Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffenmarkt heeft bodem gezet

Fondsvergelijking: grondstoffen

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat grondstoffen in elke portefeuille hoorden. Daar werden steevast twee redenen voor aangevoerd:

  1. Grondstoffen vormen een aparte beleggingscategorie, dus iedereen die van spreiden houdt, belegt dus ook in grondstoffen.
  2. Een belegging in grondstoffen zou een goede bescherming bieden tegen inflatie.

Inmiddels is er geen inflatie meer, dus die hedge lijkt even niet zo belangrijk. Maar uit spreidingsoogpunt is er wat voor te zeggen om voor grondstoffen te gaan. Tenminste, als de tijd daar rijp voor is.

Wie vorig jaar in grondstoffen stapte zou nu een stuk armer zijn geweest. Afgezien van cacao gingen alle grondstoffen in waarde achteruit, en fors ook.

Voorzichtig optimisme

De grondstoffensector wordt gekenmerkt door het boom en bust-scenario. Noem het de varkenscyclus. Zolang de prijzen stijgen, worden de investeringen flink opgevoerd. Dat leidt automatisch tot een fiks overaanbod, waardoor de prijzen weer de andere kant uitschieten. Dat is nu het geval.

Pas als het aanbod weer gaat dalen, kan er omhoog worden gekeken. Bij de grondstoffendesk van ABN Amro overheerst voorzichtig optimisme. “Wij denken dat het allemaal te ver naar beneden is doorgeschoten,” vertelt energiespecialist Hans van Cleef.

Let op de dollar

Volgens hem zal olie als eerste weer in prijs kunnen stijgen, waarschijnlijk later dit jaar al. Dat de grote olielanden hebben beloofd hun productie niet verder te verhogen is een positief signaal.

Naast olie, en ook gas, zetten de grondstoffenspecialisten van ABN Amro in op een spoedig prijsherstel van verschillende metalen en agrarische producten. En ja, zelfs over goud wordt bij ABN Amro weer positief gedacht.

Wat helpt is het einde van de stijging van de dollar. Zolang de Amerikaanse munt in waarde steeg, stonden de prijzen van grondstoffen (die alle in dollar zijn genoteerd) onder druk. Dat lijkt nu voorbij.

Fondsvergelijking

Wie het aandurft om in grondstoffen te beleggen, kan dat op tal van manieren doen. Rechtstreeks via de futuremarkt, via aandelen van grondstoffenbedrijven, of via turbo’s, trackers of ETF’s. Het advies van Van Cleef: “maak de grondstoffenpositie niet al te groot en spreid.”

Twee beleggingsfondsen die zich hebben gespecialiseerd in grondstoffen zijn het Franse Carmignac Portfolio Commodities en het Amerikaanse JP Morgan Global Natural Resources Fund. Beide fondsen hebben een notering in Luxemburg en beide fondsen beleggen in aandelen van grondstoffenbedrijven.

Verschil is dat JP Morgan meer in de wat kleinere bedrijven handelt. Dat maakt het fonds meteen een stuk risicovoller.

Risico (standaarddeviatie)

  • Carmignac Commodities: 13,13
  • JP Morgan Natural Resources: 22,95

Morningstar beoordeelt het fonds van Carmignac positiever dan dat van JP Morgan. In kosten ontlopen ze elkaar amper. Positief is dat beide fondsen de hele grondstoffenhandel dekken. Nou ja, niet helemaal. Olie, gas en de metalen zijn alle van de partij, maar agrarische producten niet.

Die vormen binnen de grondstoffensector een eigen categorie met bijzondere eigenschappen. Agrarische producten zijn sterk afhankelijk van het weer. Dat maakt het lastig om voedselprijzen te voorspellen. Een flinke misoogst en de prijzen gieren omhoog.

Waardering Morningstar

  • Carmignac Commodities: 4 sterren
  • JP Morgan Natural Resources: 2 sterren

Kosten

  • Carmignac Commodities: 1,15%
  • JP Morgan Natural Resources: 1,00%

Sectorverdeling

  • Carmignac Commodities: basismaterialen (44%), energie (40%), industrie (10%)
  • JP Morgan Natural Resources: basismaterialen (56%), energie (44%)

Het rendement van grondstofbeleggingen hield de laatste jaren niet over. Op de lange termijn (tien jaar) wist het Carmignacfonds de voeten nog enigszins droog te houden, maar boekte JP Morgan een stevige min. Over de laatste twaalf maanden zijn de rendementen van beide fondsen ronduit dramatisch.

Dat kan dus alleen maar beter worden, zou je zeggen.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Carmignac Commodities: -0,4%
  • JP Morgan Natural Resources: -6,3%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Carmignac Commodities: -10,1%
  • JP Morgan Natural Resources: -19,9%

Rendement 1 jaar

  • Carmignac Commodities: -22,8%
  • JP Morgan Natural Resources: -34,6%

Twee kanten

Voor de grondstoffenmarkt is er weer ruimte omhoog. Dat biedt beleggers kansen. Tenminste, voor wie niet zo met duurzaamheid bezig zijn. Het exploiteren van grondstoffen is immers vies en kortzichtig. Het leeghalen van moeder aarde is weinig constructief.

Het toenemende belang van duurzaamheid ondergraaft de toekomstige winsten van de grondstoffenmarkt. Steeds meer beleggers willen er niets mee te maken hebben.

Aan de andere kant is er niemand die gelooft dat we spoedig kunnen leven zonder olie, gas en al die andere rijkdommen uit de grond. Daar wordt ook de komende decennia nog veel geld aan verdiend.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

  1. 22 apr Slotcall: Alles in het groen behalve de chippers en goud 1
  2. 18 apr Slotcall: Gelukkig bestaat de AEX uit meer dan chippers
  3. 11 apr Slotcall: Rentegevoelige financials duwen AEX in de min 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 4 maart 2016 10:53
    Ik vind de uitleg waarom nu de grondstoffen zullen herstellen erg pover.
    Verder is het vreemd om grondstoffen als cacao en olie op een hoop te gooien. Cacao prijzen worden, zoals in het artikel vermeld, meer bepaald door de aanbodkant tgv goede en slechte oogsten dan vraag. Olie is juist meer een mix van vraagkant (nu geen economische groei) en aanbod (nu overproduktie).

    Ik beleg in "grondstoffen" via Acomo. Een niche speler in een stabiele markt die een ~4% dividend uitkeert.
  2. [verwijderd] 4 maart 2016 13:45
    Ik vind de strekking van het artikel niet zo handig. Zelf constateer ik zeker nog geen (technisch) herstel in 'De Grondstoffen'.
    We kunnen hier hooguit op speculeren goo.gl/dpR0Cy

    De auteur doet niet echt eer aan de grondstoffenmarkten, door deze als 1 hoop te analyseren. Interne dynamieken zijn te divers.
    Het is handiger om zaken per grondstofgroep te bekijken. Een blik op deze pagina laat zien dat er een grote dispersie plaats heeft onder de diverse grondstoffen markets.ft.com/research/Markets/Commo...

    De edelmatalen leiden opwaarts -dit kan niemand gemist hebben- als functie van onrust.
    De basismetalen bewegen positief, maar ik denk dat er bijv in staal nog een grote overbevoorrading boven de markt hangt.
    Zelf zie ik graag meer (koppen van) productievernauwingen en faillissementen bij producenten.

    Energie heeft een tweeledig verhaal;
    De opmars van olie is denk ik voorbarig. Voorraden zijn nog torenhoog (en wellende) en aan de productiezijde draait alles overmatig door.
    In olie tellen vraagschokken harder dan aanbodschokken op prijsvorming (aanbod kan weggearbritreerd worden - tot een bepaalde hoogte), dus als de wereldeconomie afkoelt is het neerwaarts risico daar. Mogelijk dat prijselasticiteit het risico iets dempt (gaan we allemaal echt meer rijden bij lage brandstofprijzen?)
    Voor (LNG) aardgas is het verhaal ruwweg hetzelfde, echter met een periode van warmterecords in de achter-(vooruit?)spiegel. Niet goed voor de vraag.

    En dan de rest van de subgroepen nog, ieders met een eigen verhaal.
    Zie hier de relatieve performance stockcharts.com/freecharts/perf.php?[...
  3. fritscrach 6 maart 2016 10:32
    De commoditiemarkt is voornamelijk energie gerelateerd (>50%).
    Er is een sterke correlatie tussen de aandelenbeurzen en de olieprijs.
    Olie is tevens een geldscheppende factor, immers met elke barrel is er $ 30 of $ 100 bijgekomen. Waarom zou je als belegger extra in die markten gaan waarbij ook nog contango en backwardation roet in je eten kunnen gooien?

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links