Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkopen in mei?

Verkopen in mei?

De beursrally zet hardnekkig door. Beleggers hebben drie maanden aan koerswinsten achter de kiezen, en dat zie je niet zo vaak. De remonte op de aandelenmarkten is erg opvallend. Vooral tegen de huidige achtergrond van economische afkoeling, turbulente valuta’s en tegenstrijdige monetaire signalen.

Wie vandaag naar de markt luistert, kan alleen maar opgewekt worden. Maar voor u in alle euforie positie inneemt, is het wellicht goed om eens de historie van de markten op te rakelen.

Minst interessant

We staan immers voor de minst interessante beleggingsperiode van het jaar. Dit zijn niet onze woorden, dat zijn de historische feiten. Vanaf de maand mei wordt het beeld erg somber voor de aandelenmarkten, en dat duurt zo wel even. Op de onderstaande grafiek ziet u het maandelijkse rendement van de S&P 500 sinds 1960.

Het beeld is overduidelijk: vanaf mei is het vet van de soep op de beurs. Dit beeld blijft nog tot en met september. Deze ondermaatse periode kunnen beleggers vanuit historisch perspectief beter omzeilen door te verkopen in mei.

Uiteraard zijn dit historische gemiddeldes en zijn niet alle jaren hetzelfde. Meer nog, in de voorbije jaren ging de stelling niet op. De markten gingen vrolijk door met stijgen in de zomerperiode. Maar daar kijk ik niet zo erg van op. We komen uit een bijzonder attractieve periode voor aandelen, waarin de economie groeide, de rente daalde en de inflatie laag bleef. In zo’n sprookjesachtige omgeving zitten we al een tijdje niet meer.

Zoals eerder aangegeven krijgt de economie het steeds moeilijker, terwijl de inflatiedruk begint toe te nemen. Voeg daarbij een reeks tegenvallende bedrijfscijfers, en de omstandigheden op de markten zijn plots volledig omgekeerd.

Kans op negatieve uitschieters neemt toe

Dit moet iedere belegger zorgen baren, met name omdat de ontwikkelingen zich voordoen terwijl de koersen dichtbij hun records noteren. De kans op negatieve tegenvallers, of zelfs negatieve uitschieters, neemt met het jaar toe. De kans dat we terug in het historische gemiddelde vallen, is wat ons betreft erg groot.

En het betreft niet enkel de economische en monetaire omstandigheden, dit jaar is bovendien ook nog eens een verkiezingsjaar in de VS. De uitkomst van deze presidentsverkiezing is erg onzeker, wat voor extra turbulentie kan gaan zorgen. 

Markten verdisconteren immers altijd de toekomst. Aandelenkoersen lopen altijd met minimaal zes maanden vooruit op de realiteit. Afgelopen zomer kregen de beurzen af te rekenen met een heftige correctie. De beurzen anticipeerden hiermee op een economische afkoeling.

Wereldwijde afkoeling

Vandaag, ruim zes maanden later, zien we de economie wereldwijd afkoelen. Als de markten vanaf heden opnieuw zouden corrigeren, dan betekent dit dat ze rekenen op een recessie in 2017. En dat zou geen aparte vaststelling zijn, als bijvoorbeeld Trump de nieuwe president van Amerika wordt.

Deze abrupte verandering van de leiding van het belangrijkste land ter wereld zal geen soepele transitie worden, maar met de nodige schokken gepaard gaan. Want Trump zal dan de nodige hervormingen willen doorvoeren, met alle gevolgen van dien. Maar zelfs als Clinton de nieuwe president van Amerika wordt, dan nog voorspelt de huidige omgeving niet veel goeds voor de toekomst.

Clinton staat voor een voortgang van de huidige aanpak, die vandaag reeds resulteert in een economische afkoeling. Het enige wat de economie kan redden van een recessie is monetaire assistentie. Ook dat blijft een groot vraagteken.

Al met al blijven beleggers achter met heel wat vragen, zonder al te veel antwoorden, en die onzekerheid kan zwaar beginnen doorwegen in de komende maanden. Dit plaatje sluit dan weer perfect aan bij de historische gemiddeldes. De weegschaal helt steeds meer over naar moeilijkere omstandigheden op de beurs, wat niet zo gek is na zeven jaren van onophoudelijke stijging.

Broodnodige pauze

Bovendien wordt het risico-rendementperspectief steeds slechter: u betaalt steeds meer voor risico, voor steeds minder toekomstig rendement. Als belegger wilt u exact het omgekeerde, namelijk weinig voor risico betalen, terwijl er enorm veel potentieel rendement te behalen.

Of anders gesteld, u koopt laag om hoger te verkopen, u koopt niet hoog om nog een beetje hoger te verkopen. Die aanpak eindigt in vele gevallen in een drama.

De beurs is toe aan een broodnodige pauze. Mei kan daarom weer eens de ideale maand worden om uw winsten binnen te halen, en de zomer af te wachten, of te schuilen in alternatieven die wel goed presteren in deze periode. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2016 11:11
    Overal wacht men op nieuwe maatregelen van de centrale banken in China en Japan. Ook Australië verlaagt zijn basisrente naar zeer lage niveaus. De ECB tenslotte begint nu ten einde raad ook bedrijfsobligaties op te kopen om de rente naar beneden te trekken. Nu toch al vele overheidsobligaties negatief noteren.

    We leven in ongezonde tijden waar de centrale banken de eerste viool spelen. De markten volgen blind hun handelingen, vandaar ook dat de beurzen de laatste jaren het ook allemaal zo goed hebben gedaan.

    Maar het spelletje kan niet blijven duren en nu ziet men de eerste serieuze barstten in gevel ontstaan.

    De FED krabbelde al terug wat renteverhogingen betreft en de Bank of Japan heeft laatstleden ook niets meer ondernomen (nu ze bijna de ganse Nikkei heeft opgekocht).

    Tja... niet meer weten van welk hout pijlen te maken zeker?

    Ondertussen knalt goud omhoog zeker met wat hierboven beschreven staat is het niet te verwonderen. De goudmijnaandelen knallen nog meer en noteren gemakkelijk rendementen van 100, 150% in een half jaar tijd.

  2. [verwijderd] 3 mei 2016 11:34
    Warren Buffett: “Bij negatieve rente haal ik geld van de bank”.

    Miljardair Warren Buffett overweegt zijn geld bij de bank weg te halen als de negatieve rente daadwerkelijk bij spaarders in rekening wordt gebracht. Dat zei hij maandag in een interview met CNBC. Het is een opmerkelijke uitspraak voor een belegger van zijn kaliber.

    “Er is een moment waarop je je geld van de bank wilt halen. Als geld op een bankrekening minder waard is dan geld in je hand, dan heeft dat invloed op het spaargedrag. Het is een andere wereld. Als je veel geld in euro’s hebt, dan ben je beter af als je het in een matras stopt dan dat je het op een bankrekening laat staan”

    marketupdate.nl/nieuws/economie/kredi...
  3. [verwijderd] 3 mei 2016 12:20
    Men kan moeilijk geld in je huis opbergen, dat ruiken zij die willen stelen. Kortom, bedankt centrale bankiers. Een economie draait om het producten maken, verkopen ervan, dan kopen van andere producten en niet door de mond vol te proppen met geld waar je niets aan hebt. bedankt regering, voor de hoge negatieve rendementen op spaarrekening, bedankt voor de implosie in pensioenen. ik las dat er een handleiding voor vluchtelingen bestaat om naar de E.U. te vluchten. Bestaat er ook zo een handleiding om weg te gaan? Waarom word je politicus als je de ballen verstand hebt van producten maken en verkopen maar alleen hoe je mensen kunt belasten met belasting tarieven en vervolgens handelsakkoorden te sluiten om maar toekomstig geld binnen te slepen.
  4. Maan Arkenbosch 3 mei 2016 17:45
    Helaas is het hebzucht seizoen voorbij. Er liggen verschillende drempels zoals Het Centrale Banken (ECB-Japan-China-Fed) probleem met hun drukpers welk uitgewerkt is en eerder slechte bijwerkingen krijgt.Dan Brexit, de Griekse en Italiaanse banken, verkiezingen in Spanje, vluchtelingen/visum Turken, spanningen door sturen tank divisies NAVO naar Baltisch-Russische grens. En niet te vergeten: minder winsten door smallere marges ook al worden laag rentende obligaties uitgegeven om aandelen op te kopen.
  5. forum rang 7 handyman6 3 mei 2016 22:14
    quote:

    korbe007 schreef op 3 mei 2016 12:20:

    Men kan moeilijk geld in je huis opbergen, dat ruiken zij die willen stelen. Kortom, bedankt centrale bankiers. Een economie draait om het producten maken, verkopen ervan, dan kopen van andere producten en niet door de mond vol te proppen met geld waar je niets aan hebt. bedankt regering, voor de hoge negatieve rendementen op spaarrekening, bedankt voor de implosie in pensioenen. ik las dat er een handleiding voor vluchtelingen bestaat om naar de E.U. te vluchten. Bestaat er ook zo een handleiding om weg te gaan? Waarom word je politicus als je de ballen verstand hebt van producten maken en verkopen maar alleen hoe je mensen kunt belasten met belasting tarieven en vervolgens handelsakkoorden te sluiten om maar toekomstig geld binnen te slepen.
    Je kunt je cash toch op beleggingsrekening zetten of in kluis/safeloket opbergen!
    H6
  6. [verwijderd] 4 mei 2016 14:35
    Het is zo ver de ECB gaat over tot actie!


    Het lot van het 500 eurobiljet staat op de agenda van de beheerraad van de ECB.
    Verwacht wordt dat die voor de afschaffing van het biljet zal stemmen.

    Het wil voorkomen dat mensen cash van de bank halen door de negatieve rentes en wankele banken.

    Ze wil kost wat kost bank runs voorkomen zoals in Griekenland of Cyprus.
  7. forum rang 7 handyman6 6 mei 2016 09:17
    quote:

    RINGifyouretheKING schreef op 4 mei 2016 14:39:

    [...]

    Dat schijnt eveneens geld te kosten in plaats van op te leveren (?)
    Nauwelijks,maar dan ligt het wel in de kluis.Elke verzekering kost premie dus niet zo Zeeuws doen hoor!
    Geld op beleggingsrek. kost niets ,maar levert ook niks op.Inflatie is 0 dus best goed alternatief,vind ik.
    GrH6
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links