Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Steenkoolcrisis: nieuwe kans

Wie dacht dat de oliesector in een crisis zat, die heeft niet gevolgd wat er bij steenkolen aan de hand is. Daar snijdt de crisis al veel langer én dieper. De prijs voor steenkool is op een recorddiepte aanbeland. Zo diep dat de faillissementen van steenkoolproducenten elkaar in versneld tempo opvolgen.

De lijst met namen wordt steeds langer: Arch Coal, Alpha Natural Resources, Patriot Coal, Walter Energy, et cetera én natuurlijk de grootste van ze allemaal, Peabody Energy.

De vraag die zich opdringt: begeven we ons in een nieuwe realiteit voor steenkool? Om een antwoord op die vraag te kunnen formuleren, moeten we eerst onderzoeken waar het fout zit.

Grafiek steenkoolprijs

 

Let op China

Steenkool vormde samen met olie wellicht de belangrijkste voedingsbodem van de industriële revolutie van de afgelopen eeuw. Olie werd vooral ingezet voor transport, terwijl steenkool werd ingezet voor de opwekking van elektriciteit.

Zowel Europa als Noord-Amerika realiseerden een exponentiële groei, mede door de inzet van steenkool. Maar wie tegenwoordig naar de markt voor steenkool kijkt, kan niet meer om China heen. Dit land is ontegensprekelijk verbonden aan het lot van de grondstof.

China groeide in de afgelopen jaren niet enkel uit tot de grootste producent van steenkolen, het werd ook de grootste consument vanwege de onstuimige economische groei. Maar in de afgelopen jaren kwam hier een kink in de kabel.

De balans tussen productie en consumptie is al enkele jaren uit evenwicht. China blijft jaar na jaar meer steenkolen ophalen. Deze groei kan de consumptie van steenkool in China niet volgen. Meer nog, de gegevens van de laatste jaren laten zelfs zien dat het verbruik van steenkool in China afneemt.

Grafiek steenkoolverbruik in China

 

Steenkoolberen

De belangrijkste reden voor de afkalvende steenkoolconsumptie is de afzwakkende economische groei in China. Terwijl de Aziatische groeimotor in het afgelopen decennium nog een jaarlijkse groei van meer 10% kon voorleggen, moet de Chinese economie het vandaag hebben van 7% groei (of lager).

Dat is nog hoog, maar niet meer zo intens als voorheen. En het lijkt er niet op dat deze trend snel gaat draaien. Integendeel. Hoe groter de Chinese economie, hoe lager het groeiritme.

Maar er zitten nog andere beren op de weg voor steenkool. Denk daarbij aan de ecologische veranderingen in onze moderne maatschappij. De oude steenkoolcentrales staan bekend als erg vervuilende installaties.

De bevolking wil dit niet meer, waardoor politici wereldwijd nieuwe wetgevende initiatieven opstellen om de uitstoot van CO2 drastisch in te perken. Steenkool staat daardoor bovenaan op de most wanted-lijst.

Alternatieve energie

Bovendien krijgt steenkool ook nog eens concurrentie uit diezelfde hoek, want groene energiebronnen zoals zonnecellen of windmolens, worden steeds efficiënter, effectiever maar bovenal goedkoper. Over goedkoper gesproken, de forse prijsdaling van olie is natuurlijk ook geen opsteker voor steenkool.

Dit zet een extra domper op de prijs, want er komen zo plots voldoende substituten in de kijker. Voeg dit alles bij elkaar, en u begrijpt meteen waarom steenkool in de verdomhoek zit.

Sterker nog: er gaan steeds meer stemmen op voor een toekomst zonder steenkool. Maar of we het willen of niet, steenkool zal nog jaren onderdeel uitmaken van onze energiemix. Al was het maar omdat het zo gemakkelijk is om te delven, maar ook omdat de technologie rondom steenkool ook niet stilstaat.

Schone varianten

U zou het niet zeggen, aan deze steenkoolprijzen, maar er wordt volop geïnvesteerd in clean coal tech, oftewel propere energiecentrales op basis van steenkool. Want het is weldegelijk mogelijk om relatief zuivere energie te maken met steenkool, alleen moeten dan de oude centrales volledig op de schop.

Maar ook hier hoeft u maar te kijken naar China om te zien waar de toekomst van steenkool naartoe evolueert. Daar is men in een rotvaart oude steenkoolcentrales aan het ombouwen naar schone varianten.

Want u kunt van China zeggen wat u wil, maar ze begrijpen heel goed dat deze energiebron binnen hun grondgebied bijna letterlijk voor het oprapen ligt. Dat kunt u niet zomaar negeren als grootste groeiland ter wereld.

Bodembel

De consumptie van steenkool kan daarom nog wel terugvallen, maar lang niet zo drastisch als waar vele analisten nu op rekenen. Voeg daarbij het gegeven van opeenstapeling van faillissementen in de sector, en u ziet meteen dat de balans tussen productie en consumptie in evenwicht kan komen.

Een grote prijsdaling vanaf het huidige niveau lijkt daarom onwaarschijnlijk. Vanuit contrair beleggingsoogpunt ziet de sector er steeds interessanter uit. Niet enkel is er uitzicht op prijsstabilisatie, ook zijn er al heel wat spelers van het strijdtoneel verdwenen.

Hierdoor ontstaat straks automatisch een knauw in de globale toevoer van steenkool, met alle gevolgen van dien. Ik denk dat de faling van de grootste steenkoolspeler, Peabody Energy, de spreekwoordelijke bodembel voor de sector rinkelde.

Het zou me daarom niet verbazen als de steenkoolaandelen tot de beste posities van het jaar gaan behoren.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 19 april 2016 10:18
    grondstoffen in zijn algemeen heid gaat bar slecht.
    energie sector gaat op zijn kop.
    zonne energie word steeds goedkoper en is betere beschikbaar. geen transpsort van energie via transport maar gebruiken waar het is .
    dat is een mega transitie en dat moeten onze hersens nog leren begrijpen en die is niet zo snel.

    er zullen misschien wel parels tussen zitten .
  2. geobeo 19 april 2016 13:34
    quote:

    knax63 schreef op 19 april 2016 10:18:

    grondstoffen in zijn algemeen heid gaat bar slecht.
    energie sector gaat op zijn kop.
    zonne energie word steeds goedkoper en is betere beschikbaar. geen transpsort van energie via transport maar gebruiken waar het is .
    dat is een mega transitie en dat moeten onze hersens nog leren begrijpen en die is niet zo snel.

    er zullen misschien wel parels tussen zitten .

    Zonne energie in Nederland. Ik vraag me af of mensen wel eens naar buiten kijken?

    Ik ken NIEMAND die zonder subsidie zonnepanelen op z'n dak heeft en daar is natuurlijk een reden voor.
  3. [verwijderd] 19 april 2016 16:58
    Ik heb zonnepanelen. Zonder subsidie was dat niet interessant, zeker als in de toekomst de terugleverregeling verslechtert. In de zomer lever ik 70% terug. In de winter moet ik 95% van mijn verbruik gewoon uit het net halen. Met andere woorden: zolang de zon niet altijd schijnt of de wind niet altijd waait, hebben we fossiele brandstof nodig en zullen we nog veel moeten investeren om fossiele energieopwekking schoon te maken. Kolen kunnen dus plotseling weer interessant worden, als men een techniek vindt om deze energiebron schoon te maken.
  4. [verwijderd] 19 april 2016 17:07
    Rendement op zonnepanelen kan met BTW subsidie best 9% van het investeringsbedrag zijn, maar dan heb je na pakweg 10 jaar pas je investering terug. Eerst dan begin je te verdienen. Tot einde levensduur van je panelen. Dit alles ook nog onder de aanname dat de energieprijzen zouden stijgen. Die aanname is inmiddels ook onjuist gebleken.
  5. forum rang 4 holenbeer 19 april 2016 19:09
    quote:

    geobeo schreef op 19 april 2016 13:34:

    [...]

    Zonne energie in Nederland. Ik vraag me af of mensen wel eens naar buiten kijken?

    Ik ken NIEMAND die zonder subsidie zonnepanelen op z'n dak heeft en daar is natuurlijk een reden voor.
    Die reden is waarschijnlijk je kennissenkring. Ik ken er namelijk genoeg. Ik heb ze zelf ook zonder subsidie. Sterker, er is helemaal geen subsidie meer voor particulieren die ze plaatsen.
    Vandaag ook weer 60 % meer stroom opgewekt dan ik gebruik. Als ik nu naar buiten kijk, kijk ik recht in de gratis zon.
    Zou je ook eens moeten doen. Verfrissend.
  6. forum rang 4 holenbeer 19 april 2016 19:17
    quote:

    De pastoor schreef op 19 april 2016 17:07:

    Rendement op zonnepanelen kan met BTW subsidie best 9% van het investeringsbedrag zijn, maar dan heb je na pakweg 10 jaar pas je investering terug. Eerst dan begin je te verdienen. Tot einde levensduur van je panelen. Dit alles ook nog onder de aanname dat de energieprijzen zouden stijgen. Die aanname is inmiddels ook onjuist gebleken.
    Nee hoor.
    Aanschafprijs netto 4200 euri
    Na aftrek BTW. Dat is geen subsidie, want iedere ondernemer trekt zijn BTW af. Waarom zou dat bij een zonne-ondernemer dan ineens subsidie zijn
    Opbrengst jaarlijks 700 euri, dat is 17 % rendement
    Na 6 jaar terugverdiend
    De 20 jaar daarna: 20 x 700 = 14.000 euri
    Bij gelijke energieprijzen (die bestaan grotendeels uit belasting, dus de kans dat die stijgen is zeer aanwezig)
    Als je deze aankoopprijs niet kan realiseren, zoek je niet goed genoeg
    Bij verkoop woning: waarde met panelen is hoger dan zonder. En anders neem je ze lekker mee naar je volgende woning. Dat doe je met je meubels ook, als je ze niet mee verkoopt

    Vergelijk dat eens met een investering in een autootje, badkamer, keuken, pensioenvoorziening, spaarrekening (negatief rendement, na vermogensrendementheffing, en dan betaal je nog mee aan de bonus van je bankier ook)
    Als iemand een betere businesscase voor me heeft, lees ik het wel
  7. forum rang 6 Ronald Engels 20 april 2016 15:14
    De Pastoor; schone kolenenergie en chemicalien produktie uit kolen en bruinkolen zonder CO2 en andere uitstoot bestaat al zo'n 80 jaar in b.v. Duitsland, namelijk via POX-Partial Oxydation Gassification Reactions en Fisher Tropsch Synthesis reactions, die zelfs CO2 nodig hebben voor de reacties.

    Dit is ongesubsidieerd ongeveer 15 à 18 % duurder als conventionele centrales en conventionele chemicalien productie, maar ongeveer 6X goedkoper als energie van zeer zwaar gesubsidieerde Windmolenparken op zee.

    Zeewindmolens energie kost inclusief subsidie ruwweg 440 euro per geproduceerd MWh, enzv.

    Helaas de Groenen en onze Politici subsidieren liever toekomstig failliete Windmolenparken op zee.
    Gaan gegarandeerd allen Failliet zonder overheids subsidie en dit zal nooit verbeteren, is technisch en maintenance technisch op zee volledig onmogelijk om dit te verwezenlijken.

    Dus Nederland zal al zijn belastingen moeten verhogen om Windsubsidies te betalen. HaHa - die Groene dwazen, maar het nederlandse volk wordt uitgekleed!
  8. aswh 23 april 2016 18:33
    Ik heb ook al jaren zonnepanelen en al 20 jaar zonneboiler ik was een van de eerste wat boiler betreft gratis gekregen en geinstalleerd
    Had installatie bedrijf maar werkt pas goed als er zon is,anders heb je er vrijwel niets aan.
    En je moet geen hagel stenen krijgen dan heb je bij boiler en ook bij elek panelen een probleem.
    Let op bij Chinese troep op omvormers als deze kapot zijn ,is kan je weer jaren erover doen , om het terugteverdienen.
    Mensen krijgen alleen weer de mooie berichten tehoren.
    Levensduur 20jaar met een hoop geluk en vergeet niet het geregeld reinigen panelen,anders zakt opbrengst.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links