Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Manische manipulatie

Centrale banken hebben februari omhoog gemanipuleerd.

ECB-voorzitter Draghi en zijn volgers willen Dragh-onische maatregelen nemen maar beseffen niet dat we al heel bijzonder bezig zijn. We willen weer QE, maar ik raad iedereen aan het FD van zaterdag te lezen waar staat dat QE is als een kakkerlak en die komen nooit alleen!

De maand februari werd omhoog gemanipuleerd door de centrale banken, maar nog steeds snapt niemand de eenvoud en werking van de vergelijking van Fisher: M*V=P*T. De geldhoeveelheid maal de snelheid is gelijk aan de prijs maal het handelsvolume.  Uiteindelijk komt het neer op eenvoudige wiskunde.

Ook al maak je de geldhoeveelheid zo groot als het universum als je moet vermenigvuldigen met een breuk (een getal kleiner dan 1) of een negatief getal omdat het geld op de balansen van de banken blijft en er weinig geld in de echte economie (in omloop) komt, krijgen we uiteindelijk deflatie.

Toch deflatie

Dus ondanks de bizarre tools van de centrale banken (die ik persoonlijk alleen de inflatie zou willen laten bestrijden en niet slechte leningen opkopen en financiële markten laten manipuleren), hebben we deflatie.

Ik las ook een leuk artikel over de zombie-economie. De economieën bewegen wel maar lijken meer op zombies dan op goeddraaiende versies. Ondanks de enorm lage rente staan de mensen en bedrijven niet in de rij bij de banken om geld te lenen en ook de banken staan niet in de rij om geld uit te lenen…

Grafiek valutapaar EUR/GBP

 

Britse exit

Naast de gewone problemen met de economie zijn er ook nog een paar verwende schoolkinderen die hun zin willen. Ik doel op de Britten die tegen alle Europese denkbeelden in willen handelen.

Zo krijgen we ineens een heel reëel scenario dat de Britten uit de EU stappen en dat de doos van Pandora opent. Crisis-goeroe Amstrong had het al eerder geroepen. 

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

Mensen vinden het erg dat ik voor andere beleggers profiteer van een dalende economie, maar in de gouden eeuw hadden we een enorme economische groei omdat we producten stalen van andere landen en we slaven verhandelden. Dat was wel prima?

Een meer recent voorbeeld: we mogen dus wel profiteren van een stijgende koers van Apple terwijl de Chinese arbeiders onderdrukt en uitgebuit worden?

Wat mij betreft mag het inderdaad niet zo zijn dat ik bedrijven kapotmaak en zorg dat er mensen hun baan verliezen. Maar ik vind het wel oké om te profiteren als bedrijven zichzelf kapot maken. Op de beurs is er een gezegde: Bulls make money, bears make money, but the pigs get slaughtered.

Kortom alleen zij die zich vol vreten en te hebberig zijn worden gegeten.

Snel maar naar onze indicatoren Allereerst de dollar-yen, die geeft even een tijdelijk herstel aan maar zeker geen draai.

Grafiek valutapaar USD/JPY

 

Naast de Chinezen is de Japanse beurs, als ons voorland heel belangrijk. We hebben een pullback naar de Twindicatorlijn. Als het nu weer omlaag gaat is dat een ultiem verkoopsignaal. Andersom, als het omhoog gaat en een koopsignaal krijgen), moeten de beren even in winterslaap.

Grafiek Nikkei Index

 

China heeft voorlopig nog een verkoopsignaal in de Twindicator.

Grafiek Shanghai Index

 

Goud is net als de kluizen in trek om als opslagmedium te dienen van geld nu we negatieve rentes hebben. Het is beter om uw geld in goud te stoppen dan geld toe te moeten betalen.

Grafiek goudprijs

 

Ondanks het negatieve goud en Aziatische indices, heeft de Duitse DAX een koopsignaal gegeven in de Twindicator. Let wel de grote trend is nog omlaag. Maar blijkbaar hebben we ruimte omhoog.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Ook de Nederlandse AEX heeft in de Twindicator koopsignalen.

Grafiek twindicator AEX Index

 

En vraag me ook niet waarom de olieprijs ineens koopsignalen geeft. Oké de koers staat laag maar er is veel meer productie en als u met een verrekijker bij Rotterdam kijkt ziet u een kudde tankers liggen dus er is ook veel voorraad.

Grafiek WTI-olie

 

Nog een paar aandelen die koopsignalen hebben gegeven. Ik noemde het al eerder DDD een 3D-printerproducent heeft op een laag niveau koopsignalen gegeven.

Grafiek aandeel 3DSystems

 

Naast DDD, geeft Ambarrella de chipfabrikant voor de Gopro-camera’s een koopsignaal. Ik zie zeker met de voortschrijdende techniek van zelfrijdende auto’s meer vraag naar camera’s.

Grafiek aandeel Ambarella

 

Gopro is ook weer tot leven en heeft ook een koopsignaal gegeven.

Grafiek aandeel Gopro

 

Apple heeft ook een koopsignaal gegeven in de EB-indicator.

Grafiek aandeel Apple

 

We hebben zelfs in Altice een koopsignaal.

Grafiek aandeel Altice

 

En om in stijl af te sluiten: Amazon is dichtbij de Twindicatorlijn en dus weer een leuke shortkandidaat.

Grafiek aandeel Amazon

 

Bepaalde aandelen die eerder hard afgestraft zijn beginnen koopwaardig te worden maar ondanks die paar zwaluwen is het zeker nog geen zomer. En we moeten blijven oppassen voor het plotseling misgaan van het experiment van de centrale banken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 29 februari 2016 10:25
    Een belangrijk remmende economische factor in de E.U.en wereldspelers is de vergrijzing.Die wordt ieder jaar steeds meer voelbaar.De economische activiteit welke de vergrijzenden vragen, zullen lucratief zijn.Ook de groei van de bevolking moet afremmen i.v.m. automatisering en robotisering. Verdeling van het beschikbare werk is het devies! Dus het tomeloos toelaten van emigranten met een forse populatie aan kinderen zorgt voor sociale spanningen.De natuurwetten, vooral t.a.v. het milieu en het eroderen van landbouwgrond, dus voedsel schaarste zal en doet nu al zijn tol eisen. Daar komen in essentie de oorlogen vandaan. De schulden explosie is eveneens een symptoom hiervan. Wij hebben nog veel negatieve tijdingen te verwachten. De wet van oorzaak en gevolg kun je niet manipuleren en is feitelijk een natuurwet.Onwijze figuren zoals er vele rondlopen bij de ECB/Japan/Fed en de E.U. zullen het veld moeten ruimen. De door hun veroorzaakte enorme schade moet de huidige en toekomstige generatie (binnenkort) slikken.
  2. [verwijderd] 29 februari 2016 11:29
    Ik citeer: 'De maand februari werd omhoog gemanipuleerd door de centrale banken, maar nog steeds snapt niemand de eenvoud en werking van de vergelijking van Fisher: M*V=P*T. De geldhoeveelheid maal de snelheid is gelijk aan de prijs maal het handelsvolume. Uiteindelijk komt het neer op eenvoudige wiskunde.' Dit doet me denken aan natuurkunde: massa keer snelheid is impuls. Hoe groter de massa des te trager de snelheid. Maar of je met meer massa ook de handel bevordert is de vraag en dat blijkt nu het geval te zijn. Overigens, vergis je niet in eenvoudig natuurkundige of economische formules. Het blijkt altijd weer moeilijker te zijn dan men dacht. Of crisis goeroe Armstrong gelijk zal krijgen is een andere vraag, tenslotte gebruikt hij alleen getallen zoals het getal pi=3,14..... om een kantelpunt vast te stellen om vervolgens rondom de dag van het kantelpunt een politieke gebeurtenis als trigger te gebruiken voor zijn gelijk. Zijn gelijk stelt hijzelf vast. Politici willen vergrijzing tegengaan door immigratie en dan aan win-win situatie te denken dat VS een wereldmacht is geworden dankzij immigratie. Maar zo simpel ligt het niet. wanneer gaar euro omlaag? Pakweg half maart?
  3. [verwijderd] 29 februari 2016 12:53
    Het geld moet terug naar de mensen. Nu blijft het allemaal hangen bij de overheid. €100 miljard/j pompt die rond in de zorg, per NL'r is dat ~€6000. €24000 voor een gemiddeld gezin. Dat kan je met hard werken niet bij elkaar harken.

    Geen wonder dat jan-met-de-pet niks uit geeft. Hij heeft het niet.
    Dat is voorbehouden aan de 'middenklasse', een bevoorrechte minderheid.
  4. [verwijderd] 29 februari 2016 13:15
    quote:

    Bowski schreef op 29 februari 2016 12:53:

    Het geld moet terug naar de mensen. Nu blijft het allemaal hangen bij de overheid. €100 miljard/j pompt die rond in de zorg, per NL'r is dat ~€6000. €24000 voor een gemiddeld gezin. Dat kan je met hard werken niet bij elkaar harken.

    Geen wonder dat jan-met-de-pet niks uit geeft. Hij heeft het niet.
    Dat is voorbehouden aan de 'middenklasse', een bevoorrechte minderheid.
    Kees zou iets meer tegengestelde meningen moeten lezen in plaats van alleen op zoek te gaan naar zijn eigen gelijk. Dat werkt verhelderend en scheelt vaak een hoop geld.
  5. [verwijderd] 1 maart 2016 02:41
    PS

    De informatie over de Fishervergelijking op het internet op

    nl.wikipedia.org/wiki/Fishervergelijking

    leidt op het internet al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin rechtstreeks naar de informatie op het internet over de Grote Depressie op

    nl.wikipedia.org/wiki/Grote_Depressie

    Welke informatie op het internet weer al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin rechtstreeks leidt naar hetgeen wat de deskundige auteur op het internet onder de aandacht heeft gebracht over de informatie die Richard Koo (1956) als chef-econoom van het Japanse Nomura-instituut, bijzonder hoogleraar aan de Waseda Universiteit in Tokio en onder meer verbonden aan het Britse Institute for New Economic Thinking.
  6. [verwijderd] 1 maart 2016 02:43
    PS2

    Welke deskundige als Taiwanees-Amerikaanse econoom zijn loopbaan begon bij de Federal Reserve van New York en vanaf de jaren negentig adviseur was van diverse Japanse regeringen, die als deskundige monetair- economische financieel expert de bedenker is van de ‘balansrecessie’, een van de ervaringen in Japan afgeleide nieuwe kijk op de huidige problematiek van de Westerse economieën sinds de Lehman-crisis, die in het Japanse Kobe woont,

    die in het deskundige artikel

    ‘Centrale banken zijn gevaarlijk en zinloos bezig’

    al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin op het internet op

    blendle.com/i/nrc-handelsblad/central...

    over centrale banken die in zombie economieën gevaarlijk en zinloos bezig zijn

    “Als ik 1.000 verdien, 900 uitgeef en daarvan 100 spaar, dan worden die door mij uitgegeven 900 het inkomen van iemand anders. Als mijn gespaarde 100 worden uitgeleend, dan worden die eveneens uitgegeven, en vormen uiteindelijk ook het inkomen van iemand anders. Er is dan dus een totaal inkomen van 1.000. Maar als die 100 niet wordt uitgeleend, dan zakt het totale inkomen naar 900. En de volgende keer naar 810, enzovoort. Dat is wat er tijdens de Grote Depressie gebeurde. De VS verloren tussen 1929 en 1933 46 procent van het bruto binnenlands product. Dat is wat nu in Spanje is gebeurd, en in veel andere landen in de eurozone. De enige entiteit die in staat is om te lenen is de publieke sector: de overheid. Die vormt de enige uitweg uit een balansrecessie.”

    op het internet met kennis van zaken in de betreffende zombie economieën onder de aandacht heeft gebracht dat een Grote Depressie de mensen in de hoge, lage en hongerloontjes landen niet zouden moeten willen.

    Waar niemand in de eurozone en daarbuiten in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren,

    die een sigarenwinkel die langer dan een week sigaren wil verkopen niet zou hebben,

    in de zombie economieën in de hoge, lage en hongerloontjes landen voor een mogelijke vrije val van de euro van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin geen bezwaar tegen kan hebben!?!
  7. [verwijderd] 1 maart 2016 03:28
    PS3

    Om al dan niet op een Titanic die op een gegeven moment zonder kapiteins aan boord op de wal te pletter slaat of gewoon voor de een of andere ijsschots ten onder gaat onder het duurzame motto

    “Bulls make money, bears make money, but the pigs get slaughtered, kortom alleen zij die zich vol vreten en te hebberig zijn worden en dan ook gegeten worden” op zoek naar leuke shortkandidaten

    na o.m. twee door westerse mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in stijl te eindigen dient uiteraard opgemerkt te worden dat met de voortschrijdende techniek van de nulletjes en eentjes van de digitale industrie i.h.k.v. de met de betreffende eentjes en nulletjes mondiaal op de rails te zetten analoge verdienmodel met zelfrijdende auto’s,

    waarin er uiteraard min of meer vanzelf de vraag zal ontstaan naar de nulletjes en de eentjes van digitale camera’s,

    waar uiteraard onder het duurzame motto

    “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”

    de al dan niet met dozen schuivende mensen in de Mediamarkten in de verschillende zombie economieën van de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone met het gedoe van zelfrijdende auto's mondiaal van gaan profiteren,

    maar hiernaast zijn de mensen in de zombie economieën in de hoge, lage en hongerloontjeslanden uiteraard in een mondiaal IKEA huisje, boompje, beestje, fietsje, autootje, Tom Tommetje, vakantiereisje, goudklompje (sub)urbanisatie proces ook met de duurzame vraag bezig wanneer de digitale industrie nadat de mens voet op de maan heeft gezet tussen het gedoe met zelfrijdende auto's nu eindelijk eens met de aanwezige kennis een voor iedereen betaalbaar vliegtuigje uitvindt,

    waarvoor iedereen in een dan WEL als rijk ervaren cultuur in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone zonder enig gedoe in een zombie economie met zelfrijdende auto's al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin bereid is om bij een baas voor te werken?!?
  8. [verwijderd] 1 maart 2016 15:09
    @Natte krant Op een Titanic waarop de kapiteins in de verste verten niet meer te bekennen zijn worden de al dan niet beleggende medemensen mogelijk eerst zeeziek, maar de mensen gaan dan uiteraard in de geschiedennis van de mensheid door de zwaartekracht,

    die er in de hoge, lage en hongerloontjes landen nu eenmaal als een soort natuurkundige kracht waar vooralsnog niemand, of men nu hoog of laag springt, iets aan kan doen met de gevolgen van dien is,

    al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin helaas linea recta naar de bodem van de zee!
  9. [verwijderd] 1 maart 2016 15:39
    PS E.e.a. uiteraard met uitzondering van degenen in de hoge, lage en hongerloontjes landen in en buiten de eurozone die in dubieuze afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis als gevolg van een in Maastricht door de gezamenlijke regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur overeengekomen gezamenlijke muntunie zonder politieke afspraken, van welk continentaal gedoe de soevereine lidstaat Engeland geheel terecht niets moest hebben, maar de soevereine lidstaat Engeland weer de bankensector in

    ***Ze City of London***

    met de gevolgen van dien zoals beschreven in het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk faciliteert,

    met een bepaalde horizon met een bepaald risicoprofiel zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten al dan niet in naam van de vrijheid al dan niet met agreements to disagree al dan niet in retorische zin hopelijk met niet al te veel goudklompjes goed kunnen zwemmen/drijven!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links