Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De U-turn van Wessanen

De U-turn van Wessanen

 

Imtech, Arcadis, Fugro en vul nog maar een hele lijst namen in. Gevallen beursengelen genoeg. We hebben onze buik er goed van vol. Het kan gelukkig ook nog andersom, Wessanen!

 

 

Zegt u maar heel hard dankuwel tegen CEO Chritstophe Barnouin, die op 24 januari 2014 begon. Sindsdien is álles één grote U-turn: het concern is definitief gedraaid van vette naar biodynamische hap, er wordt ein-de-lijk waarde geschept en de koers is verdrievoudigd. Belangrijker nog: het fonds is haar slechte naam kwijt.

Want die was er. En hoe. Daar herinnert Erik van RTL-Nieuws aan. Mac Zondervan is al sinds 2003 weg, maar zolang blijft wanbeleid dus hangen. Zondervan kreeg het voor elkaar ieder kwartaal een winstwaarschuwing af te geven. Word jij nog wel eens zwetend van hem wakker, Value8 CEO Peter Paul de Vries?

Bij het grote publiek was je als VEB-voorzitter vooral bekend om je rol bij de overname van ABN Amro, maar jaren daarvoor was Zondervan zo ongeveer je erfvijand.

 

 

Wessanen is natuurlijk vooral berucht geworden op het Damrak in combinatie met (Lucas) Bols. Dat is sinds vorig jaar terug op de beurs en ondanks dat het fonds in kennelijke staat door de grafiek waggelt, doet het per saldo wel beter dan de AEX.

 

 

Corbion

Dat is dan weer een gebrek van deze gek die dit stukje tikt, maar een andere naam die ik met Wessanen associeer is Corbion. Ook zo'n concern wat geen goed meer kon doen bij beleggers. Ze presteerde het ooit zelfs om 08:50 uur ofzo nog een winstwaarschuwing voorbeurs te geven. Héél fijn voor iedereen, vooral particulieren.

Dit bedrijf worstelde ooit jaren om de juiste productenmix te vinden die echt waarde schiep voor het bedrijf. Suiker uit bieten halen is niet echt heel erg sophisticated, tenslotte. Melkzuren en bioplastics wel, maar het blijft lastige business geruige de schommelende omzetten en winsten (en ook koersen!) in de afgelopen jaren.

Niettemin is met de frisse wind door het bedrijf - de nieuwe naam Corbion voor het aloude CSM en nieuw logo zijn daar in positieve zin de symbolen van - het aandeelhouders schofferen verdwenen. U ziet aan de koers sinds juni 2013, toen die verandering bekend werd, dat het aandeel is gaan outperformen, maar dat kostte wel nachtrust.

Nog één ding hierover: nog niet zo lang geleden gold DSM als de gedroomde witte prins voor deze suikerprinses. Het is er nog niet van gekomen en getuige de grafiek was er toch echt wel momentum geweest voor een eventueel bod.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Broer Konijn 3 mei 2016 23:16
    Beste Arend Jan,

    Goed dat je aandacht schenkt aan het recente succes van het kleine (maar fijne) Wessanen.

    Dat je dat succes toeschrijft aan CEO Barnouin is niet helemaal terecht. De ommekeer is gestart bij het toetreden van grootaandeelhouder Delta Partners en later haar commissaris Rudy Kluiber. Ook CFO Meckx en voormalig CEO Merckens hebben een goede bijdrage geleverd. Het is Delta Partners die voorzitter van de RvC Koffrie aan de dijk heeft gezet. Huidig CEO Barnouin voert de eerder uitgezette strategie voortvarend uit.

    Dit jaar wordt interessant of Wessanen gaat investeren in overnames of geld gaat terug geven aan aandeelhouders. De CFO leek in de conference call bij de Q1 kansen voor overname (van familiebedrijven) te zien. CFO kreeg kritiek van analisten dat de 2016 guidance van5-7% omzetgroei te conservatief is.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links