Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een kleine Fed-geschiedenis

Een kleine Fed-geschiedenis

 

Nee, nieuws, nieuwe inzichten, fraaie quotes of koersreacties leverde het niet op. Daar rekende ook niemand op. Geen recessiesignalen en de Amerikaanse economie is geen bubbel, herhaalde Fed-voozitter Janet Yellen eens te meer. Maar ik blijf goed opletten, hoor! Dat is alles.

Een fraai affiche was het zeker vannacht, eenmalig en uniek dat de Fed-voorzitters sinds 1979 gezellig met elkaar babbelden:

  • Paul Volcker (1979-1987)
  • Alan Greenspan (1987-2006)
  • Ben Bernanke (2006-2014)
  • Janet Yellen (2014 - )

 

 

Van 22% naar 0%

Eigenlijk moet ik dan een grafiekje van de Fed Fund Rate sinds 1979 hebben, maar zo werkt het ook. Tussendoor: nergens een plaatje te vinden van die rente sinds december 1913, toen de centrale bank werd opgericht. Zelfs de onvolprezen database van de St. Louis Fed gaat niet verder terug dan 1954.

Die grafiek ziet u hieronder. Van 1913 tot 1954 was het rentebeeld rustiger: tussen 4 à 8% uit mijn hoofd. Als iemand het beter weet of data heeft, meldt u in de comments. Gaat het nu alleen niet om. Ik ben niet zo handig met Photoshop, vult u de namen van de vier (ex-)voorzitters zelf in deze grafiek in.

En dát was op papier het spannende aan deze meeting: Volcker die de rente naar 22% verhoogde tegenover Bernanke die tot 0% verlaagde met Greenspan er tussenin. Sappig detail: Volcker en Bernanke werden allebei gehaat tijden hun ambtsperiode en Greenspan op handen gedagen. Tot 2008.

De grafiek dan. Al zo vaak gedaan, ik waarschuw niet meer als u langlopende verplichtingen aan gaat en denkt dat de rente nóóit meer gaat stijgen.

 

 

The panic of...

Deze eeuw is het beeld onstaan dat de Fed een grote geldsloper is. U ziet aan de grafiek, dat als het moet volgens de centrale bank, ze de dollar echter net zo gemakkelijk in beton giet, als dat ze de drukpersen aanzet. Pragmatisme, de bankiers doen wat ze goed dunkt en durven risico aan.

Nog een puntje, die recessies waar Volcker het over heeft ziet u in de grafiek:

 

 

En of die er waren! En hoe! Niet alleen recessies, maar ook minimaal één beurskrach en totale paniek gebeurden daarvoor ongeveer eens per generatie (eerder vaker nog dan minder). Een simpel zoekopdrachtje in Google haalt al een hoop ellende uit zeg maar de pré-Fed periode boven.

 

 

Fed of goudstandaard

Eén jaartal staat er niet bij: The Panic of 1907. De crisis toen was de directe aanleiding voor de oprichting van de Fed. De VS was die eeuwige boom & bust - meer smaken waren er ook niet - in economie en op de markten spuugzat. Dat laat de volgende grafiek fraai zien: klik zeker voor groot.

 

 

Het is de tot de Amerikaanse onafhankelijkheid teruggerekende Dow Jones Industrial Average (anno 1896). Logaritmisch, dan zie u fraai de jaar-op-jaar-stijgingen. En dalingen, zo zeg. Trek een streep bij 1914 toen de Fed er kwam. Veel leukere en vooral rustigere markten sindsdien, zou ik zeggen.

Ik kan het ook anders formuleren: grofweg goudstandaard versus monetaire politiek. Kies zelf. Ik opteer zelf voor de Fed met ja, al haar onvolkomen. Het is gewoon een veel flexibeler systeem. Dat Volcker de rente tot 22% verhoogde en Bernanke die tot 0% verlaagde zegt wat dat betreft alles.

Anders gezegd: zonder Fed zijn we denk ik slechter af dan met.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links