Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Heftig weekje

Vooruitblik: Heftig weekje

Laatste nieuws:

 

 


 

Soms krijg ik wel eens het idee dat we heel graag een krach wíllen. Sorry Barron's, maar kom op zeg. Niemand die het weet. Nu zijn Mister Market en Miss AEX ook zo vervelend dat ze nooit doen wat wij willen :-) Van de week schreef ik er nog over dat de krachroepers weer niet aan te slepen zijn.

Nu zijn aandelen en zeker obligaties peperduur en dat maakt ze zeker vatbaarder voor een daling, klap of afstraffing dan wanneer ze spotgoedkoop zouden zijn. Niettemin kent de beurs een trackrecord van zowel dure als goedkope assets die nog veel duurder en goedkoper konden worden.

Neem staatsobligaties. Natuurlijk zijn die idioot duur met die rentes op en rond nul. Er staat alleen nergens in het beursregelement dat dit niet kan of mag en moet worden gecorrigeerd. Ergo, deze situatie kan nog maanden, jaren en en misschien wel decennia duren. Zie het grote voorbeeld Japan.

 

 

Spannend

In deze vooruitblik kijk ik alleen niet verder dan de komende beurswe(e)k(en). We gaan een nieuwe maand in en dat betekent weer een rondje inkoopmanagersindices - de belangrijkste actuele thermometers van de economie - en Amerikaanse arbeidsmarktdata. Extraatje is een ECB-rentebesluit.

Verder krijgen we morgenochtend te horen of Bpost inderdaad op PostNL biedt en gaat Coca-Cola European Partners naar het Damrak. Gefeliciteerd Euronext Amsterdam met deze grote aanwinst. Ik zie nog geen data wanneer Basic-Fit en ASR hun debuut op het Damrak gaan maken.

Intussen staat de AEX weer eens op 450. Ja, weer. Hier is de tweejaarsgrafiek van onze honnepon. U ziet dat sinds begin 2015 - toen de ECB on-steroids ging - iedere keer weer zowel de beren als de stieren hier komen uithuilen en bijtanken. Dit keer met een Fed-rentebesluit en Brexit in zicht.

Het ECB-rentebesluit stelt niet veel voor, maar op 15 juni is het de beurt aan de Fed en dat is spannend: kwartje er bij of niet? Inkoopmanagersindices, Fed Beige Book, en Payroll Report laten deze week zien hoe het met het economische momentum in de VS is gesteld. Brexit is een week later.

 

 

PostNL en Coca-Cola European Partners

Als u stukjes PostNL hebt, zit u morgen voorbeurs (?) klaar voor het afgelopen vrijdag beloofde persbericht van het bedrijf. Corné van Zeijl heeft het er ook over in zijn weekendvideo en weten intussen de Belgen meer?

 

 

Hét item deze week op het Damrak is dinsdag de beursgang van Coca-Cola European Partners CCEP). Productie, distributie en marketing, zeg maar de achterkant van het echte Coca-Cola. Flinke tent die ongeveer 28 miljard euro moet opleveren. Daarmee is het een potentiële AEX-grootmacht.

Om een idee te geven, hier de actuele beurswaardes in miljarden euro's (Bloomberg) van de AEX-bedrijven. Leuk lijstje eigenlijk. Shell is aardig bijgetrokken, wat zijn Heineken en RELX veel waard, Philips en ABN Amro hebben andere tijden gekend en Aegon-NN is een spannende verzekeringsderby:

  • Royal Dutch Shell: 176,9
  • Unilever 124,1
  • Heineken: 48,3
  • ING: 44,1
  • ASML: 38,9
  • RELX: 34,3
  • Unibail-Rodamco 24,3
  • Philips: 22,6
  • Altice: 17,1
  • ABN Amro: 17,1
  • Ahold: 16,6
  • AkzoNobel: 15,8
  • KPN: 15,4
  • ArcelorMittal: 13,1
  • Wolters Kluwer: 10,8
  • Aegon; 9,8
  • DSM: 9,8
  • NN: 9,7
  • Randstad: 8,9
  • Vopak: 6,0
  • Gemalto: 5,0
  • (TNT Express: 4,4)
  • Boskalis Westminster: 4,2
  • Aalberts: 3,5
  • SBM Offshore: 2,9

Op papier is CCEP een duf, degelijk, dom, saai en simpel dividendaandeel met business die er over honderd jaar wellicht nog steeds is. Iemand? Ik kom nog helemaal geen sommetjes tegen. Morgen gaan we daarom hier op IEX uitrekenen hoeveel u dinsdag moet betalen. Zal niet goedkoop zijn.

Agenda

ECB-rentebesluit? Payroll Report? ISM Index? Duitse inflatie? Zeg maar wat de Klapperrr van de Week is. Het ECB-rentebesluit springt wellicht het meest in het oog, maar is een non-event. Er is geen nieuws, maar wellicht komt er nog iets uit de persconferentie van president Mario Draghi.

Hij krijgt vragen over Brexit, of de de ECB misschien nog meer gaat kopen dat alleen (sttas) obligaties, of de Zuid-Europese banken nog levensvatbaar zijn en of hij nerveus is van boze Duitsers en Nederlanders die geen rente meer beuren op hun spaargeld en hun pensioenen gekort zien worden.

De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over mei (Payroll Report) worden met argusogen bekeken. Met inflatie vormen die het Fed-mandaat en dat neemt op 15 juni een rentebesluit. Zeker nu vrijdag voorzitter Janet Yellen hintte dat ze deze zomer verhoogt als de economie op het recht pad blijft.

Ik spiek even bij de Fed Fund Futres en die prijzen het volgende in:

  • 15 juni: 28,1%-kans in dat de rente met een kwartje wordt verhoogd
  • 27 juli: 87,3%-kans!

In vogelvlucht de agenda:

  • Ahold komt nog door met KW1-cijfers, maar verder zijn het cijfer-, maar ook het aandeelhoudersvergaderingen en ex-dividendseizoen vrijwel afgelopen
  • De ECB neemt dus een rentebesluit
  • Wellicht gaan de koersen vrijdag flink wapperen als het Payroll Report flink afwijkt van consensus, maar het is alweer een tijdje geleden dat dit gebeurde
  • Inkoopmanagersindices mei! Let vooral op China, VS, Duitsland, maar ook Frankijk en VK. De laatste twee kennen een slechte consensus van 48,3 en 49,6. Dat heeft alles te rmaken met weer eens chaos in Frankrijk en de spanning in het VK: Brexit
  • Het Fed Beige Book laat aan de hand van anekdotisch materiaal zien hoe het met de Amerikaanse economieis gesteld.
  • Er is een eerste schatting van de Duitse inflatie over mei - Draghi kijkt zeker ook mee - en het land komt ook met werkloosheidscijfers
  • Er zijn herziene BBP-cijfers uit diverse landen
  • Let verder in de VS op het ADP-arbeidsmarktrapport over mei, de Case-Shiller huizneindex over maart, de Chicago PMI over mei, fabrieksorders over april en jobless claims over de afgelopen week

Morgen is de VS overigens dicht in verband met Memorial Day. Dat levert doorgaans weinig boeiende beursdagen op met meestal - sorry, ik heb even geen harde data bij de hand - een klein plusje. Garantie tot de voordeur zoals gewoonlijk.

Kiek op de grafiek

Nog even het rondje langs een paar basisjaargrafieken. Hallo, daar zijn we weer! Zoals gezegd, de AEX doet weer eens 450 aan. De index moet nog wel een nieuw topje neerzetten boven 458, om technisch gezien de opgaande trend sinds februari weer van nieuwe energie te voorzien.

 

 

Het had zeker deze winter wat voeten in aarde, maar na vijf maanden verstreken dit jaar zit de AEX aardig op het spoor van het lááángstjarig gemiddelde van zo'n 8% bruto per jaar

 

 

In Europa is het beeld niet veel anders dan op het Damrak. Afwachten op de index een hogere top of lagere bodem gaat neerzetten. Vooralnog ziet het er vooral zijwaartserig uit.

 

 

Geloof het of niet, begrijp het of niet, maar feit is dat de S&P 500 mar +1,7% hoeft te stijgen voor een nieuwe intradag all time high. Wellicht dat deze grafiek ook die krachangst uit het begin van dit stukje verklaart. De boel kan hard dalen bij een - nieuw begrip - All Time High Weigering.

 

 

De Verkeerde AEX, ofwel de AEX VIX Index (volatiliteit), bevestigt de stijging van de AEX. Het ding is op 18,2 in iets rustiger vaarwater gekomen. Er hoeft maar iets te gebeuren en het is weer 20-plus, maar toch. Pas onder 15 is er pas echt sprake van een rustige beurs.

 

 

De Goede AEX, ofwel de herbeleggingsindex, laat wel een nieuwe hogere top zien en tekent wel een mooie uptrend. Logisch, er is intussen al 2,3% weggelekt uit haar veel bekendere zusje de prijsindex.

 

 

Onze tienjaarsrente is weer eens naar beneden gekukeld. Even veilig cash parkeren in aanloop naar dat onvoorspelbare Brexi-referendum...? Hoe dan ook, de mooiste Dijsselbloempjes groeien lang de rand van het ravijn kan ik er nog steeds niet van maken.

 

 

Gelet op de rentereuring in de VS parkeer ik de Amerikaanse Ten Year Treasury Yield er ook maar bij. Gek plaatje eigenlijk. Als ik niet beter zou weten, zou ik eerder denken dat de Fed aan het rente verlagen is in plaats van... Zie ik trouwens een technisch vlaggetje ontstaan?

 

 

EUR/USD - het belangrijkste, grootste en meest verhandelde item ter wereld - is misschien wel het meest cruciale plaatje op dit moment. Het valutapaar zit aan de onderkant van het stijgende trendknaal (dollar daalt) sinds december. Ah, dat wordt een uitbraak met die Fed-renteverhoging.

Logische gedachte misschien, maar waarom is dat dan nog niet ingeprijsd? Dat het valutapaar precies aan de onderkant van dat kanaaltje staat, is wellicht precies de slag om de arm die de markt maakt.

 

 

Olie gaat... Zeg het maar: snel of langzaam :-)

 

 

Zonder dollen, of u nou West-Texas Light Intermediate (WT) of Brent neemt, wat een schitterende opgaande trends.

 

 

 

Goud heeft zo te zien last van duurdere dollar en die verwachte renteverhoging. De opgaande trend staat na een flinke neergang onder druk. Natuurlijk, euro, yen en pond om van Zwitserse franc maar te zwijgen renderen voorlopig nog nada noppes jota, maar goud is een dollar-item.

 

 

Zelfde verhaal voor zilver, denk ik. Ik hoor er ook niemand meer over, was een paar weken geleden heel anders. Ach, dat geldt voor alles op de beurs. Wij beleggers, handelaren, speculanten en gokkers - kies maar wat u bent - zijn rasopportunisten. Allemaal!

 

 

Tot slot Corné met zijn wekelijkse videoboodschap:

 

 

Prettige zondag verderen hier is de hele weekagenda met consensus:

30 mei
00:00 Beurzen VS dicht ivm Memorial Day
00:00 Beurzen VK dicht ivm May Bank Holiday
06:00 Nederland ondernemersvertrouwen
06:30 Nederland PPI apr
07:30 Frankrijk herzien BBP KW1 0,5%
11:00 EU consumentenvertrouwen mei -7,0
14:00 Duitsland CPI mei 0.3%

31 mei
01:50 Japan industriële productie apr -1,5%
08:00 VW KW1-cijfers
08:00 Duitsland detailhandelsverkopen apr 1,0%
08:45 Frankrijk CPI mei
09:00 Beursgang Coca-Cola European Partners
09:55 Duitsland werkloosheidcijfers mei 6,2% en -6K
10:00 EU M3 geldhoeveelheid apr 5,0%
11:00 EU inflatie CPI mei -0,1%
11:00 EU werklo0sheid apr 10,2%
12:00 Italië herzien BBP KW1 0,3%
14:00 India herzien BBP KW1 7,5%
14:30 VS personal income and spending 0,4% en 0,6%
15:00 S&P Case Shiller huizenmarktindex mar 5,4%
15:45 VS Chicago PMI mei 50,6
16:00 VS consumentenvertrouwen Conference Board mei 96,0

1 jun
03:00 China manufacturing PMI mei 50,0
03:00 China service PMI mei
03:45 China Caixin manufacturing PMI mei 49,3
04:00 Japan manufacturing PMI mei
07:00 Ahold KW1-cijfers
07:45 Zwitserland herzien BBP KW1 0,2%
09:00 Nederland NEVI PMI mei
09:15 Spanje manufacturing PMI mei 52,6
09:45 Italië manufacturing PMI mei 53,1
09:50 Frankrijk manufacturing PMI mei 48,3
09:55 Duitsland manufacturing PMI mei 52.4
10:00 EU manufacturing PMI mei 51.5
10:30 VK manufacturing PMI mei 49,6
14:00 Ford KW1-cijfers
14:00 Brazilië herzien BBP KW1 -0,9%
14:30 VS ADP banenrapport 180K
15:45 VS manufacturing PMI mei
16:00 VS ISM Manufacturing Index 50,6
16:00 VS bouwuitgaven apr 0,5%
20:00 Fed Beige Book

2 jun
11:00 EU PPI apr 0,1%
13:45 ECB rentebesluit
14:00 NN AVA
14:30 ECB persconferentie Mario Draghi
14:30 VS jobless claims 267K
16:30 VS wekelijke olievoorraden
Opec bijeenkomst Wenen

3 jun
03:45 China Caixin services PMI mei
09:15 Spanje services PMI mei 51.5
09:45 Italië services PMI mei 53,5
09:50 Frankrijk services PMI mei
09:55 Duitsland services PMI mei 55,2
10:00 EU services PMI mei 53.1
11:00 EU detailhandelverkopen apr 1,7%
14:30 VS Payroll Report mei 170K en 5,0%
14:30 VS handelsbalans apr -43,0B
15:45 VS services PMI mei
16:00 VS ISM Non-Manufacturing PMI 55,7
16:00 VS fabrieksorders apr 1,9%


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2016 18:57
    quote:

    Flip Fluitketel schreef op 29 mei 2016 17:14:

    "Op papier is CCEP een duf, degelijk, dom, saai en simpel dividendaandeel met business die er over honderd jaar wellicht nog steeds is. Iemand?"

    Big Soda heeft het moeilijk. Suiker, obesitas en zo. Negatieve verrassingen in de (nabije) toekomst zijn zeker niet uitgesloten.


    In de kringen waarin ik verkeer, valt 't op dat kinderen nog amper CC drinken. Terwijl in mijn generatie schering en inslag was.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links