Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kotsmomentje AEX?

Kotsmomentje AEX?

Kent u dat gevoel, dat je de hele tijd al weet dat je ziek bent, misselijk bent en maar niet opknapt? Dat je wel weet dat je eigenlijk twee vingers in de keel moet steken, om weer beter te kunnen worden? Dat is vaak het moment waarop de boel ten goede keert.

De pijn is genomen, en je kunt met frisse blik weer aan je herstel werken. Op de beurs werkt het ook zo. Vaak zie je een soort versnelling van de daling waarbij een aantal partijen letterlijk over hun nek gaan, en hun duurder gekochte bezittingen bijna letterlijk uitkotsen.

Op dit soort dagen is de ratio vaak ver te zoeken, en is het verstandig enige afstand te bewaren. Laat het gekkenhuis van de handel over aan degenen die daar hun geld in de waagschaal stellen, en zorg dat u niet vermalen wordt in de wilde bewegingen die op dat soort dagen schering en inslag zijn.

Beleggers hebben angst

Wie speelt met turbo’s moet op dit soort dagen bijvoorbeeld goed oppassen niet een te korte stoploss te nemen. Een stoploss is er in principe voor om u te beschermen tegen een verdere daling, maar dat geldt meer voor aandelen.

Wie turbo’s gebruikt, zal zien dat een te korte stoploss nog al eens betekent dat door de paniek in de markt een zeer kansrijk geachte positie net even uitgestopt wordt. De bank rest dan niets anders dan uw aandelen voor een nog lagere prijs op de markt te verkopen.

Ik moet altijd lachen als ik op televisie 's avonds dan de duiding van het NOS-journaal zie als de beurs weer eens zo’n klapper omlaag gemaakt heeft. Beleggers hebben angst, heet het dan. Nou, de meeste beleggers hebben helemaal geen angst, en blijven gewoon zitten waar ze zitten.

Goede zaken

De beurs wordt allang niet meer gestuurd door beleggers. Het zijn grote financiële partijen als pensioenfondsen, hedgefunds en beleggingsfondsen die de beurs sturen, en de bewegingen in gang zetten. Als kleine belegger heeft u hier mee te maken, maar is het vooral zaak ervoor te zorgen dat u geen last heeft van al dit soort bewegingen.

Doe uw eigen ding, en zorg ervoor dat u niet meegezogen wordt als er weer eens iemand over zijn nek gaat in een bepaald aandeel of een bepaalde markt. Het zijn allemaal simpele regeltjes, en u kent ze vast allemaal, en dit zijn de dagen waarop alle wijsheden van Warren Buffett, Jeremy Grantham en noem ze maar op, bewaarheid worden.

Regels als: een lijstje klaar hebben liggen met aandelen die je graag zou willen hebben, niet met geleend geld beleggen, alleen kwaliteit kopen, et cetera, we zijn er in de goede tijden uit en te na voor gewaarschuwd, maar de meesten ondervinden het nu aan den lijve.

Vandaag is het vrouwen en kinderen eerst. Maar laat u niet te veel meeslepen door de waan van de dag, of de week. Wie nog wat cash overheeft, kan vandaag heel mooie zaken doen.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 februari 2016 17:01
    quote:

    ischav2 schreef op 11 februari 2016 15:01:

    De bullmarket is vlgs. mij over, dus om nu te spreken van een instapmoment lijkt mij voorbarig. Ik denk dat er nog een beter koopmoment gaat komen. Ik zie nog geen paniek.
    Eens! De bullmarkt is over. Iedereen moet toch een 20%-lijn kunnen trekken en tendensen van lagere toppen/bodems kunnen herkennen lijkt mij.

    Enne, deze periode kun je gerust omschrijven als (milde) paniek. Wat ik me afvraag, hoe ziet alles eruit als er ECHTE paniek uitbreekt?
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links