Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op zoek naar alternatieven

HNWI stappen in hout, fruit-, notenbomen en (of) agri.

De laatste tijd krijg ik steeds vaker te horen van vermogende Nederlanders, dat ze meer en meer hun heil zoeken in alternatieve beleggingen. Dan heb ik het niet over iemand met een belegd vermogen van 300.000 euro maar met minimaal een nulletje meer.

Dit zijn vaak (ex-)ondernemers die een neus hebben voor wanneer het tijd is om zich ergens uit terug te trekken en het vrijgekomen geld te investeren in iets wat nog moet bloeien (ondernemend beleggen, zeg maar).

Timing

Deze groep deed het dan ook niet slecht ten tijde van de 2008-crash, hoewel veel anderen daar toch wat kleerscheuren aan over hebben gehouden. Deze gebeurtenis heeft de meesten binnen deze groep (vakterm is HNWI, high net worth individuals) ook lichtvoetiger gemaakt; ze zijn eerder bereid om op hun handelsinstinct te varen.

Zo voelen zij al een tijdje de bui hangen. Dat begon eigenlijk al eind 2014 en sinds het gedoe omtrent Griekenland, de crash in China, de slachting in grondstoffen en met name de recente acties van Draghi (ECB), is dat gevoel alleen maar sterker geworden.

Zij vertrouwen de huidige marktomstandigheden steeds minder en minder.

Andere focus

Het komt er op neer dat de beleggingsparameters van deze groep aan het veranderen zijn. Steeds vaker willen zij hun blootstelling aan het eurogebied reduceren. Bezittingen gelinked aan de Amerikaanse dollar, komen het vaakst als nieuwe bestemming uit de bus.

Hoewel deze munt ook haar problemen kent, is de inschatting dat in het relatieve verhaal (met name ten opzichte van de euro), de dollar het meeste voordeel oplevert. Verder wordt er naarstig gezocht naar beleggingen die niet één-op-één correleren met de beursindices.

Dit kan zowel aparte beleggingscategorieën betekenen alsmede aandelen die al flink zijn afgestraft. Maar ook hefboomstrategieën worden aangewend, door deze groep. Dat is wellicht wat tegenstrijdig, maar binnen bepaalde portefeuille kan dat passen, alhoewel ik bij bepaalde strategieën wel zo mijn bedenkingen heb.

Uiteindelijk zal de best mogelijke aanpassingen aan de portefeuille verschillen van persoon tot persoon. Immers, items zoals leeftijd, belegd vermogen, macro-verwachtingen, cashbehoefte en zo verder verschillen gewoonweg te veel om weg te komen met een one-size-fits-all-oplossing.

De mogelijkheden

Ik laat enkele opties de revue passeren, die aan aantrekkingskracht winnen bij de HNWI. Er zijn letterlijk duizenden opties, de één meer geschikt dan de andere, maar het volgende lijstje geeft in ieder geval een idee aan de lezer hoe deze groep beleggers omgaat met de risico’s die zijn hebben vastgesteld.

Agri
Veel HNWI kijken naar beleggingen in landbouw. Het mag dan ook geen toeval heten dat ik hier een boek (Thought for Food) over heb geschreven samen met professor Zuurbier van de Universiteit van Wageningen.

De macrofactoren die van belang zijn op het gebied van voedsel en voedselproductie zijn gelinked aan de macro-economische omstandigheden (met focus op de gevaren in eurozone). In deze context zijn er dan ook uiterst interessante beleggingen te doen in Zuid-Amerika.

Hout
Houtfondsen hebben een slechte naam, door de vele misbaksels die er een tiental jaar geleden op de markt kwamen. Dit heeft er echter toe geleid dat deze categorie zodanig impopulair is, dat er zeer mooie rendementen behaald kunnen worden bij zeer solide partijen.

Zo was ik een tijd geleden op stap met het managementteam van een houtfonds (in samenwerking met DBA Corporate Finance uit Uruguay). Best in class, top-managementteam met allemaal tien jaar plus ervaring, met realistische forecasts en met eigen kapitaal op het spel.

Behalve eigen inleg, zijn deze jongens namelijk ook actief als bosmanagement-bedrijf voor grote houtjongens zoals Stora-Enso en UPM en het Amerikaanse Weyerhaeuser (waarvoor ze meer dan 100.000 hectare beheren). Fouten maken in het eigen fund heeft dus consequenties voor de rest van hun business.

Dat zijn zoal de dingen waar ik dan naar kijk, alsmede de 7% doelstelling die ik nog conservatief acht. Het past in ieder geval in het rijtje voor de HNWI, want er is een duidelijke dollarlink terwijl de correlatie met de beurzen zwak te noemen is.

Noten
Maar onder het mom van “meer noten op mijn zang”, is er ook een andere variant op bomen voor hout, namelijk bomen voor productie van fruit en (of) noten. Zo ben ik recent op enkele investeringen in Zuid-Afrikaanse notenfarms gestuit, waarvan ik de berekeningen drie keer over heb gedaan omdat ik de cijfers niet kon geloven.

Maar door recente ontwikkelingen, gebrek aan kapitaal en (internationaal) inzicht (ambities), liggen er grote kansen daar voor investeerders die de uitdaging durven aan te gaan. Sommige HNWI zijn dan ook al ingestapt en ik verwacht dat velen zullen volgen.

Volgende week behandel ik goud en goudmijnbedrijven, leveraged credit en merger arb, beleggingen die steeds populairder worden bij veel HNWI. 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juni 2016 10:53
    ook vermogenden kunnen arm worden dankzij hun verkeerde inschatting. dat de 'vlucht' in de usd geloof ik zo langzamerhand wel want las het elders ook omdat men wereldwijd nog heel vaak betaald met usd. ik las dat men Dld in geopolitiek opzicht en de gaten houdt vanwege hun exportafhankelijke rijkdom. Dat zou zo maar eens en spoedig afgelopen kunnen zijn.
  2. geobeo 9 juni 2016 17:06
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 9 juni 2016 16:10:

    Altijd zo mooi, van die AD achtige azijnreacties, maar geen inhoud, geen echte repliek. Alleen beetje zeuren en besmeuren. prima niet eens zijn, maar onderbouw even of ga lekker ergens anders lezen
    Wat ik mis: in dit artikel en in bijna alle andere artikelen van bijna alle andere columnisten op IEX die stukken schrijven over indicatoren, strategieën, beleggingsmogelijkheden en beleggingsgedrag van anderen is: historisch rendement gemeten over ten minste 10 jaar en liefst meer van de instrumenten waarover ze berichten. Of in elk geval een directe link hiernaar of zelfs 1 stukje tekst in de richting van "het rendement was over de afgelopen 15 jaar gemiddeld +10% per jaar met een max drawdown van 5%" in plaats van het volledige informatieloze "het verwachte rendement is...".

    En als het dan gaat over tijdelijke beleggingen die volgens de verwachtingen tijdelijk veel gaan renderen (hier geloof ik persoonlijk ook totaal niet in, maar dat terzijde) zou het op z'n minst leuk zijn korte termijn grafieken of IETS van dat te zien over die beleggingsmogelijkheden.

    Verhalen en/of tips over mogelijke beleggingen of gedrag van anderen zijn leuk, maar zonder bovenstaande snap ik de informatie waarde persoonlijk niet echt.

  3. Alexander Sassen van Elsloo 9 juni 2016 18:33
    @geobeo Kijk dat is nou constructief. Ik laat wat dingen (idd) vlug de revue passeren om te laten zien waar de HNWI zijn heil in zoekt. Ik heb, zoals gezegd een heel boek hierover geschreven. Over de specifieke investeringsmogelijkheden/voorbeelden,daar kan ik niet altijd alles over vrijgeven via een column, maar wel op een op een. Niemand, en dan ook niemand stapt in op bovenstaand verhaal. Het is een appetizer en wie meer wil, kan meer ontvangen.
  4. [verwijderd] 9 juni 2016 20:12
    Lekker vaag van horen zeggen niet te controleren kijk eens wat die mensen voor interessante beleggingen doen.

    De ervaring leert dat dat soort grappen meestal niet goed aflopen voor de deelnemers.

    Maar ach, het staat wel interessanter op feestjes om te zeggen dat je in een Zuid Amerikaanse notenfarm zit en in een bos in Uruguay.
  5. @iPlof 9 juni 2016 20:37
    Toch apart dat al die miljonairs dan die extra spaarcent van Henk & Ingrid of Alexander nodig hebben.

    Als het echt 7%+ was dan zouden ze dit uiteraard lekker voor zichzelf houden.

    Feit is natuurlijk dat rendementen 360o rondom overal tot een minimum zijn gezakt, dus het ideale moment om makkelijk Jan & alleman wat geld uit de zak te kloppen met mooie verhalen.

    Als je een correctie verwacht, ga dan gewoon cash zitten. De echte koopjes komen echt wel een keer.
  6. Alexander Sassen van Elsloo 9 juni 2016 20:53
    @plof, "geld uit de zak kloppen, geen rendement bladibla". zonder enige kennis van wat die projecten dan zijn. Gewoon lekker labeltje plakken en klaar is Kees. Tsjongejonge En 100pct cash, met vermogenstaks en eventuele problemen met de euro is in mijn boekje geen goed idee. Maar dat hangt dus af van je outlook. De jouwe is blijkbaar positiever dan de mijne en die van de HNWI en dan krijg je tegengestelde opinie. Ook niks mis mee, maar zeg dan dat je een andere mening hebt ipv met verdachtmakingen te strooien.

    @ben Stierig: joh, doel, nogmaals, is om wat categorieën te laten zien waar deze groep naar kijkt. Vind je het interessant, dan is het een leuk startpunt voor verdere verdieping; vind je het niks, ook goed. Maar zeg dan dat het niets voor JOU is ipv HET is niets.
  7. Alexander Sassen van Elsloo 9 juni 2016 20:58
    @korbe007 Dat de USD nou ook niet echt lekker is, die mening deel ik met je (alhoewel nog steeds veel beter dan de euro). De HNWI die ik spreek of van hoor die zijn vaster dan ik. Maar inzake agri, dat wordt geprijsd in USD en mocht deze munt har positie kwijtraken, dan wordt voedsel in de nieuwe wereldmunt geprijsd. Dat is meer het punt waar ik op doelde.Het feit dat je in een echte tangible asset investeerd, met goede vraag vooruitzichten en goede instapmogelijkheden (waardering) met veel potentie tot verbetering (dmv o.a. kapitaal en kennis) dat is waarom ik deze categorieën in potentie hoog heb zitten. En binnen een door euro gedomineerde portefeuille, vind ik het passend om dergelijke investeringen op te nemen. Cheers,
  8. Alexander Sassen van Elsloo 9 juni 2016 21:02
    @fritscrach Overstromingen, brand etc gebeuren, mar niet de hele tijd en met elke agri business. Het risico hierop moet in de waardering worden meegenomen natuurlijk. Iets wat ik ook uitvoerig beschrijf in mijn boek overigens. Dus uiterst valide punten die je aankaart, maar dat betekent niet dat je een hele investeringscategorie links moet laten liggen. Wegen de risico's op tegen het door jouw verwachtte rendement? dat is de altijd de hamvraag met investeren. Kijkende naar de eurozone, dan zie ik verdomd weinig aandelen of obligaties waar ik de verhouding in mijn voordeel acht.
  9. @iPlof 9 juni 2016 22:16
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 9 juni 2016 20:53:

    En 100pct cash, met vermogenstaks en eventuele problemen met de euro is in mijn boekje geen goed idee.
    Alex, de vermogensbelasting is een feit maar is mijn ogen nooit een reden te zoeken naar meer risico, de markt is de markt en vrh betaal je altijd.

    Daarbij zei ik trouwens geen eur bovendien, zelf zit ik ruim usd.
  10. k2es 10 juni 2016 00:47
    Als je graag veel geld wil verliezen moet je in houtfondsen gaan, prachtige rendementen in de folders, echter in werkelijkheid een grote puinhoop en een bedrijf dat geweldige cijfers laat zien is zeer verdacht, corruptie viert in die landen hoogtij, voor wat smeergeld kan men rapporten met prachtige cijfers laten opstellen.
  11. Moneyball 10 juni 2016 04:49
    Veel in VS geweest de laatste jaren. Zeker geen halleluha met alle sociale problemen. Veel zaken zijn ook zwaar overpriced. Of het nu een yoghurtje van de 7eleven voor 3 dollar, een sandwich ergens In een eetcafe, of een hotelovernachting of kleding. Value for money is er ver te zoeken en in vele andere landen waaronder Europa stukken beter. Wat dat betekent voor de ontwikkeling van de dollar of de economische ontwikkeling van de VS weet ik niet, maar volgens mij gaat dit niet lang goed daar..
  12. forum rang 5 theo1 10 juni 2016 10:35
    Op zich snap ik de attractie van agrarische investeringen wel. Het is de meest basale industrie die er is, mensen moeten hoe dan ook eten en dat blijft zo, ook als de rest van de economie kopje onder gaat. Aan de andere kant: landbouw is al heel erg lang geen vetpot meer. Wie heeft meer pricing power: Nestlé of een boer? Niet die boer, ook de grootste boer ter wereld niet.

    En landbouw is direct aan het land gebonden. Nu voelt het voor veel mensen kennelijk prettig dat het heel tastbaar en concreet is, maar dat is meteen ook de kwetsbaarheid. Een stuk landbouwgrond kan je niet oppakken om ermee weg te lopen. Dat maakt het kwetsbaar voor overheden die geld nodig hebben: ze kunnen zonder meer de belastingen verhogen en in het uiterste geval nationaliseren want je kan toch niet weg. En de straatarme locale bevolking kapt graag je kostbare teakbomen om ze op te stoken. En een doodseskader om de zaak te bewaken wil de Nederlandse belegger ook niet, want dat is zielig. En als het ver weg is, heeft het locale management vrij spel: je vliegt toch niet even naar Costa Rica om naar je bomen te kijken. Daarom zijn er ook zoveel gevallen van oplichterij, waarbij die bomen helemaal niet blijken te bestaan, of waar alle opbrengst in de eigen zakken van de beheerder verdwijnt. Nu zijn die miljonairs natuurlijk in het voordeel: die hebben dan weer meer mogelijkheden om wel naar Costa Rica te vliegen om te controleren of er wel echt bomen staan. Maar ook miljonairs worden nogal eens opgelicht. Dat je verstand hebt van grasmaaiers verkopen (of wat voor bedrijf je ook maar had), maakt je niet automatisch een betere belegger.

    Ik prefereer eigenlijk juist intangible investeringen: als het voor mij niet tastbaar is, is het dat voor alle kapers op de kust ook niet. Een merkrecht is niet te plunderen, een houtplantage wel. En als de business gemakkelijk verplaatsbaar is, kijken overheden wel uit om die te zwaar te belasten. Beter een klein beetje inkomen, dan niks. En ontastbare business is ook gemakkelijker op afstand te bewaken.
  13. Met Effekt 10 juni 2016 10:45
    quote:

    plof® schreef op 9 juni 2016 20:37:

    Toch apart dat al die miljonairs dan die extra spaarcent van Henk & Ingrid of Alexander nodig hebben.

    Als het echt 7%+ was dan zouden ze dit uiteraard lekker voor zichzelf houden.
    ...
    Ja, dat denk ik ook altijd. Als je 1-5M wilt ophalen voor een belegging die 7% "gegarandeerd" rendement oplevert waarom dan moeilijk doen en een hele campagne + administratie opzetten om 20-100 particulieren te vinden die 25-100k beleggen?
    De enige reden die ik dan kan bedenken is dat die "garantie" niet hard genoeg was voor een professionele investeerder. En dat ik als particulier dan waarschijnlijk verstandig doe door ook niet mee te doen.
  14. forum rang 5 theo1 10 juni 2016 15:15
    quote:

    Met Effekt schreef op 10 juni 2016 10:45:

    [...]

    Ja, dat denk ik ook altijd. Als je 1-5M wilt ophalen voor een belegging die 7% "gegarandeerd" rendement oplevert waarom dan moeilijk doen en een hele campagne + administratie opzetten om 20-100 particulieren te vinden die 25-100k beleggen?
    De enige reden die ik dan kan bedenken is dat die "garantie" niet hard genoeg was voor een professionele investeerder. En dat ik als particulier dan waarschijnlijk verstandig doe door ook niet mee te doen.
    Zelfs ervan uitgaande dat iedereen eerlijk is (wat in deze business lang niet altijd zo is), zijn er natuurlijk geen garanties, alleen verwachtingen. De opbrengst zal altijd afhankelijk zijn van de prijzen van hetgeen geproduceerd wordt, of het nu teakhout of soja of wat dan ook is.

    Maar er kunnen best wel legitieme redenen zijn om buiteninvesteerders aan te trekken. Door extern kapitaal aan te trekken kan je verder uitbreiden dan met alleen eigen kapitaal mogelijk is. Aan lenen zitten ook grenzen, aan participaties verkopen in principe niet, je moet alleen participanten vinden. Je kan ook zeggen: Unilever kan lenen voor 1%, maar ze betalen 4% dividend. Waarom gaan ze dan niet voor 1% geld lenen om alle genoteerde aandelen op te kopen? Kunnen ze zich 3% en de kosten van de beursnoteringen besparen. Antwoord: omdat zelfs een bedrijf als Unilever niet zoveel geld kan lenen en het onverstandig is zoveel schulden op te bouwen.

    Het naakte feit dat ze externe investeerders zoeken is niet perse een reden om onraad te ruiken. Maar als je investering aan de andere kant van de wereld is, in een land met een reputatie van zwak toezicht, in een juridische constructie die je in een positie zet waarin je weinig anders kunt dan dokken en bidden, dan heb je wel reden voor ongerustheid.
  15. msg959 10 juni 2016 16:17
    Een mooi alternatief is Bitcoin. Weliswaar een hoog risico, maar geen correlatie met andere beleggingen en valuta.

    De laatste jaren is ook de volatiliteit sterk afgenomen, zijn er professionele partijen om te handelen en is er een stuk meer liquiditeit.

    Zeker iets om 1-3% van de portefeuille in te beleggen.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links