Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Slag om AEX 449

TA: AEX

Wat een kracht zit er in deze opgaande beweging. In slechts enkele dagen tijd wist de AEX op te lopen vanaf de meermaals geteste steunzone bij 426 – 427 tot aan de belangrijke weerstand van 449. Hiermee is het grootste deel van de derde correctie alweer goedgemaakt.

In de afgelopen twee dagen werden bijvoorbeeld ook alle Fibonacci-retracementniveaus van deze derde correctie (61,8%, 50% en 38,2%) opwaarts gebroken. Het is overigens opnieuw een teken van kracht dat de correctieve beweging in een aanzienlijk korter tijdsbestek voor het grootste gedeelte weer wordt goedgemaakt.

Dit is iets dat we in de afgelopen jaren geregeld zagen. Meestal is een correctie snel en heftig en duurt het langer eer de opgaande beweging deze correctie weer weet goed te maken. De gehele correctie vanaf de 458-top duurde uiteindelijk een maand aangezien vorige week pas de dalende toppenlijn structureel op slotbasis werd gebroken.

Weinig weerstand

De vraag is wat de AEX nu gaat doen bij de enige noemenswaardige weerstand tot aan de 458-top. Deze weerstand is bij 449 te vinden. Hier liggen namelijk de toppen van eind december en die van maart. De top die in december bij dit niveau werd gevormd was het startpunt van de eerste forse correctie van dit jaar.

Na de afronding in februari van de lange en forse correctieve fase (vanaf de novembertop van vorig jaar) steeg de AEX uiteindelijk 70 punten vanaf de februari-bodem bij 378,50 tot aan de 449 in maart. Hier lag destijds ook de dalende toppenlijn vanaf de augustustop die langs de novembertop liep.

Deze 449 puntengrens was destijds in maart het startpunt van een beperkte terugval die tot in april duurde. Opvallend was dat deze terugval zorgde voor de bekende bodem in april bij 426 – 427. Zowel een technisch interessante 426-427 als een interessante 449-grens.

Positieve crossing

Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat de kans groot was dat een 1e hogere bodem zou worden gevormd in de zone 426 – 427 waarna de opwaartse weg weer kon worden ingeslagen. Dit proces heeft toch de nodige tijd gekost. Er werd een meervoudige bodem gevormd in deze zone.

Hiermee werd ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau precies getest van de gehele opgaande beweging vanaf de februari-bodem bij 378,50 tot aan de recente top bij 458. Ik gaf toen al aan dat mijn doel voor de komende weken opnieuw zou liggen bij de 458-jaartop en het uiteindelijke doel voor de komende paar maanden bij 475.

In de afgelopen tijd heeft zich een klassieke bodemformatie gevormd. Buiten de doorbraak van de vanaf 458-dalende toppenlijn en de test van het 38,2%-niveau werden bij 426 – 427 ook een bullish engulfing en een piercing line gevormd. De RSI brak door zijn dalende toppenlijn en de MACD vormde in de afgelopen dagen een positieve crossing.

Alert op toppatronen

Beide indicatoren hebben nog steeds een flinke opwaartse ruimte voordat de vorige toppen weer in beeld komen. Dus een overbought-conditie is zeker nog niet aan de orde. Kijken we overigens naar het brede beeld sinds december dan is nog steeds een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon mogelijk waarbij aan de rechterkant een dubbele schouder werd gevormd met een dieptepunt bij 426.

De neklijn van dit patroon blijft onveranderd liggen bij 449. Voor de komende paar dagen moeten we alert zijn op toppatronen rond de 449. Gisteren werd een intraday-top gevormd bij 448,50. Zolang hij enkele dagen onder de 449 blijft hangen op slotbasis of zelfs een toppatroon vormt, kan een kleine tijdelijke terugval worden ingezet voor de vorming van een hogere bodem.

Een slotkoers boven de 449 zet direct de weg open naar de 458 waarmee de vorming van de eerste hogere kortetermijnbodem wordt uitgesteld. Steunpunten zijn te vinden bij de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 443 en 444. Daaronder ligt de zone 438,50 – 440. Hierin liggen de voormalige toppen van de afgelopen weken en het 50-daags gemiddelde.

 

Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

431 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Diminhu 26 mei 2016 08:26
    Ik blijf het grappig vinden hoe iedereen denkt dat het alleen hoger kan omdat het eens keihard stijgt paar dagen. Hetzelfde als het hard daalt, dan kan het enkel lager... Waarheid meestal int midden. Als het echt hoger wil dan zou een terugtest van de 440 wenselijk zijn. Indien niet dan mss eerst 458 maar dan zalt gedaan zijn en terug naar 425. Olie op 6 maand high. Blijft niet duren. Kan niet veel hoger denk ik.
  2. [verwijderd] 26 mei 2016 08:32
    na 2 dagen flinke stijging de futures rood...slechts -0,1%...wordt weer een mooi groen dagje...de bulls zijn de baas...de bears gaan weer flink wat geld verliezen...er zijn er hier gisteren een hoop short gegaan...veel succes vandaag...

    Ik ga aan mijn dagelijkse wandeling met de hond beginnen...heerlijk!!
  3. [verwijderd] 26 mei 2016 09:07
    quote:

    Ole in het berenbos. schreef op 26 mei 2016 07:55:

    Goede morgen,

    Bas, kan je aangeven wanneer je op vakantie gaat, Dan kunnen we daar een optie strategie omheen bouwen :)

    gr
    Is ie dan in loondienst en krijgt ie hier echt geld voor denk je? Dacht dat ie een ov jaarkaart kreeg, hij zat toch in de trein. Maar dat is dus al genoeg indicatie van de beursgekte, met tal van andere indicatoren natuurlijk. Totale gekte maar er wordt gedacht dat het normaal is.

431 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links