Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tussen Fibonacci's

TA: Tussen Fibonacci's

Het is de laatste handelsdag van april waarmee eenderde van 2016 achter de rug is. Dit zijn in het langetermijnbeeld zeer belangrijke maanden geweest. In februari werd namelijk een belangrijke bodem in het stijgende langetermijnbeeld gevormd.

Die viel ongeveer samen met een test van het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van 2009 en de top van vorig jaar. Ook andere indices testten zeer interessante niveaus in februari.:

  • De DAX en de Stoxx Europe 600 testten op een haar na hun stijgende langetermijnbodemlijn sinds 2009.
  • De S&P 500 vormde een dubbele bodem bij 1810 binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend.

De belangrijke langetermijnbodem in de AEX volgde op een negen maanden lange correctieve fase die uit meerdere soms forse correcties bestond. De grootste dalingen vonden daarbij plaats in augustus vorig jaar en de beweging die daarna startte vanaf de november-top van 475.

Losse correcties

Vanaf deze laatste top was een forse daling te zien die bestond uit meerdere losse correcties en uiteindelijk zorgde voor een daling van bijna 100 punten.

In de eerste twee maanden van dit jaar volgden nog twee losse maar forse (ruim 10%) correcties en werd uiteindelijk de bodem in februari op de borden gezet bij 378,50. Er was sprake van een klassiek bodemvormingsproces in de afgelopen maanden. Zo werden drie bodempatronen gevormd in de maandgrafiek:

  • in januari en februari werden enorme hammers op de borden gezet
  • in maart volgde een bullish engulfing

Verder was er sprake van positieve divergentie in het langetermijnbeeld. Uiteindelijk werd in februari de sinds november dalende toppenlijn rond de 416 gebroken als definitieve bevestiging dat de bodem was gezet.

Sinds december vorig jaar is een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon gevormd, dat in de afgelopen weken is afgerond. De neklijn van dit patroon lag bij 449. De recente vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem bij 426,75 zorgde daarbij voor de vorming van de tweede schouder.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Ook staat nadrukkelijk een volgend belangrijk langetermijnsignaal tegen de deur aan te kloppen, namelijk een golden cross. Dit betekent dat het 50-daags gemiddelde opwaarts door het 200-daags gemiddelde breekt. We moeten in de AEX terug naar 2012 om de laatste golden cross in te zien.

Fibo's

Hoe staat het kortetermijnbeeld er nu voor? De opwaartse kracht is volledig intact. Na de recente test van de 457 vond een terugval plaats. Ik blijf van mening dat de kans het grootst is dat deze terugval beperkt zal blijven.

Bij 457 ligt het laatste Fibonacci-retracementniveau dat is te berekenen tussen de top van augustus (505) en de februari-bodem bij 378,50. De top werd uiteindelijk gevormd bij 458. Opvallend is dat gisteren met een bodem bij 442,10 precies het 50%-niveau werd teruggetest.

De terugval van gisteren zorgde voor een gedeeltelijke opvulling van de brede opwaartse gap tussen de 440 en 444,10. De gap staat nu nog voor de helft open tussen 440 en 442,10. Ook werd intraday kortstondig het steunpunt in de vorm van het 200-daags gemiddelde gebroken dat bij 443,30 ligt.

Nieuwe weerstand

Dit blijven in het kortetermijnbeeld de eerste steunpunten. Ik gaf al aan dat een slotkoers boven de 449 nodig was voor de eerste verbeteringen in het zeerkortetermijnbeeld. Deze doorbraak vond gisteren plaatst.

Wel is er in de afgelopen dagen een dubbele (intraday) top ontstaan bij 451 als nieuwe (maar kleine) weerstand. Vandaag zal de AEX weer met een aanzienlijke neerwaartse beweging starten, maar de kans is reëel dat de bodem is gezet bij 442,10, waarmee de daling vanaf de 458 beperkt is gebleven tot ongeveer 16 punten.

Pas onder de 440 (opvulling gap) zal een diepere terugval worden gestart. Het eerste steunpunt daaronder ligt dan bij het oplopende 50-daags gemiddelde van nu 437,30. Kortom, de neerwaartse ruimte blijft dus redelijk beperkt.

Aan de bovenkant is dus een nieuwe weerstand ontstaan bij 451. Maar ik verwacht dat in de komende een tot twee weken de 457 tot 458 weer onder druk kan worden gezet en een opwaartse doorbraak een reëel scenario is in de eerste weken van mei.

Voor de komende twee maanden (lentemaanden) blijft naar mijn mening een beweging naar mijn eerstvolgende doel bij 475 een realistisch scenario.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
488 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links