Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zilver boven goud

Zilver boven goud

De beurzen hebben een krachtig herstel achter de rug, maar lijken nu aan kracht in te leveren. Dat is niet zo apart, na een stevige rally. De vraag is echter of we records kunnen opzoeken in de komende maanden.

Wat dit betreft trek ik de markt nog altijd in twijfel. De beweging is hoopvol, maar niet meer dan dat. En bovendien ontbreken in de komende periode triggers om koersen hoger te krijgen, dus vermoed ik dat we aan de vooravond van een nieuwe beweging omlaag staan voor aandelen.

Dit kan opnieuw in het voordeel van goud werken. De goudprijs wist in de voorbije beursmaanden immers te profiteren van turbulentie. Als aandelen omlaag donderden, sloegen beleggers massaal goud in. Dit was goed te zien aan de instroom bij de goud ETF GLD.

Meerjarige prijsstijging

In 2016 werd voor 175 ton aan goud gekocht door dit beursgenoteerd fonds. Het is de grootste instroom op dergelijke korte termijn sinds 2008. En dat moment was precies de start van een meerjarige prijsstijging van goud.

Overigens, het is niet enkel voor GLD dat de inflows voor dit jaar bijzonder sterk zijn, het is een wereldwijd fenomeen, zoals u op onderstaande grafiek van Markit kan zien. De globale vraag overstijgt zelfs de piek van 2008.

Inflow in goud-ETF’s

 

Richting all time high

Het zegt veel, zo niet alles, over de kracht van de huidige beweging in goud. Dit is geen zoveelste bounce in de neerwaartse trend. Hier is duidelijk iets anders aan de hand. En zoals u wel zal weten, als een prijs niet naar beneden gaat, dan kan het zijwaarts, maar hoogstwaarschijnlijk terug omhoog.

Ik heb een sterk vermoeden dat dit de richting zal zijn van de goudprijs in de volgende jaren. Voor de liefhebbers van technische analyse: de eerstvolgende, belangrijke weerstand voor goud zit tussen 1500 en 1550 dollar. Hierboven komt de recordprijs van 1920 dollar in zicht.

Grote kans dat dit jaar alvast de eerste weerstand getest gaat worden, maar een test van de all time high is ook niet uitgesloten. Als de trein voor goud vertrekt, is er weinig wat het kan tegenhouden. Over hogesnelheidstreinen gesproken, ik krijg tegenwoordig veel vragen  over zilver.

Nieuwe stijgende beweging

Zilver staat bekend als de kleine broer van goud, dat in het verleden vaak de beweging van de goudprijs volgde, maar dan met een factor 2 tot 3 maal sneller. Zilver fungeerde als een turbo op goud. Vandaag is hier echter weinig van te merken. Zilver komt maar moeizaam van z’n plek.

Terwijl de prijs van goud in 2016 al met 18% steeg, doet zilver maar 15%. Volgens critici hét bewijs dat we in tijden van deflatie leven, en dat zilver (wat ook nog altijd een belangrijk industrieel metaal is) de goudprijs niet zal volgen op de weg naar boven.

Helaas hebben de tegenstanders van zilver geen goede kennis van de geschiedenis. Naar jaren van daling staat het edelmetalencomplex voor een nieuwe historische beweging omhoog. In het verleden was het altijd zo dat zilver op dergelijke belangrijke kantelmomenten aanvankelijk achter bleef.

Bodem gezet?

Bijvoorbeeld in 2001, toen goud ontwaakte uit een jarenlange berenslaap, bleef zilver nog enkele jaren in het berenhol. Pas in 2003 ontwaakte de zilverprijs, om vervolgens aan een meedogenloze inhaalrace te beginnen. Dus dat zilver goud niet meteen volgt, dat is een historisch gegeven.

Of we vandaag wederom jaren moeten wachten op zilver, betwijfel ik. De inhaalrace van zilver kon in deze cyclus weleens sneller dan verwacht op gang komen. Daarvoor hoeft u maar gewoon een blik te werpen op de goud-zilverratio, de prijsvergelijking tussen beide edelmetalen.

Op de volgende grafiek is goed te zien dat er inmiddels 80 ounces zilver nodig zijn om 1 ounce goud te kopen. In het verleden betekende dit meestal een top voor de ratio, en de bodem voor de waardering van zilver versus goud.

Goud versus zilver

 

Liever zilver

De goud-zilverratio piekte in de voorbije weken opnieuw boven 80x, waardoor een snelle terugval aan de orde is. Ten minste, zo liep het in het verleden steeds. En terugval van de ratio kan dan op enkele maanden resulteren in een stand van 45x, de onderkant van de bandbreedte.

Deze beweging kwam in de meeste gevallen tot stand door een versnelling van de zilverprijs omhoog, en niet door een correctie van goud versus zilver omlaag. Ik heb geen aanleiding om te verwachten dat het ditmaal anders zal verlopen. En dit maakt dat zilver vandaag de voorkeur krijgt op goud voor de actievere belegger.

Let wel, de zilverprijs is en blijft uiterst volatiel, dit is geen actief voor gevoelige beleggers. U moet tegen een stootje kunnen, met zilver in uw portefeuille. Maar ik vermoed dat de kansen op een stevige inhaalbeweging voor zilver nu toenemen, en dan kan het er explosief aan toegaan voor de prijs van dit witte edelmetaal. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 23 maart 2016 16:47
    Zilver gaat niet alleen vanwege het Q.E. circus stijgen maar ook omdat het een industrie metaal is en dan door de vraag naar zonnecollectoren. Door verbeterde productie en rendement factoren neemt de omzet hiervan sterk toe. Het lijkt, dat de zilver goud ratio echt niet verder uit elkaar gaat lopen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links