Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Uitersten DSM en Randstad

Uitersten DSM en Randstad

Stiekem, want om eerlijk te zijn was het mij nog niet opgevallen dat dit jaar DSM het zo goed doet. Wel dat Randstad niet best presteert. Waarom deze tweet van even na opening vanochtend? Vorig jaar deed DSM namelijk -8,6%, Randstad +43,6% (!) en de AEX +4,1%.

Zo ziet u eens te meer dat een marktgemiddelde (= index) ook maar een marktgemiddelde is. Want dit zijn gewoon twee degelijke, keurig nette bedrijven en dan zulke uitslagen en verschillen. Extreme voorbeelden dit, maar inderdaad: op zulk koersgeweld volgt vaak een reactie.

 

 

De KW1-cijfers van beide zijn niet echt verrassend en misschien de koersreacties ook niet. Die bevestigen de status quo. DSM is blijkbaar in de ogen van beleggers iets te hard afgestraft of achtergebleven. Randstad is juist wat te hard op de muziek vooruit gelopen, of de rek is er uit.

Als ik de grafieken heel lang trek ziet u dat dit allemaal niet vreemd is. Randstad is een veredelde turbo met lekkere hefboom op de AEX en DSM is wel heel hard gestegen in de afgelopen jaren. Wellicht een beloning voor de zoveelste succesvolle draai van het bedrijf in een paar decennia:

  • Van kolenmijn tot bulkchemiebedrijf
  • Van bulkchemiebedrijf tot sophisticates (voedings)stoffenconcern

 

 

 

Fantasie

Misschien is dit wel de reden dat DSM de laatste jaren tot stilstand is gekomen na die enorme bullrun. Er is weer nieuwe fantasie nodig voor de immer onverzadigbare beleggers. Nu ben ik geen voorstander van wilde avonturen om de wilde avonturen, maar een béétje elan kan geen kwaad?

 

 

 

Dit geldt ook een beetje voor Randstad. Jaja, dit weten we nou wel van die economie. En praat de CEO niet een beetje met meel in de mond? Dat de koers van Randstad dit jaar baggert kunt u ook uitleggen dat de beurs juist denkt dat die economie haar zesjesmentaliteit nog niet afschudt.

Bedankt voor de quotes trouwens, Jelle van BNR.

 

 

Ach, dit zijn allemaal voetnoten en emmeren om maar iets te emmeren te hebben bij de KW's. Want DSM en Randstad zijn twee prima aandelen in uw portefeuille, denk ik. Tenminste, als buy & hold (dividend)belegger. Geen garantie voor de toekomst, maar die bestaat nergens. Gaat u timen, dan wens ik u veel succes.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links