Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geheim van Aalberts en Sligro

Geheim van Aalberts en Sligro

Uit IEXBeursVandaag van vanochtend:

Terwijl wij gillend de hoogste boom invlogen in de afgelopen weken voor die enge aandelen, deden Aalberts en Sligro wat ze al decennia doen: noem het stockpicken. Kijken of ze iets van waarde kunnen vinden dat niet te duur is en iets toevoegt aan hun bedrijf en (het liefst meteen aan de winst). Net als Warren Buffett.

Het is overdreven en onzinnig om te stellen dat de twee bedrijven aan het stockpicken zijn. Zulke overnames is het werk van weken, maanden en misschien staan die bedrijven al jaren op de radar. Die tweede zin uit die quote staat wel als een huis: beide concerns hebben een voortreffelijk trackrecord op dit gebied.

Het nieuws van vanochtend: zowel Aalberts, de onbetwiste overnamekoningin van het Damrak, als Sligro, dat er ook wat van kan, doen beide weer relatief kleine overnames (hier en hier). Beide een beetje kennende zoek ik in de persberichten naar één zinnetje: dat de overname direct bijdraagt aan de winst per aandeel.

  • The results of Schroeder will be consolidated from 1 February 2016
  • Sligro Food Group verwacht dat de overname direct zal bijdragen aan de winst per aandeel

Bij Sligro staat die er dus, maar niet bij Aalberts. Bij mijn weten is dat wel absolute voorwaarde voor een overname in Langbroek. Nou ja, zo heel veel maakt het ook niet uit, want Schroeder haalde in 2015 maar 13 miljoen dollar omzet. Java Foods ietsje meer, dat boekte vorig jaar 126 miljoen euro omzet.

Vandaar wellicht ook die koersreacties: Aalberts reageert er niet op, maar Sligro staat op moment van schijven liefst 4,5% hoger. Beleggers zijn blijkbaar blij met de Belgische expansie. Bovendien hebben investeerders - het zijn al jaren twee van de mooiste Amsterdamse aandelen - volop vertrouwen in de twee.

Trackrecord

Terecht. Welk timeframe u ook neemt, deze twee staan altijd bovenaan de beste fondsen. Dit is de langste geschiedenis die ik zo gauw kan vinden: vanaf 1 januari 1995 (de start van de grote jubeljaren) en is exclusief dividend.

 

 

Als ik dan toch bezig ben, fundamenteel (Reuters Eikon) ziet het er ook goed uit. Als ik dan toch iets te zeuren wil hebben, kan het dividendrendement bij Aalberts wel wat omhoog (pay-out ratio 28%) en de schulden wel wat omlaag. Bij Sligro verbaast mij dat verwachte negatieve winst per aandeel cijfer voor 2017.

Aalberts:

 

 

 

Sligro:

 

 

 

Ja maar...

Nu is het woord overname momenteel niet zo populair op het Damrak. De aankoop van BG Group door Royal Dutch Shell gaf wat bedenkingen en Arcadis - donderdag KW4-cijfers! - blies de oude wijsheid leven in dat overnames eerder waarde vernietigen dan scheppen met de aanschaf van het Britse Hyder.

Ik hoor u al hardop denken en dat is ook een béétje de reden van dit stukje. Ja, u had behalve Aalberts en Sligro zelfs meer van die geoliede overnamemachines in portefeuille. Bij de eerste is helaas wat zand in de machine gekomen en de Goudse onderneming ging zelfs helemaal kopje onder: uiteraard Fagron en Imtech.

Nee, garanties zijn er ook niet bij dat het Aalberts en Sligro overnemen eeuwig goed blijft gaan. Daarvoor is er ook een beurs. Omdat risico rendement oplevert. Garanties kosten geld. Niettemin zijn er wel twee bescheiden slotjes op de deur. De families Aalberts (10%) en Slippens (30%) hebben een stevige vinger in de pap.

Die hebben de lange termijn op het oog (=waarde) en zijn wars van snel geld én waan van de dag (=koers).


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links