijderd] 11 juni 2016 17:48
    quote:

    wiegveld schreef op 10 juni 2016 16:10:

    Basic Fit is geen ander verhaal. Het is een investeringsbedrijfje 3i dat zich de $%# uit de broek lacht van al die sukkelachtige beleggers, die instappen op 15 euro.
    Lees de stukjes van Bartjens en je ziet dat een zeer duister bedrijf zwaar opgepoetst op de beurs is gezet.
    Dat leeft van abonnementjes die men vergeet op te zeggen.
    Uw relatief positieve reactie op dit bedrijf vond ik dan ook hoogst opmerkelijk, zoals elders gezegd:
    Financieel zijn de beleggers in BF vandaag lekker afgevallen. Was vast de bedoeling van 3i. Die zitten aan de champagne!
    Dag Wiegveld,

    Het is niet dat ik bijzonder positief was over Basic-Fit, maar anderen zijn opvallend negatief. Er hangt ook nog een green shoe van 4 miljoen stuks boven de markt waardoor kopers voorlopig nog wegblijven. Of de voorgespiegelde groei waargemaakt kan worden is de grote vraag. De tijd zal het leren.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links