Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 458 in zicht

Wat gebeurt er bij 458?

Met een top gisteren net onder de 452 heeft de AEX op 6 punten na zijn jaartop bereikt. Ik acht de kans groot dat deze jaartop op korte termijn zal worden getest en mogelijk al doorbroken. De trends in alle tijdstermijnen zijn krachtig en opwaarts gericht.

Inmiddels is dus de recente correctie bijna goedgemaakt. Deze correctie duurde ongeveer een maand vanaf de jaartop bij 458. Deze correctie werd uiteindelijk pas beeindigd met de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn ongeveer twee weken geleden.

Opnieuw is de herstelbeweging aanzienlijk sneller verlopen dan de correctie duurde. Dit is een teken van kracht. In de afgelopen jaren hebben we jaarlijks rond de zes tot zeven correcties per jaar gezien. Veel van deze correcties werden in een korter tijdsbestek goedgemaakt dan de correctie duurde.

Buy in May

Bij een normale correctie ga ik uit van een terugval van 5% tot 10%. Een zware correctie bedraagt ruim 10%. De eerste twee correcties van dit jaar in januari en februari bedroegen beiden ruim 10% de meest recente correctie bedroeg ongeveer 7%.

Ik gaf begin mei al aan dat de beurswijsheid van Sell in May veelal niet opgaat. Ook voor dit jaar was mijn visie dat we het juist om moesten draaien naar Buy in May. Begin mei werd al snel de belangrijke zone van 426 tot 427 getest , een belangrijke steunzone in het middellangetermijnbeeld. Hier lag:

  • de bodem van de vorige terugval (begin april)
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de jaarbodem van februari bij 378,50

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

475 in juni?

Voor de maand juni acht ik de kans nog steeds aanwezig dat mijn volgende doel van 475 kan worden behaald. In de afgelopen maanden lag mijn eerste doel bij 449 en het volgende opwaartse doel bij deze 475-puntengrens, de top van november vorig jaar.

Het is echter onmogelijk om een precies tijdspad hieraan mee te geven. Vooral als correctieve tegenreacties langer duren.

Voor de tweede helft van dit jaar behoud ik mijn doelzone bij 495 tot 520 waarbij wel moet worden opgemerkt dat er tussentijds nog de nodige (forse) correcties kunnen plaatsvinden.

Weinig weerstand

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? Het eerste richtpunt voor de komende dagen (week) is bij de 458 te vinden. Tot aan dit niveau ligt er eigenlijk geen weerstand meer in de AEX. Datzelfde geldt overigens boven de 458. Er liggen dan geen belangrijke weerstanden meer tot aan de 475 puntengrens.

Gisteren werd er wel een hanging man-toppatroon gevormd. Zodra de AEX vandaag of morgen de 452 opwaarts weet te passeren wordt dit patroon echter al weer opgeheven en kan een verdere stijging naar de 458 snel verlopen.

Aan de onderkant blijft een kleine terugtest mogelijk. Het eerste punt ligt bij 449 en daaronder ligt de recent gevormde opwaarts gap tussen de 443 en 444. Een terugval naar deze niveaus zou geen enkel technisch probleem opleveren. De technische indicatoren wijzen ook nog steeds op een verdere stijging van de AEX.

Afwachten

Maar tussentijdse terugvallen zijn heel normaal. Bij de 449 ligt overigens ook de neklijn van een groot en complex omgekeerd hoofd-schouderpatroon dat sinds december vorig jaar in de maak is. De grote vraag is wat de AEX bij de 458 gaat doen.

Wordt dit een vesting die zorgt voor een forsere terugtest, of zal er slechts enige consolidatie hieronder plaatsvinden waarna de opwaartse weg snel kan worden vervolgd? Deze vraag is momenteel nog niet te beantwoorden. Eerst maar eens zien wanneer dit niveau op de borden zal verschijnen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

309 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 mei 2016 09:31
    quote:

    hansfl schreef op 31 mei 2016 09:20:

    Nee, dat was reiger die het niveau te laag vond en gekwetst was, hij gaf aan nooit meer terug te komen en de volgende dag was ie er weer omdat ie in al z'n grootsheid toch maar had besloten terug te keren..

    Kun jij de tekst terughalen waar dit staat? Ik houd het op vileine geschiedvervalsing van een zuurpruim 1e klas.
309 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links