Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BAM doet oversluiten (update)

BAM doet oversluiten (update)

 Laat in de middag vandaag maakte BAM bekend dat de plaatsing van de convertible al een feit is. De voorwaarden zijn als volgt:

  • Rentevergoeding van 3,5%
  • Looptijd tot 13 juni 2021
  • Omwisselen tegen aandelen a 5,225 euro

De obligatie is subordinated unsecured. Dat klinkt niet best, maar in gewone mensentaal betekent dat achtergesteld. Achteraan in de rij bij eventuele problemen. Niet helemáál achteraan natuurlijk, daar staat de aandeelhouder al, maar vlak in de buurt. De voorwaarden dan:

Wat is een convertible?

Een converteerbare obligatie wordt tegenwoordig niet meer zo vaak uitgegeven. Jammer, ik vind het een prachtig product. Het geeft enerzijds een vast rendement en in geval van grote voorspoed, kunt u alsnog met de aandeelhouders meeliften. Een convertible bestaat uit twee andere financiële producten: 

  • Obligatie (het vastrentende gedeelte)
  • Calloptie

In dit geval gaat het ruwweg om een obligatie met een rentevergoeding van 3 a 3,75% met daarbij een calloptie juni 2021 5,30 (ik ga even uit van een gemiddelde koers van 4 euro en een omwisselopslag van 32,5%).

Die calloptie die erbij gegeven wordt heeft natuurlijk een waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in de lagere rente die BAM op deze obligatie moet betalen. Normaal gesproken (maar wat is normaal in deze rare rentetijden?) kan BAM niet lenen tegen deze voorwaarden. Weet u meteen de reden waarom de bouwer uit Bunnik voor een convertible kiest. 

Waarom deze obligatie?

Momenteel staat er voor 124,5 miljoen aan achtergestelde leningen uit bij de huisbankiers van BAM. Die lopen in 2017 af en vaak wordt aflossing dan wel verlenging al ruim een jaar vantevoren in gang gezet.  

Reden 2 is natuurlijk de lage rente. BAM betaalt nu ruim 6% rente over die bijna 125 miljoen van de oude obligatie. Met deze nieuwe convertible bespaart ze circa 3 miljoen euro per jaar aan rentelasten. Een gevalletje oversluiten dus.

Omdat ze resterende looptijd nog maar kort is en de huisbankiers maar wat graag, in verband met de Basel-regelgeving, van achtergestelde leningen op hun balans af willen, hoeft BAM voor het vroegtijdig aflossen geen boeterente te betalen. 

Waarom gaat de koers vandaag omlaag?

Daarvoor zijn twee redenen. Ten eerste wordt in de komende dagen de omwisselkoers bekendgemaakt. Die wordt 30 a 35% boven de gemiddelde koers van de aankomende dagen. Hoe lager die koers, hoe lager de omwisselkoers straks. 

 

 

U ziet aan de grafiek uit Reuters van de afgelopen 5 jaar dat niets onmogelijk is. Stel dat we de komende week rond de 4 euro blijven koersen, dan ligt de omwisselkoers straks rond de 5,20-5,40 euro. De partijen die inschrijven op deze convertible, zijn gebaat bij een lage koers nu. 

Daarnaast wordt er wellicht al wat geld vrijgemaakt bij de aspirantkopers en een hedge of bescherming opgezet. BAM gooit nu eenmaal het equivalent van een flink aantal aandelen op de markt en dat geeft koersdruk. 

Kleine coupures, grote coupures?

Het is nog even wachten op de exacte voorwaarden. De verwachting is echter dat de coupures die BAM uitgeeft eerder in de order van grootte van 100.000 euro is. Plaatsing gebeurt dna ook bij 10 à 15 grote banken en instituten. De kleine retailbelegger kan er dus in eerste instantie weinig mee. 

Behoorlijke verwatering

Mocht het binnen 5 jaar zover komen dat  de koers hoger uitkomt dan die 5,30 euro, dan verwatert het aandelenkapitaal van BAM behoorlijk. Momenteel staan er dik 270 miljoen aandelen  uit. Als de 125 miljoen euro aan convertibles worden omgezet in aandelen tegen een koers van 5,30 komen daar 23,58 miljoen aandelen bij, oftewel bijna 8,7%. 

BAM zelf schiet er dus het meeste mee op. De huidige lening wordt vervangen en weer voor 5 jaar verlengd, de rentelasten gaan aanzienlijk omlaag en op termijn zou het zelfs kunnen leiden tot extra eigen vermogen. 

Plakje worst

Vanochtend mocht mijn zoontje trakteren op school. Hier in 't Gooi sloven we ons dan behoorlijk uit, wat heet: de lat komt steeds hoger te liggen. Ik vroeg mijn vrouw wat er eigenlijk mis is met een blokje kaas en een plakje worst.

BAM haalt die figuurlijke worst wél uit de kast. Dat is namelijk de échte bestaansreden van een converteerbare obligatie. Beleggers een lekkere worst voor de neus hangen in ruil voor een lagere rentevergoeding. Met de huidige nulrente ziet zo'n plakje worst er al gauw lekker uit.

En die verwatering, dat is iemand anders' probleem.  

Ondertussen, op Twitter:

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 6 juni 2016 13:29
    quote:

    Robin C schreef op 6 juni 2016 12:42:

    Leuke uiteenzetting, maar hoe kan je als kleine particuliere belegger hier een boterham/boterbam mee verdienen?
    Als kleine belegger: nu aandelen kopen tegen de gedrukte prijs en na het uitgeven van de obligatie, als de prijs weer terugveert naar een "normaal" niveau, weer verkopen. Of ze een paar jaar vasthouden en verkopen vlak voor de obligatie kan worden geconverteerd. Tegen die tijd hebben de "grote jongens" er belang bij dat de prijs van het aandeel zo ver mogelijk boven de prijs van de call-optie staat.
  2. Naap 6 juni 2016 13:32
    Ik betwijfel of een Brexit al volledig in de koers van BAM verdisconteerd zit, hier is nl. nog veel onzekerheid over. Ik verwacht dat bij een daadwerkelijke Brexit de koers wederom met 5% tot 10% onderuit zal gaan maar dat geldt dan voor meer beursgenoteerde bedrijven. Momenteel niet zo'n lekker aandeel om in te investeren tenzij je de Brexit uitslag goed kan voorspellen.
  3. Robin C 6 juni 2016 14:03
    @ Eventus docebit
    @ Naap

    Bedankt voor de feedback.
    Ik denk eraan om een instapgokje te wagen net vóór het referendum, maar dit toch als een langere termijn belegging (3-5 jaar) te bekijken.
    Je moet altijd wat geluk hebben om op het juiste moment in te stappen, maar ik denk dat zo'n moment niet veraf is voor BAM.
  4. Naap 6 juni 2016 14:29
    quote:

    Robin C schreef op 6 juni 2016 14:03:

    @ Eventus docebit
    @ Naap

    Bedankt voor de feedback.
    Ik denk eraan om een instapgokje te wagen net vóór het referendum, maar dit toch als een langere termijn belegging (3-5 jaar) te bekijken.
    Je moet altijd wat geluk hebben om op het juiste moment in te stappen, maar ik denk dat zo'n moment niet veraf is voor BAM.
    3,75 / 3,8 is m.i. een mooie koers om in te stappen. Hoe dan ook, de order portefeuille is erg goed gevuld, de marges zijn toegenomen en het back in shape programma verloopt redelijk goed. Daarnaast is de uitgifte van deze obligaties op lange termijn goed voor de bedrijfsvoering en de winst (lagere rente lasten).
  5. kenner66 6 juni 2016 17:17
    Naar mijn idee nu al een goed instap moment je kunt zien dat het management er alles aan doet om de kosten te verlagen dus zo ook de rente kosten. Ja en Brexit houd de gemoederen flink bezig en van de uitslag zal uiteindelijk veel afhangen op korte termijn maar op de lange termijn is er niet veel aan de hand dit hebben we al zo vaak gezien. Succes met de beslissing ik heb gekocht op 3.90 nu maar afwachten een echte bult kun je er niet aan vallen.
  6. kenner66 6 juni 2016 17:25
    quote:

    Cancel schreef op 6 juni 2016 17:18:

    Het Brexit gevaar voor BAM,ik gril er van als het komt.
    Ik niet waarom er veranderd niets. Misschien paar dagen heftige reactie op de beurzen maar financieel gezien gaat BAM er op termijn niets van merken in begin hooguit wat koers valuta effecten ivm de daling van het pond maar deze hersteld ook weer.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links