Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handelen met voorkennis mag

Handelen met voorkennis mag

In de financiële industrie zijn er veel analisten en adviseurs die u proberen aan het beste beleggingsresultaat te helpen. Als het gaat om fundamentele analyse van beursgenoteerde bedrijven heb ik zo mijn twijfels aan de toegevoegde waarde daarvan.

Een goede analist probeert natuurlijk alle ins en outs van het te ontleden bedrijf in beeld te krijgen. Waar zitten de goede en zwakke punten van de onderneming. Het is ondankbaar werk, want over de hele wereld zijn er honderden tot duizenden analisten actief die hetzelfde doen.

En waarschijnlijk tot dezelfde soort conclusies komen. Die conclusies zitten vervolgens netjes in de beurskoers verwerkt. Zie dan nog maar eens een mooie performance te behalen op basis van uitgebreid onderzoek.

Soms grote verschillen

Natuurlijk zijn er wel meningsverschillen tussen analisten. De verschillen in afgegeven koersdoelen zijn soms erg groot. De meeste van deze afwijkingen ontstaan door andere inschattingen over een groot aantal onzekere variabelen en zijn niet het gevolg van gedegen wetenschappelijke kennis.

Daarom zal de ene analist soms zeer succesvol zijn in de aanbeveling van een aandeel, en de volgende keer de plank volledig misslaan. Het is uiteraard mogelijk dat een excellente analist in staat is op originele manier voortdurend afwijkende conclusies te trekken.

Als hij of zij inderdaad briljant is, blijken achteraf de analyses in het grootste deel van de gevallen juist. Het probleem is echter dat als op de beurs de koersvorming van het aandeel gebaseerd is op de vele foute analyses, de briljante analist op korte termijn tegen pijnlijke verliezen op zijn aanbevelingen kan oplopen.

Kostbare zaak

Alleen op lange termijn is dan mogelijk een outperformance te bereiken, maar zijn volgers zullen pas op lange termijn profiteren. Daarbij komt dat als op lange termijn de excellente analist toch fout zat, dat kan altijd gebeuren, de schade helemaal groot is.

Ik wel alleen maar zeggen dat beleggen op basis van fundamentele research lang niet altijd een succesvolle en in ieder geval een kostbare zaak is. We zien dat aan het verschil in kosten tussen actief beheerde stockpicking-fondsen en passieve indexfondsen.

Hoewel de kosten voor passieve fondsen vaak hoger zijn dan de officiële ratio's aangeven, zijn ze doorgaans veel lager dan die van de actief beheerde fondsen. De verschillen kunnen oplopen tot 1% op jaarbasis. Als blijkt dat actief verkregen kennis uiteindelijk gemiddeld niet tot betere beleggingsprestaties leidt, is 1% wel erg veel geld.

Handelen met voorkennis

Voor niet bruikbare kennis is eigenlijk elke cent vergoeding al te veel. U begrijpt hiermee mijn voorkeur voor passieve beleggingsfondsen in plaats van fondsen gebaseerd op actieve aandelenselectie. Als het om fundamentele analyse gaat is er maar een soort kennis met een grote financiële waarde, en dat is voorkennis.

De regels van de AFM zijn echter onverbiddelijk. Het is verboden te handelen op basis van dergelijke kennis. Het verbod geldt voor iedereen. Voor iedereen? Er is een uitzondering op deze op zichzelf terechte regel.

Bent u bestuurder of commissaris bij een beursgenoteerde onderneming, dan is het geen enkel probleem met voorkennis te handelen. U bent precies op de hoogte van de positie van het bedrijf en het te voeren (toekomstige) beleid. Sterker, dat beleid bepaalt u (mede) zelf.

Enkele beperkende regels

Waar analisten uitputtend hun werk doen om inschattingen te maken over uw bedrijf, weet u alles van de hoed en de rand. Maar dat vormt voor de toezichthouders geen beletsel om naar hartenlust te handelen in de eigen aandelen van het bedrijf. Natuurlijk er zijn beperkende regels.

Vlak voor de publicatie van belangrijke cijfers kunt u geen aan- of verkopen doen. Bovendien moet twee dagen na de betreffende aandelentransactie deze "onverwijld" worden gemeld bij de AFM. Die transactie wordt vervolgens gepubliceerd in het openbaar register.

Die voorwaarden lijken mooi, maar het doet niets af aan het principe dat bestuurders met meer kennis van zaken dan reguliere beleggers, binnen de beperkende regels vrij kunnen handelen.

Mooie indicatie?

Zoals recent Snowworld-bestuursvoorzitter Koos Hendriks, die op 19 januari 50.000 aandelen verkocht. Natuurlijk was dat na de publicatie van de jaarcijfers, maar wel vóór de trading update van 10 februari aanstaande.

Ik geloof vast dat Hendriks een goede reden had, anders dan de positie van het bedrijf, om zijn relatief kleine pluk aandelen te verkopen. Maar als de bestuursvoorzitter wel een met het bedrijf samenhangende reden zou hebben gehad, kan dat legaal binnen de regels.

Nu kunt u beweren dat de publicatieplicht van de transactie toch een mooie indicatie voor beleggers kan zijn hoe bestuurders tegen hun eigen onderneming aankijken. Daar kan elke belegger juist zijn voordeel mee doen.

Vooraf melden

Maar wat te denken van de tegenpartij van de verkopende bestuurder. Die verkeert in een positie met minder kennis waardoor een ongelijk speelveld is ontstaan. Dat is vreemd in een wereld waarin de financiële wereld het toonbeeld van integriteit moet worden.

Een bijdrage dit ongelijkheidprobleem op te lossen is de melding van de transactie achteraf te wijzigen in een melding vooraf. Als een bestuurder zijn aandelen wil verkopen, zou hij dat minstens een week voor de geplande transactie dienen te melden bij de AFM.

Vervolgens moeten binnen een redelijke termijn, bijvoorbeeld een maand, de verkoop te zijn voltooid. Op die manier is de dure (voor)kennis op het moment van handelen niet meer exclusief in het bezit van de verkopende bestuurder, maar in het bezit van alle beleggers, met name in die van de potentiële kopers van de aandelen. Dat lijkt mij wel zo eerlijk.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 3 februari 2016 11:25
    Nee, dat is niet eerlijk. Stel dat Hendriks een boot wil kopen met de verkoop van 50k aandelen. Hij meldt dat voornemen aan de AFM en de AFM publiceert het. Dan zal het aandeel SnowWorld zakken omdat "een van de bestuurders zijn aandelen verkoopt". Dan is de opbrengst voor Hendriks niet meer gebaseerd op wat in de markt wordt gezien als redelijke waardering voor SnowWorld, maar lager, puur vanwege het feit dat hij aandelen verkoopt. Hij wordt dan benadeeld ten opzichte van een andere belegger die zijn transactie niet van tevoren hoeft aan te kondigen.
  2. forum rang 5 theo1 3 februari 2016 12:09
    Ik denk dat Marcel Tak teveel uitgaat van een ideale, theoretische wereld. Dat doet hij wel vaker. Hij stelt dat de enige waardevolle kennis voorkennis is, omdat alle andere kennis al in de koers zit. Een perfect efficiënte markt dus.

    Volgens mij zien we elke dag dat de efficiëntie van de markt in de echte wereld maar heel betrekkelijk is. Een echt efficiënte markt zou bijvoorbeeld veel minder volatiel moeten zijn, want volgens mij verandert de wereld op dagbasis echt niet genoeg om de koersbewegingen die we waarnemen te verklaren. Het verschil is sentiment, emotie, waan van de dag, kuddegedrag kortom: ruis en inefficiëntie.

    Bovendien, juist door het passieve indexbeleggen waar Tak voorstander van is, wordt m.i. de efficiëntie van de markt alleen maar minder. Je koopt of verkoopt immers direct de hele index, of een hele aandelenallocatie, zonder ook maar te kijken naar de relatieve prestaties van de bedrijven die daar achter zitten. Je koopt de hele AEX, maar als Unilever het relatief goed doet en Heineken relatief slecht (willekeurig voorbeeld) dan doe je daar als indexbelegger niks mee. De hele massa van indexbeleggers zal daar pas bij de herweging iets mee doen en die herweging komt tot stand door een wijziging van relatieve market-cap en die kan weer alleen ontstaan door niet-indexbeleggers. Hoe kleiner de groep niet-indexbeleggers hoe groter hun invloed op relatieve waarderingen en hoe minder efficiënt de markt dus wordt.

    Ik begrijp dat het heel moeilijk is (zo niet onmogelijk) om ieder jaar de index te verslaan. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Zo lang je de index maar meestal verslaat, outperform je al. Dat zal lang niet iedereen lukken, sterker nog, dat zal bijna per definitie de meeste beleggers niet lukken. Omdat de index de resultante is van de acties van alle beleggers, de goede en de slechte. En over het algemeen zal het aantal mensen dat ergens niet goed in is, groter zijn dan het aantal mensen dat ergens wel goed in is. Het is dus zaak om er goed in te worden. Op grond van het gegeven dat de meeste mensen iets niet goed kunnen, op voorhand al de handdoek in de ring te gooien vind ik veel te defaitistisch. Maar OK, hoe meer indexbeleggers hoe inefficiënter de markt, dus hoe meer kansen voor niet-indexbeleggers. Eigenlijk zou ik reclame moeten maken voor indexbeleggen, want dat is uiteindelijk in mijn belang.
  3. De sjaak 3 februari 2016 13:53
    Handel met voorkennis gebeurt aan lopende band...Bepaalde mensen mogen dan wel niet zelf mogen handelen op basis van hun positie binnen een bedrijf maar het is wel erg naief om te geloven dat bepaalde gevoelige informatie niet bij bevriende mensen terecht komt die daar van profiteren. Kijk maar eens hoe vaak het gebeurd dat een aandeel rare sprongen maakt kort voordat er gevoelige info naar buiten komt.....Hoe zou dan nu komen????
  4. [verwijderd] 3 februari 2016 19:26
    Hoe vaak zie je een aandeel flink uit de pas lopen en dat er enige tijd later het nieuws volgt. De AFM heeft daar m.i. weinig vat op.

    Als ik het goed heb, mogen accountants niet beleggen in (beursgenoteerde) bedrijven die zij als klant hebben. Sterker nog als de aandelen van deze bedrijven zijn opgenomen in een bepaald beleggingsfonds dan is dit beleggingsfonds vaak ook verboden terrein.

    Soms gaat het nog verder, (zelf) beleggen is voor accountants verboden. Vermogensbeheer is voor deze groep mensen een mogelijk alternatief.

    De financiële industrie kan de door Marcel Tak besproken onzuiverheden gladstrijken door ook aangestelde bestuurders van (beursgenoteerde) ondernemingen onder hetzelfde regime te brengen als accountants.

    De beloning structuur voor bestuurders ivt aanpassen op lange termijn resultaat. Deze gaan mogelijk meer rationele beslissingen nemen wat m.i. beter is.

    Voor de maatschappij positieve uitzonderingen zullen er zijn.
    Denk hierbij aan eigenaren / oprichters van een bedrijf dat naar de beurs gaat. Deze ondernemers hebben vaak risico gelopen en bewezen iets te kunnen; goede aangestelde bestuurders daargelaten.
    Dit zal tevens de bedrijvigheid in de maatschappij positief beïnvloeden.
  5. [verwijderd] 4 februari 2016 06:03

    Bas en ook Marcel zou het niet een oplossing zijn gewoon te stellen dat bestuurders en commissarissen alles mogen doen, maar dan wel tegen de aandelenprijs van zeg over 5 jaar?

    Cashen nu no probleem maar wel over 5 jaar een eindafrekening en dus eventueel terugbetaling en garantstelling van oveig vermogen van het verschil bij verkoop tussen koers nu en die over 5 jaar.

    Overigens herinner ik mij een doorlink van Ben naar een onderzoek waaruit bleek dat handelen op bestuurders aan-en verkopen nu ook niet het ei van Columbus was voor de gewone beleggers. Soms begrijpen ze blijkbaar niet eens hun eigen bedrijf en de markt.

    Typies,maar waar!

    Groet, Jonas
  6. [verwijderd] 4 februari 2016 11:23
    Ik ben de afgelopen jaren een paar keer lelijk op mijn muil gegaan met "stockpicking". Seadrill en Imtech waren toch wel mijn dieptepunten maar ik heb er nog wel een paar op mijn naam staan waar ik niet echt trots op kan zijn.

    Gelukkig zag ik bij bijvoorbeeld KPN de bui beter aan komen, die heb ik nog net op tijd verkocht voordat de koers als een baksteen naar beneden ging, maar als je nu kijkt naar Shell dan maken ze in mijn ogen precies dezelfde fout (het enige verschil is dat Shell op dit moment nog een beperkte schuldenlast heeft, KPN bleef hoog dividend uitbetalen zelfs toen de schulden al torenhoog waren en ze al lang in een neerwaartse markt zaten..)

    ...Bij al deze aandelen heb ik zelf een analyse gedaan, uitgezocht wat de mening van heren analisten was en wat het Bestuur van deze bedrijven uitdroeg en die was (op een incidenteel "gokje" na..) altijd positief.

    Ik ben ondertussen van mening dat de meeste analisten beter als vakkenvuller in een Supermarkt kunnen gaan werken, dat er een behoorlijk portie "Top" Bestuurders is die van zichzelf een hoge dunk heeft maar eigenlijk helemaal niet begrijpen hoe je een bedrijf op de lange termijn gezond en sterk kan krijgen en dat mijn persoonlijke intuïtie en marktkennis toch ook maar beperkt is..

    ..Natuurlijk, Stockpicking is veel leuker dan Indexbeleggen maar als je bovenstaande in ogenschouw neemt en beseft dat de meeste Bestuursvoorzitters en Analisten doodleuk blijven uitkramen dat alles Crescendo gaat terwijl een bedrijf bijna te gronde is en de meeste beleggers het erg moeilijk vinden om al die ruis weg te filteren en desnoods hun verlies te nemen dan durf ik hier te beweren dat meer dan 90% van de "amateur" beleggers een veel hoger rendement op hun beleggingen zouden maken als ze zich zouden beperken tot "Indexbeleggen".

    Ik hou het tegenwoordig bij ETF's. Zakt de koers hard dan koop ik gestaffeld bij. Stijgt de koers teveel in een korte tijd dan laat ik mijn cash reserve oplopen en wacht ik op de volgende koersdaling.

    En een geintje zoals ik had met Imtech (300 stukjes verkocht met dik verlies..) zal je bijna niet voelen want in de AEX wordt die vervangen voor een ander aandeel en daarmee wordt ook de aangekochte ETF automatisch her wogen...

    Niet sexy, maar ik slaap er heerlijk bij....

    Groet,

    Bity
  7. knax63 5 februari 2016 13:19
    van ervaringen word je wijs en dat gaat het schade en schande.
    de markt is wat hij is en daarmee moet je het doen.

    managers in bedrijven spiegelen altijd positiviteit voor anders kunnen ze de mensen niet motiveren om er te werken en dat doen ze dan ook.

    je moet je aan de regels houden ook al kloppen ze niet helemaal.
    de regels gaan vaak uit van een ideale wereld maar in praktijk klopt dat niet helemaal en zeker niet in de financiele sector. daar zitten boven gemiddelde aantal mensen die flink ego trippers zijn. die stellen eigen belang boven de mute. Dat is gewoon zo ondanks regels die dat een beetje indammmen.

    succes allemaal.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links