Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het grote staatsobligatie advies blog

Het grote staatsobligatie advies blog

 

En dan koopt de ECB vanaf vandaag ook nog doodleuk  bedrijfsleningen op... Om gek van te worden als belegger.

Prachtig gemaakt, maar wat jammer dat WSJ voor dit tooltje rentes van -1% tot maar 3% heeft genomen. Dat had van mij best van zeg -3% tot 20% mogen lopen. Simpel ding eigenlijk, koersrisico op staatsobligaties als de rente gaat lopen. Ja, ook save havens kunnen er wat van...

Twee voorzetjes, verbaas u verplicht (als u niet zo thuis bent op de vastrentende markt) over de percentages. Even snel dan. Petje op...

 

 

... en petje af:

 

 

Die -3% en die 20% noem ik niet zomaar. Zelf ben ik van bouwjaar 1968. Zoals mijn generatie opgroeide met het idee dat aandelen alleen maar konden stijgen - de grote bullmarket van zeg 1980-2000 - worden millenials groot met de gedachte dat geld al maar gratisser en nog veel gratisserder wordt.

Geloof het of niet, maar mijn generatie en oudere weten maar al te goed dat een prijskaartje voor geld van 20% ook kan. Eens te meer, deze heb ik al vaak gegeven, de rente der rentes:

 

 

All time löws

Dat de rentes ook onder nul kunnen is iets wat we pas sinds een paar jaar weten. Nu even terug naar 0,05%, maar as we speak zit de hele markt te kijken naar de Duitse tienjaarrente, dé EU benchmark. Die heeft een nieuwe all time löw op 0,03% neergezet. Drei, zwei, eins... Stunde Null?

Eerst zien, dan geloven, maar aan de trend zal het niet liggen dat ook hier minnen gaan verschijnen.

 

 

Ik neem ook een grafiek van tien jaar, want zeker voor jongeren is alles daarvoor al de middeleeuwen. Even off-topic. Tot najaar  2008 keek ik bijvoorbeeld ook niet naar de Dow Jones 1929-1932 ofzo. Moehahaha, stommelingen toen. Inmiddels weet ik beter. Daarom, opdat u ook nooit vergeet...

 

 

Goed, de rente kan dus ook naar 20% of nog meer, maar... kan ook verder dalen? Ja hoor, wererldrecordhouder is nu Zwitserland. U moet 0,9% per jaar aftikken om uw geld twee jaar gegarandeerd in de kluizen van Zürich te parkeren en dit doet momenteel de tienjaars gatenkaas:

 

 

Als u dan echt alles wilt weten. Van gisteren, vandaar die verschilletjes met nu, maar de puinhoop is hetzelfde:

 

 

En nog de beleggingspropositie...

Vandaar dat ik aan het begin van dit stukje betreur dat WSJ ook niet lagere rentes in haar modelletje mee neemt. Want let wel, de rentes staan op en nabij nul, terwijl er economische expansie is. Niet veel, maar er is geen recessie, laat staan depressie. En dan zulke rentes!

Het is ook de reden dat ik ze zelf ook nog bijkoop. Full disclosure: ik zit long werelwijde staatsobligaties en high yield. Niet veel, vooral aandelen, maar toch. Ja, ik heb het ook. Net als u? Alles in mij schreeuwt om winst te nemen en weg te wezen. Gekkenwerk dit, bubbel et cetera.

Maarrr...

Ten eerste heb ik dan een mening over de markt en ga ik timen. En dat is precies wat ik met mijn beleggingsmethode en -strategie niet wil. Ik koop iedere maand zonder na te denken de markt bij en alle research hierover is klip en klaar: zo bouw ik op lange termijn vermogen op.

Daar horen ook obligaties bij en nu ik ouder word moet ik eigenlijk meer gaan kopen, om mijn risicoprofiel te verlagen. Zo luidt de theorie en die gaat al eeuwen op in de praktijk. Tot nu. This time it's different? Nee, ik durf niet op ramkoers te gaan met die moeder aller beurswijsheden.

Daar heb ik argumenten voor. Misschien staan ons nog jaren en misschien wel decennia (hoi Japan!) van lage groei en lage rentes te wachten. Net wat ik zeg, 0% rente nu en dan -3% of misschien wel -4% bij een dikke vette depressie? Weet ik veel, geen idee en dat wil ik ook niet hebben.

Daarom houd ik ze en koop ik zelfs bij, maar het voelt niet goed. Want u ziet aan dat tooltje wat er gebeurt als de rente toch explodeert. En de ervaring leert dat er eens meestal een Enorme Correctie volgt op zo'n enorme downtrend. Zeg maar gerust de moeder aller neergaande trends.

U weet ook: risk happens fast. Voordat een draai doordringt is het verlies al geleden. Gewoon dom verkopen dan maar als die trend sinds 1981 ofiicieel is gebroken...? Da's weer timen. Nee, ik weet het gewoon niet en ben daarom heel benieuwd naar uw kritiek, redenaties en keuzes!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tommie_Hilfiger 8 juni 2016 13:08
    Tja inderdaad, het is een moeilijke kwestie.

    Ikzelf zet voor mezelf een SELL op obligaties: Dit vind ik het perfecte voorbeeld van een opgeblazen boeltje.

    Anders zijn aandelen. Die zijn in mijn ogen nog niet zo 'opgeblazen' als obligaties. Vandaar mijn HOLD voor aandelen.

    Nu heb je ook nog grondstoffen waarvoor ik voor mezelf een sterke BUY hanteer. Deze zitten (quasi allemaal) terug in een bullmarkt en hebben nog een hele weg goed te maken. Natuurlijk zijn er grondstof-gerelateerde aandelen zoals (ik noem er een paar): Royal Dutch Shell, Fugro, ArcelorMittal, Nyrstar,... waarvoor ik voor mezelf ook een BUY hanteer. Vele van die "grondstof" aandelen zijn extreem afgestraft geweest in de koers. Die kunnen in mijn ogen ook gemakkelijk terug een heuse rit naar boven maken samen met de grondstofprijzen.

    Dan heb je inderdaad nog die rentes. Die zullen in mijn ogen zoals u zegt, een correctie kunnen krijgen van de downtrend. Een spurt/sprong naar boven dus. Vandaar dat ik ook voor de verzekeraar-aandelen zoals bv Delta Lloyd ook een BUY hanteer want die hebben wel graag wat hogere rentes.

    Tja ik geef je gelijk, het is moeilijk hierover een mening te vormen. Mijn mening: ik zie dus rentes terug opveren, grondstoffen ook, aandelen blijven neutraal (met uitzondering van aandelen die meeveren met hogere rentes en duurdere grondstoffen) en voor obligaties: geef mij momenteel toch liever aandelen...
  2. schubi007 8 juni 2016 13:31
    Ik denk dat als je vermogen binnen de grenzen van het depositogarantiestelsel valt, dat je beter aan de zijlijn kan staan wat obligaties betreft. Het heeft geen zin voor dergelijke rendementen grote risico's te lopen (zoals bij rentestijging).
    Los van het garantiestelsel heb ik er meer vertrouwen in dat banken niet omvallen (en dus nog meer cash geen probleem is) dan dat ik vertrouw in een eeuwigdurende lage rente.

    Enige wat ik wel hoop is dat de rente nog even laag blijft totdat ik mag oversluiten :-)
  3. forum rang 5 theo1 8 juni 2016 13:39
    Daar horen ook obligaties bij en nu ik ouder word moet ik eigenlijk meer gaan kopen, om mijn risicoprofiel te verlagen. Zo luidt de theorie en die gaat al eeuwen op in de praktijk. Tot nu. This time it's different? Nee, ik durf niet op ramkoers te gaan met die moeder aller beurswijsheden.

    Nou, die theorie gaat vooral op in een lange periode waarin de rente en de inflatie structureel daalt. En die hebben we nu net toevallig decennialang gehad. Dat voelt voor jou kennelijk als eeuwen. Als rente en inflatie structureel stijgen, gaat dat verhaal andersom werken. Tussen 1960 en 1980 had beleggen in obligaties niet veel succes gehad lijkt me.

    Voorbeeld: je begint met een inflatie van 6% en een coupon van 8% en een looptijd van 10 jaar.
    Je hebt de 8% coupon voor 10 jaar vastgelegd en intussen daalt de inflatie van 6% naar 3%. Je coupon wordt ieder jaar kostbaarder (gaat van reëel 2% naar reëel 5%) en aan het eind krijg je de hoofdsom terug. OK, er zit inflatie op de hoofdsom, maar die is royaal goedgemaakt door de coupon.

    Nu begin je met een coupon van 0,5% en een inflatie van 0%. Je krijgt 10 jaar lang je 0,5%, maar intussen stijgt de inflatie naar 3%. Je coupon gaat van reëel 0,5% naar reëel -2,5%. Intussen zit er ook nog inflatie op de hoofdsom. Niet een manier om vermogen op te bouwen. Vergeet niet dat er ieder jaar weer obligaties met hogere coupon worden uitgegeven waardoor jouw papieren alleen met zwaar verlies verkoopbaar zijn. Wachten tot maturisatie is waarschijnlijk minder pijnlijk.

    Om net als in het eerste scenario te komen tot een reële coupon van 5%, moet de deflatie oplopen naar -4,5%. Zie je dat gebeuren? Ik denk dat eerder Draghi de hele obligatiemarkt leegkoopt.

    Tot nu toe de 1,2% belasting genegeerd. Maar met een rente tegen de 0% aan, is die nogal significant.

    Volgens mij is het beste waar je met obligaties nu op mag hopen een inflatie die hele lange tijd rond 0 blijft, met af en toe licht negatief. Japans scenario dus. Dan vang je gedurende de looptijd je couponnetje en krijg je de hoofdsom (min of meer waardevast) terug. Dan verlies je nog steeds door de belasting. Een veel lagere inflatie dan -1% lijkt me heel onwaarschijnlijk en die heb je nodig om na belasting nog steeds een positieve rente te krijgen.

    En de risico's zijn enorm. Wat als de Brexit doorgaat? Of Marine Le Pen president van Frankrijk wordt? En als daarna de EU (en daarmee de eurozone) uit elkaar klapt? Lijkt me zeker niet ondenkbaar. En dan is er ook geen ECB meer die alles opkoopt, maar alleen een Bundesbank en DNB die dat verrekken. Wat gebeurt er met obligaties in euro als er geen euro meer is? Of als de euro doorgaat als zwakke munt zonder Duitsland en Nederland? Verplicht omgezet in wat? En tegen welke prijs? Ik gok er liever op dat er dan nog steeds magnums verkocht worden. MAW: ik vind op dit moment aandelen in topbedrijven minder risicovol dan obligaties. En wat de boekjes zeggen boeit me daarbij niet.
  4. [verwijderd] 8 juni 2016 18:18
    Over beurswijsheden in het algemeen kan op de camping aarde door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst gesteld worden dat de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone niet in het koffiedik van een glazen bol even voor de timing van de met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten voor de op de korte en/of lange termijn gewenste effectief te realiseren netto rendementen na aftrek van de kosten e.d. de toekomst kunnen voorspellen.

    Dus op de camping aarde uiteraard ook niet met de digitale hulpmiddelen op het digitale internet op bijvoorbeeld de

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er na het verschuiven van een digitaal hendeltje van”

    digitale weblink als

    graphics.wsj.com/government-bond-dura...

    Aangezien dit op de camping aarde nu eenmaal voor de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst niet tot de mogelijkheden behoort, zijn de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst dan ook genoodzaakt om voor de gewenste op de korte en/of lange termijn gewenste effectief te realiseren netto rendementen na aftrek van de kosten e.d. met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten de een of andere strategie hierbij aan te houden,

    zodat de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst weten waar zij met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten voor de op de korte en/of lange termijn gewenste effectief te realiseren netto rendementen na aftrek van de kosten mee bezig zijn.

    Zodat het op de camping aarde dan ook door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst met de betreffende strategieën van de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone die weten waar zij met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten voor de op de korte en/of lange termijn gewenste effectief te realiseren netto rendementen na aftrek van de kosten e.d. mee bezig zijn eigenlijk dan ook niet meer verkeerd kan gaan.

    Bij deze strategieën zijn er op de camping aarde door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst altijd mensen die hier onder het duurzame motto

    “Geef mijn portie tot het einde der tijden maar aan Fikkie”

    niets van moeten hebben, die dus het hele Peter Stuyvesant gedoe van de beleggende medemensen tot het einde der tijden laten voor wat het is,

    (te) zwaar depressieve en (te) euforisch beleggende medemensen die van de hoed en de rand weten van wat er op ieder moment op de korte en/of lange termijn aan onderliggende waarden op de mondiale aandelenbeurzen al dan niet met een flitshandel bedrijvende computer te kopen of te verkopen is,

    (te) zwaar depressieve en (te) euforisch beleggende medemensen die van de hoed en de rand weten van wat er op ieder moment op de korte en/of lange termijn aan onderliggende waarden aan obligaties al dan niet met een flitshandel bedrijvende computer te kopen of te verkopen is,

    en (te) zwaar depressieve en (te) euforisch beleggende medemensen die aan deze hoeden en randen geen boodschap hebben die zich dan ook met kennis van zaken storten op het vergaren van analoge of digitale goudklompjes, antiek, postzegels e.d.,

    waarbij uiteraard op de camping aarde door de bank genomen grosso modo globaal toegespitst de meeste mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone die aldus al dan niet in de weer zijn het beste zullen weten waar zij helemaal blij van worden,

    zodat zij op de camping aarde de volgende dag weer helemaal blij met hetgeen waar zij mee bezig zijn in de weer kunnen zijn,

    waar uiteraard niemand in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet in retorische zin al dan niet met agreements to disagree,

    immers het enige wat de mensheid in goede orde om kwart over 12 nog rest,

    bezwaar tegen kan hebben!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links