Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabobank gaat rentemiddelen

Rentemiddelen door Rabobank: de haken en ogen.

Goed nieuws voor de huizenbezitters met een hypotheek van de Rabobank. Per 1 juli 2016 is het namelijk mogelijk om rentemiddeleling toe te passen. Vooral de huizenbezitters met een “hoge” hypotheekrente zullen een gat in de lucht springen.

Maar voor u de telefoon pakt om een afspraak te maken, wil ik u erop attenderen om het onderstaande eerst goed te lezen. Hier kunt u de Rabobank-aankondiging van de rentemiddeling lezen.

In dit bericht van 9 december 2015 spreekt de Rabobank van een zuivere rentemiddeling terwijl zij een opslag berekenen van 0,2% en wijzigingskosten van 350 euro. De Rabobank komt met een rekenvoorbeeld zodat hun klanten zelf het voordeel van rentemiddeling kunnen berekenen.

Een rekenvoorbeeld

In de basis komt het op het volgende neer. Stel de actuele marktrente voor tien jaar vast is 2,8%. U heeft nu een vaste rente van 5,4% die nog drie jaar loopt. Als u kiest voor rentemiddeling, gaat u de komende tien jaar 3,8% rente betalen.

Dit is het gewogen gemiddelde van de lopende rente van 5,4% en de actuele marktrente van 2,8%, plus een opslag van 0,2%. Rabobank had even de berekening moeten uitschrijven, zodat het duidelijker is voor hun klanten:

  • Lopende hypotheekrente 5,4% x 3 jaar is 16,2%
  • Nieuwe gekozen rente 2,8% x 7 jaar is 19,6%
  • Totaal is dit (in 10 jaar) 35,8%
  • De hypotheekrente wordt nu 3,58% (35,8% : 10)
  • Opslag Rabobank 0,20%
  • Daadwerkelijke rente 3,78%

Boeterente

Leest u verder, dan komt de volgende tekst tegen:

"Tijdens de rentevaste periode kunt u één keer gebruikmaken van de mogelijkheid om uw rente te middelen. Als u besluit om te gaan rentemiddelen, vervalt de vrijstelling van eventuele boeterente bij verhuizing. Conform de Gedragscode Hypothecair Financieren is de boeterente beperkt tot maximaal 3 procent van de lening."

U mag dus slechts één keer rentemiddeling toepassen. Dit vind ik persoonlijk niet zo erg. Echter de Rabobank wijzigt de voorwaarden. Indien u namelijk tijdens de rentevastperiode gaat verhuizen, is de kans zeer groot dat u een boeterente moet betalen. Deze boeterente kan maximaal 3% van het hypotheekbedrag zijn.

Bij een hypotheek van 200.000 euro mag u dus 6000 euro aftikken. Het voordeel van de rentemiddeling mag u dus achteraf dubbel terugbetalen aan de Rabobank. Dit laatste is natuurlijk niet zo klantvriendelijk.

Ik ben zeer benieuwd als klanten informatie vragen over rentemiddeling en dit toepassen dat de boete bij verhuizen zeer duidelijk wordt uitgelegd. Indien de Rabobank dit niet doet, zullen zij veel klachten gaan krijgen in de toekomst.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 februari 2016 11:17
    Ik zou zoeken naar een hypotheek die ik boetevrij kan aflossen.
    Als dat niet kan, dan tegen helder vooraf vastgelegde voorwaarden die niet afhankelijk zijn van de rente.

    Hypotheken lijken een soort garantie belegging voor de Banken waar ze jou zo lang mogelijk aan vast willen klinken, en anders de verloren winst alsnog ineens willen hebben.

    Mijn hypotheken kon ik boetevrij geheel aflossen als je variabele rente had, of elk jaar 10% van de hoofdsom als je een rentevaste periode had.
    Dat geeft je de mogelijkheid om een andere hypotheek te nemen als jouw bank de rentetarieven bepaalt.
    Je zit dan immers in een chantabele positie.
    Zorg dat je niet voor 30 jaar gestrikt wordt door Rabo of wie dan ook!
  2. forum rang 9 objectief 5 februari 2016 11:35
    De banken worden van alle kanten uitgebuit door de hypotheekgevers. Men gaat een hypotheek aan tegen 5% en als de rente stijgt moet de bank het verschil bijpassen en als de rente daalt ook, want dan wil de eigen woning bezitter er vanaf.
    Schandalig deze praktijken...contract is contract.
  3. forum rang 6 andre68 5 februari 2016 15:51
    Wat de banken en andere financiële lintwormen ook voor "produkten" blijven verzinnen en aanbieden....een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

    Houd dit altijd goed voor ogen en een gezond portie wantrouwen is zeker op zijn plaats om uzelf te behoeden dat u (weer) genaaid wordt.
  4. [verwijderd] 5 februari 2016 17:17
    Wanneer je gebruikt maakt van rentemiddelen is het nadeel dat dit dus 0,2% extra opslag kost.
    Voordeel is dat je de eerste periode lagere lasten krijgt, maar daar staat weer als nadeel tegenover dat je later hogere lasten krijgt, en juist in die periode kun je niet meer middelen, mocht de rente dan lager zijn.
    Kun je nu dus je hoge rente betalen, gewoon doen. Laat je niet gek maken door de bank.
  5. relpinda 8 februari 2016 10:35
    Ikzelf heb jaren geleden 1982 (rente van +12%) een VARIABLE Hyp.die elk halfjaar de rente kon worden bijgesteld, bij Rabo afgesloten. Achteraf voor ons een perfecte Hypo geweest en gemid. over de gehele looptijd ca. 7% betaald.

    Ik weet niet of deze vorm 'variable-hypo' nog bestaat, anders zou ik u hem aanraden.

    LZA
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links