Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Kleine aanloop

TA: Kleine aanloop

De eerste vijf maanden van 2016 waren behoorlijk bewogen. Er vonden twee correcties plaats van ruim 10%, die toen nog deel uitmaakten van een grote en langere correctieve fase.

Uiteindelijk werd een zeer belangrijke langetermijnbodem in februari op de borden gezet bij 378,50. We zagen toen in veel indices een (bijna) test van de sinds 2009 stijgende langetermijnbodemlijnen, veelal gepaard gaande met een test van het 38,2%-Fiboniveau van de gehele bullmarkt sinds de bodem in 2009.

De volledige correctieve fase vanaf de top van vorig jaar (april 2015 bij 510) was qua diepte en qua tijd bijna exact dezelfde beweging was als in 2011. Destijds werd uiteindelijk na negen maanden ook een belangrijke langetermijnbodem geplaatst waarna de volgende opgaande beweging startte.

Positieve vervolgsignalen

Andere interessante bodemsignalen die in het eerste kwartaal werden afgegeven waren de twee hammers en de bullish engulfing op de maandgrafiek, de positieve divergentie en de doorbraak van de dalende toppenlijn die in november was gestart. Hiermee werd een klassiek bodempatroon afgerond.

Ook werden in de afgelopen tijd andere belangrijke vervolgsignalen voor het positieve langetermijnbeeld gegeven. Zo was recent een positieve crossing te zien (golden cross) tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde en is de AEX bezig met de afronding van een zeer groot bodempatroon.

Het gaat hierbij om een complex omgekeerd hoofd-schouderpatroon waarbij de neklijn rond de 449 punten is te vinden. Opvallend is dat er twee bijna identieke rechterschouders zijn te zien, vandaar de term complex.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Derde correctie afgerond

De 449-puntengrens was het startpunt van de eerste correctie van dit jaar (decembertop). Na een stijging vanaf 378,50 van 70 punten was 449 opnieuw een belangrijke top in maart dit jaar. In de afgelopen twee maanden werd deze grens al gebroken en vormde de AEX een top bij 458 eind april.

Ik verwachtte destijds rond de 457 (een langetermijn-Fiboniveau) topvorming, waarna een volgende terugval kon starten. Deze terugval was wel forser dan verwacht maar zorgde uiteindelijk voor een hertest van de aprilbodem bij 426 en daarmee de vorming van de complexe dubbele rechterschouder.

Opvallend is verder dat bij de 426 ook het 38,2%-niveau van de gehele stijging vanaf de 378,50-bodem ligt. Deze derde correctie werd recentelijk boven de dalende toppenlijn (vanaf de 458) afgerond waarbij ook een klassieke bodemformatie werd gevormd.

  • er werd bij de 426 een bullish engulfing en een piercing line op de borden gezet
  • de RSI brak door zijn dalende toppenlijn
  • de MACD gaf een positieve crossing

Inmiddels heeft de AEX in een relatief kort tijdsbestek alweer bijna de jaartop van 458 getest. De koers vormde gisteren een intraday-top bij 453 en bleef daarmee ongeveer 1% onder zijn jaartop.

De toekomst?

Ik verwacht dat in het zeerkortetermijnbeeld (komende week) de AEX de jaartop van 458 onder druk kan gaan zetten. We moeten daarbij wel alert zijn op eventuele toppatronen. Het is namelijk de vraag of deze weerstand ineens zal worden doorbroken.

De eerste weerstand ligt nu bij de top van gisteren bij 453. Het eerdere toppatroon (afgelopen maandag) in de vorm van een hanging man werd al opgeheven. Ik acht de kans overigens realistisch dat de AEX de jaartop van 458 breekt in de komende weken en direct verder kan oplopen richting 475.

De beweging van gisteren zorgde voor een slotstand onder het eerste steunpunt van 449. De volgende steunzone is bij de openstaande gap tussen 443 en 444 te vinden. Ik gaf al aan dat een dergelijke terugval technisch gezien geen enkele verzwakking zou opleveren.

Dit zou juist de opgelopen koopdruk enigszins kunnen terugbrengen, een kortstondig aanloopje voordat de AEX weer richting de 458 oploopt. Het neerwaarts risico lijkt dus beperkt te zijn waarbij de druk richting de 458 in de komende dagen (week) weer verder kan toenemen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

304 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 juni 2016 08:53
    Wohow onze Bas is weer positief! Dat stemt de gemoederen! Ben benieuwd het kan ook een kwakkelend dagje gaan worden weer tot onze Americano's ons komen redden om 15:30 met hoe het er nu naar uitziet een dipje maar alle opties staan open.

    Kan me zo voorstellen dat gegeven de olie in de dip dus Shell in de dip gegeven de bijstelling koers ING dus ING in de dip...dan hou je Unilever nog over als grote speler op onze AEX....dat betekend geen groen vrees ik (en stiekem hoop ik dat ook gegeven mijn shorts :)!)

    Succes iedereen!!!
304 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links