Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het voordeel van de kleine belegger

Het voordeel van de kleine belegger

Opnieuw een winstweek op de beurzen. De tiende op rij. De grafieken beginnen er steeds positiever uit te zien, en dat vertaalt zich in steeds meer koopsignalen uit de hoek van (technisch) analisten. Ik maak er geen geheim van: ook ik ben verrast door de kracht van de huidige beweging.

Temeer omdat er nog steeds heel wat problematische ontwikkelingen zijn. Dit gegeven kunt u dan ook weer positief interpreteren: de beurzen beklimmen weer de bekende muur van zorgen. Maar zo simpel is het leven op de financiële markten niet meer. Zeker niet na jaren van een onophoudelijke stijging.

Het is steeds meer wikken en wegen of we al niet over die bewuste muur heen zijn. Ik vermoed in ieder geval wel dat een belangrijk deel van de beklimming van de markten inmiddels achter ons ligt, en dat het einde in zicht is.

Guessing game

Het probleem met financiële markten is dat niemand de toekomst exact kan voorspellen. Het is in die zin steeds een guessing game op de korte termijn. Ik verwacht dat het einde nadert, maar het zou zo maar kunnen dat de koersen nog enkele jaren doorgaan met stijgen.

Enkel de markt kan ons uitsluitsel bieden op die vraag. Daarom luister ik naar de markt. Het geluid dat ik vandaag opvang is positief, maar nog geen officiële go. Daarvoor moet er meer gebeuren op de beurzen. Op de eerste plaats moeten er nieuwe records tot stand komen voor diverse indices.

Tot op heden heb ik dit nog niet gezien. Niet voor de grootste indices, zoals de S&P 500, maar ook niet voor belangrijke onderdelen in de markten, zoals de transportsector. Al deze onderdelen moeten op nieuwe records gaan handelen, en als het even kan met de nodige kracht.

In beurstermen betekent dit dat met het nodige volume gepaard moet gaan. En ook hier ontbreekt het nog aan, wat mij betreft.

Grafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde van de rally

Kortom, er is nog wel wat werk aan de winkel vooraleer ik mijn negatieve houding op aandelen wijzigen. En zelfs met de uitbraak naar nieuwe hoogtepunten, blijf ik van mening dat de koersen aan het einde van de meerjarige rally bewegen.

Niet enkel omdat het inmiddels al zeven jaren hoger gaat, maar ook omdat koersen  momenteel stijgen door een toename van de waardering, en niet op basis van de fundamenten. Meer nog, de winst per aandeel neemt tegenwoordig zelfs af, terwijl de koersen hoger gaan.

Dit geeft een boost aan de koerswinstverhouding (k/w), die inmiddels richting 25x schiet voor de S&P 500. Historisch gezien is alles boven 25x duur en rijp voor een correctie. Dat ziet u hieronder nogmaals op de k/w-grafiek voor de S&P 500 sinds 1870.

Grafiek koerswinstverhouding S&P 500

 

Fundamenten ontbreken

Als koersen dus uitbreken, dan rest de vraag hoelang het beursfeest nog kan blijven doorgaan. Naar mijn mening niet zo lang, want ik geloof dat de beurskoersen gedragen worden door fundamenten. Bij het ontbreken ervan, zie ik een beursrally geen lang leven beschoren.

Ik vermoed zelfs dat we ons opnieuw moeten opmaken voor een volgende correctie op de beurs. Aan alles is te zien dat het tijd is om wat stoom af te laten op de aandelenmarkten. De vraag is enkel hoe diep de koersen ditmaal kunnen vallen.

Want hoe langer nieuwe recordstanden uitblijven, hoe zwaarder de koersen wegen. Als de koersen vanaf het huidige niveau opnieuw een duikeling maken, dan kan het mogelijk harder dan normaal doorzakken.

Geen keuze

Ik kijk nog altijd naar een test van het uitbraakniveau in 2013. Voor de S&P 500 lag dit niveau tussen 1500 en 1600 punten, oftewel een daling van zo’n 30%! Die versnelling kan er komen omdat recent weer heel wat professionele beleggers instapten. Ze moeten de markten noodgedwongen volgen.

Als een beheerder achter z’n benchmarks aanholt, dan is z’n job per definitie in gevaar. Dus worden institutionele beleggers verplicht door de markten om opnieuw in te stappen, ook al willen ze dit misschien wel niet: ze hebben geen keuze.

En dat is het grote voordeel van een particuliere belegger. Die hoeft niets. Die hoeft geen index te overklassen, hij of zij kan rustig de marktontwikkeling afwachten tot alle signalen op groen staan. Als u dan ook achteroploopt bij de marktgemiddeldes, wie geeft er iets om?

Als de markten omhooggaan, dan zit er nog voldoende potentieel voor een mooi rendement. Maar nog belangrijker, als de markten neerwaarts draaien, dan heeft de kleine belegger voldoende liquiditeiten om straks in te spelen op de koopjesperiode. De pro likt dan opnieuw z’n wonden.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 26 april 2016 10:13
    Ik heb ooit aan een deskundige gevraagd wat de duration is van een perpetuele obligatie. Die bleek niet perpetueel maar, afhankelijk van de coupon, gemiddeld 17. Aandelen lijken best veel op perpetuele obligaties, zij het dat de ¨coupon¨ onzekerder is.
    Als dit voorstaande klopt, kan iemand mij dan uitleggen waarom/waardoor een hele markt van aandelen (S&P)dan een k/w kan hebben van 25? Is de markt logischerwijs tenminste 30% te hoog gewaardeerd?
  2. @iPlof 26 april 2016 10:29
    Helemaal eens met deze column. Beleggers hier foeteren nogal eens op 1% rente hier en pochen dan met 2 a 3% dividend rendement. Persoonlijk neem ik geen grote koersrisico's voor 1 a 2% extra. Daarnaast krijg je in de US wel gewoon 2% rente dus als je vertrouwen in USD hebt ook een optie. Gewoon lekker cash en wachten Nu. Aandelen zijn nu gewoon duur en risicovol.
  3. geobeo 26 april 2016 13:55
    quote:

    schreef:

    Als een beheerder achter z’n benchmarks aanholt, dan is z’n job per definitie in gevaar. Dus worden institutionele beleggers verplicht door de markten om opnieuw in te stappen, ook al willen ze dit misschien wel niet: ze hebben geen keuze.
    Wat een onzin. Als banen van geld-beheerders daadwerkelijk afhankelijk waren van rendement, dan bestonden mutual fonds en hedge funds niet.

    Dat institutionele beleggers "gedwongen" zijn in te stappen, omdat de markt omhoog (of omlaag) gaat is ook totale onzin.

    Institutionele beleggers zijn tegenwoordig voor het grootste deel mensen die algoritmes schrijven. Die algoritmes zijn erop gericht om ongeacht de markt rendement te maken. Met behulp van automatische Beta-hedging of long-short strategien bijvoorbeeld. Het hele idee achter deze algoritmes is om zo min mogelijk mee te bewegen met de markt (zowel omhoog als omlaag).

    Het "handmatig" voorspellen van de markt en beweringen doen zoals in dit column zijn echt pre-historisch, onjuist, onzinnig en wellicht zelfs gevaarlijk voor de lezers die dit serieus nemen.
  4. [verwijderd] 26 april 2016 14:48
    quote:

    Bache schreef op 26 april 2016 11:33:

    Echt, Nico ziet het beeld weer opklaren bij all time highs voor de brede indices, terwijl de k/w's dan nog een stuk hoger liggen. Volledig tegenstrijdig.
    De denkwijze van Bache kan ik wel onderschrijven. Het is me nog nooit duidelijk geworden hoe je als koper op toppen meer rendement kunt maken dan wanneer je op een willekeurig moment instapt. Maar ik snap dan ook niks van die "technische" analyse.
  5. [verwijderd] 26 april 2016 18:05
    De wereldwijde schuld knalt de spuigaten uit! Al een aantal landen noteren vlot 250% van het bbp aan schuld. Het monetaire systeem heeft of is zijn limieten aan het bereiken.

    Niets voor niets proberen alle centrale banken wereldwijd het systeem recht te houden met ultra lage tot zelfs negatieve rente's. Met Japan als grootste heethoofd die zelfs de beurs van Tokio deels opkoopt, dit spelletje is al een heel eind bezig. www.bloomberg.com/news/articles/2016-...

    Wie gaat het eerst door de knieën? Een ontluisterend artikel van de
    Financial Times.
    next.ft.com/content/acd3f2fc-084a-11e...

    Met andere woorden sla maar kwaliteit goud en zilvermijn aandelen in!
    Het zou me niet verwonderen dat sommige van die aandelen vlot x 10 gaan de komende jaren.

  6. forum rang 6 Ronald Engels 27 april 2016 02:12
    Volgens de Kondriateff curve zitten we sinds het jaar 2000 in de "Winter" periode, zonder economische groei, met dalende koopkracht, dus geen investeringen door bedrijven door gebrek aan vraag maar aandelen terugkopen door bedrijven en dus logischer wijze Deflatie nu, blijft waarschijnlijk zo tot het 1ste kwartaal 2018, het moment waarop grondstoffen en energie, ruwe olie definitief de trend omhoog weer gaan oppakken met dan licht stijgende inflatie en dalende obligaties met stijgende rentes.

    Bovendien er komt geen Brexit en geen Grexit, niemand heeft er de ballen voor, dus we sappelen rustig verder voort maar vanaf begin 2018 langzaam opwaarts.
  7. Brokie Even 27 april 2016 08:50
    quote:

    plof® schreef op 26 april 2016 10:29:

    Helemaal eens met deze column. Beleggers hier foeteren nogal eens op 1% rente hier en pochen dan met 2 a 3% dividend rendement. Persoonlijk neem ik geen grote koersrisico's voor 1 a 2% extra. Daarnaast krijg je in de US wel gewoon 2% rente dus als je vertrouwen in USD hebt ook een optie. Gewoon lekker cash en wachten Nu. Aandelen zijn nu gewoon duur en risicovol.
    Eens. De meeste beleggers hebben geen geduld en willen zo snel mogelijk veel geld verdienen. Ze praten zichzelf en andere aan dat het nog veel hoger kan. Dat kan ook wel, maar de kans op een zware terugval is groot. Het fundament ontbreekt. Als ik dan de financiële wereld hoor praten over "helikoptergeld" dan besef ik dat het heel erg mis zit. De enige reden dat het nog niet fors is gedaald, is omdat de markt met zware middelen wordt gemanipuleerd. Daar zijn de spaarders nu de dupe van. Het is eigenlijk pure diefstal wat ze onder andere met die rente doen. Langzaam roven ze ook de pensioenen leeg. Allemaal middelen die nodig zijn om de honderden miljarden te dekken die aan de banken zijn gedoneerd. Die maken ondertussen al weer dikke winsten, onder leiding van corrupte ex politici
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links