Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IPO hausse: hosanna of huilen

IPO hausse: hosanna of huilen

 

En toch. Trauma's reiken diep. Ik zit de hele tijd tegen mezelf te vertellen dat de beursgangenhausse nu anders is dan even voor en in 2000. Daarna was het blanco... Ja, ook toen struikelden de bedrijven over elkaar heen op het Damrak voor een notering. Koers ging gegarandeerd door het dak.

Vanochtend moest ik zelfs slikken, toen ik zag dat ASR en Basic-Fit allebei op 10 juni naar de beurs gaan. Dat wordt knokken wie de gong mag luiden! Ik gok dat een breeede sportschooljongen dat gaat winnen en dat een gehaaide verzekeringsman vervolgens... Nu begin ik flauw te worden.

Het grote verschil met de dotcomhype is dat er nu échte bedrijven naar de beurs gaan met business, omzet, winst, cashflow en trackrecord. Destijds waren er dotcoms zonder één cent omzet en met een businesplan van één A4'tje die miljarden ophaalden. Klinkt raar anno nu, maar dat is niet overdreven.

Dat er nu ineens zoveel bedrijven naar de beurs komen, duidt er wel op dat ondernemingen menen dat ze nu een goede prijs krijgen en wellicht denken dat er mindere tijden aankomen. Of u mee doet aan al die Initial Public Offerings (IPO's) is aan u. Ik ben meer dan een slechte raadgever in deze.

Blauw bordje

Niet alleen heb ik een 2000 trauma, ik heb in de loop van jaren op de beurs ook een blauw bordje meegekregen: doe nooit mee aan een beursgang in een bullmarket. Misschien kunt u daar gewoon gelijk doe nooit mee aan een beursgang van maken, want veel zijn er nooit in een bearmarket.

Dat is geen goed blauw bordje, want op Flow Traders na staan álle fondsen hoger sinds ze zijn genoteerd én presteren ze beter dan de AEX. En het is me een lijst! Zijn dit alle namen van de afgelopen twee jaar of vergeet ik een of meerdere?

  • ABN Amro
  • NN
  • Flow Traders
  • GrandVision
  • IMCD
  • Intertrust
  • Lucas Bols
  • Refresco Gerber
  • Kiadis
  • Probiodrug
  • PhilipsLighting
  • ForFarmers
  • Sif

Ik moet wel zeggen dat de prestaties collectief teruglopen - loopt u zelf even uw lievelingen bij langs voor exact beeld - en daar moest ik gisteravond bij dit plaatje aan denken:

 

 

CCEP

Over naar Coca-Cola European Partners dat morgen debuteert op het Damrak en dat een fusie is van het Europese Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners en Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG. Nico Inberg komt morgen voorbeurs hier op IEX met de sommetjes, dat is beloofd.

Er is er nog een Coca-Cola, maar die komt hier niet in en dat is Coca-Cola Hellenic. Toen zoveel jaar geleden de Griekse crisis losbarstte, viel mij op dat dit toen al het grootste fonds van Athene was. Intussen is dit het Royal Dutch Shell van Hellas. Toevallig doen ze ook nog in een zeker zwart goedje.

 

 

Lach niet te hard om deze Kwik, Kwek & Kwak beurs, want Coca-Cola European Partners valt morgen ook op onze Mickey Mouse beurs met de deur in huis. Het komt wat marktwaarde befreft binnen op nummer zeven!

 

 

Kortom, het gaat hier om een potentiële AEX-grootmacht. Dat is mooi voor Euronext en de Nederlandse beurs, maar ongetwijfeld krijgen we weer discussie hoe Nederlands de AEX is. Want in dat rijtje laat ik Altice, Gemalto en OCI nog achterwege. Die waren al genoteerd, vandaar.

De kracht van de AEX is niet alleen de liquiditeit en de zondvloed aan producten, maar vooral de voorspelbaarheid van de samenstelling van de (toekomstige) index. Zeker voor professionals met al hun langlopende spelletjes, posities en exposure is dat ideaal. Scheelt veel risico.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links