Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groei wereldeconomie vertraagt

Tijdelijk herstel en dan gaan de beurzen verder omlaag.

Het World Economic Forum presenteerde onlangs het Global Risks Rapport. Geopolitieke risico’s hebben zich stevig verankerd in de gevarenlijstjes. De vijf grootste risico’s zijn:

  • grootschalige onvrijwillige migratie
  • ineenstortende en (of) falende staten
  • conflicten tussen staten
  • werkloosheid
  • falend nationaal bestuur

Deze vijf krachten grijpen op elkaar in, versterken elkaar en zullen dit jaar niet uit beeld verdwijnen.

Conflicten intensiveren

De conflicten in onder andere Syrië, Irak en Jemen worden voorlopig niet gesust, vanwege onder meer de aanwezigheid van vele uiteenlopende milities en facties die allemaal belang hebben bij het voortduren van oorlog.

Daarnaast zit een handvol grote spelers – onder andere Rusland, Saoedi-Arabië en Iran – te porren in brandhaarden. Daarbij komt dat Saoedi-Arabië vanwege de lage olieprijs en aanwakkerende Westerse kritiek onzekerder wordt.

Iran zal zich juist met meer zelfvertrouwen presenteren nu sancties deels teruggedraaid zijn, rivaal Saoedi-Arabië onder druk staat en Turkije ook niet lekker in zijn autoritaire vel zit. De lopende conflicten in het MONA (Midden-Oosten en Noord-Afrika) zullen door dit alles intensiveren.

Bovendien verslechtert de veiligheidssituatie in Afghanistan en Pakistan. In Aziatische wateren blijft het onrustig, met name door Chinese claims en counterclaims van anderen over exclusieve economische zones.

Kanonnen en bommen zullen niet meteen afgeschoten en geworpen worden, maar handelsconflicten, valutaoorlogen en cyberaanvallen zijn een reële mogelijkheid.

Problemenberg

Werkloosheid is in veel landen (nog) een groot probleem. Het ondermijnt de groei, zorgt voor sociale spanningen, leidt tot verlies van kwaliteiten van de beroepsbevolking en er wordt gesproken van verloren generaties door hoge jeugdwerkloosheid. Politici hebben geen antwoorden op deze problemenberg.

In Europa is die stuurloosheid duidelijk zichtbaar. Dit politieke falen vloeit voort uit (maar is ook mede oorzaak van) het braak liggen van het politieke midden: populistische bewegingen op de linker- en rechtervleugel doen het goed en trekken middenpartijen soms ook weg van het midden.

Er zijn geen politieke leiders die Europa op sleeptouw nemen om migratieproblematiek, terrorismedreiging en andere uitdagingen de baas te worden. Bondskanselier Merkel was tot voor kort de onbetwiste leider, maar zij ligt nu onder vuur.

Teleurstellende leiders

Falend nationaal bestuur is zeker niet voorbehouden aan Europa. Op ieder continent zijn leiders van grote economieën aan te wijzen die teleurstellen:

  • Brazilië en Venezuela bevinden zich in diepe politieke crises.
  • Poetin laat de Russische economie wegglijden.
  • de twee grote beloftes van de afgelopen twee jaar (de leiders van Indonesië en India) stellen teleur.
  • Afrika groeit nog altijd hard, maar een van de grootste economieën – Zuid-Afrika – wankelt onder wanbeleid.
  • In Noord-Amerika worden bedrijven langzaam nerveus nu een verkiezingsaffiche in november van de rechts-populistische Trump aan Republikeinse zijde en de linkse populist Sanders aan Democratische zijde een reële mogelijkheid lijkt.

Een rondje mondiale politiek wijst op het nieuw (geo)politiek normaal. Politiek was jarenlang ondergeschoven kindje bij risicoanalyses, maar dat kan niet meer. Politiek en economie zijn teveel vervlochten. Geopolitiek is terug van nooit helemaal weggeweest.

Politieke belang

Dat belang van de politiek komt ook mede omdat niet-westerse, vaak autoritaire staten een steeds grotere rol spelen. Niet zo lang geleden leunde de wereldeconomie op de Verernigde Staten, Europa en Japan.

Deze blokken onderschreven de Washington Consensus, maar nu ligt in diverse Europese landen het liberaal-democratische model onder vuur en zagen China en Rusland aan de poten van de Washington Consensus. Dit maakt de wereldeconomie kwetsbaarder voor politieke ontwikkelingen.

Die wereldeconomie heeft het sowieso zwaar door de vergrijzing, hoge schulden, afzwakkende wereldhandel, deflatieangst in het ene land en explosieve inflatie in het andere, zeer lage olieprijzen die voor onzekerheid zorgen en meer druk op globalisering.

Te grote storm

Los van terroristische aanslagen, natuurrampen en cyberaanvallen, is een van de mogelijke politieke verrassingen het aftreden van Merkel. Haar partij kan het voor de kiezen krijgen bij komende deelstaatverkiezingen.

Als zij dan ook nog geen antwoord heeft op de vluchtelingencrisis en er doen zich meer destabiliserende incidenten voor zoals in Keulen, dan zal de politieke storm te groot worden voor Merkel.

Hierop zouden de euro en veel Europese beurzen negatief reageren, aangezien Merkel wordt gezien als de enige die Europa nog enigszins op koers kan houden.

Chinese verbeteringen

In China weten autoriteiten nog steeds niet hoe om te gaan met financieel-economische onrust.

De sterk gecentraliseerde, autoritaire bestuurswijze van president Xi Jinping maakt grote verbeteringen op korte termijn niet aannemelijk. Xi zal de teugels verder aanhalen als de Chinese beurzen meer grote klappen krijgen.

Hij zal namelijk niet accepteren dat het aantal protesten nog verder groeit; de arbeidsonrust verdubbelde het afgelopen jaar al. Als Xi nog meer op zijn autoritaire strepen gaat staan, zullen regionale spanningen waarschijnlijk ook oplopen.

Problemen niet opgelost

Steken we de Stille Oceaan over, dan is Brazilië het grote zorgenkind. Politieke en economische problemen hebben zich samengebald tot een kracht die president Rousseff uit het zadel kan wippen.

Braziliaanse aandelen en de real kunnen daarop in de eerste instantie opgelucht reageren, aangezien Rousseff het land heeft opgezadeld met togenhoge inflatie, oplopende werkloosheid en instortende groei. Maar al snel zou duidelijk worden dat dieperliggende problemen niet verdwijnen:

  • corruptie
  • belabberde infrastructuur
  • clientelisme

Bovendien is niet duidelijk wie het land er wel bovenop kan helpen.

Russische onrust

Tot slot nog een grootmacht die voor onaangename verrassingen kan zorgen: Rusland. De Russische economie zit in het slop. Dit betekent dat Poetin weer agressie in petto kan hebben in de aanloop naar de parlementaire verkiezingen of erna.

Dit zal de roebel en de Russische beurs verder verzwakken, maar Poetins prioriteit is machtsbehoud. Het IMF stelde de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie onlangs flink naar beneden bij. Het mag duidelijk zijn dat deze stap vanuit politiek oogpunt zeer begrijpelijk is.

Weg omlaag

Onze economen Maarten Spek en Eddy Markus verwachten mede hierom later dit jaar een verzwakking van EUR/USD richting 0,90 vanwege een dollar sqeeuze en een ruim blijvend ECB-beleid.

De druk op de ECB om meer te doen zal waarschijnlijk alleen maar groter worden, omdat van de politiek weinig groei aanzwengelde hervormingen en maatregelen verwacht mogen worden.

In dit klimaat zien onze economen de Europese beurzen dan wel tijdelijk herstellen, maar met de verzwakking van de euro zullen ook de beurzen de weg omlaag weer inzetten.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sustainable 30 januari 2016 11:58
    Een helder overzicht van de geopolitieke risico's en internationale ontwikkelingen en dan ....... opeens een sprong naar kennelijke valuta consequenties en een conclusie:

    'In dit klimaat zien onze economen de Europese beurzen dan wel tijdelijk herstellen, maar met de verzwakking van de euro zullen ook de beurzen de weg omlaag weer inzetten.'

    hè???

    Een goedkope euro heeft mogelijk net zoveel voordelen als nadelen voor Europa. En daarbij ben ik bereid voorbij te gaan aan de voordelen voor een groot aantal AEX fondsen met een dollar blootstelling. Hun winst zal in Euro's flink omhoog gaan. De feitelijke winst ligt bij de maakeconomie, die sterker gepositioneerd wordt om buiten Europa te exporteren (en nee, ik ben geen voorstander van valutaoorlogen).

    Het door de columnist gebruikte argument lijkt sterk op wat nu in de olie/beurs correlatie plaats vindt. Een lage oliekoers resulteert in lagere koersen en v.v. Kennelijk wordt een lage oliekoers als slecht voor de economie beschouwt terwijl er genoeg argumenten te verzinnen zijn waarom dat niet zo is. Veel sentiment, weinig fundament.

    Resulterend is mijn betoog dat altijd twee kanten aan een verhaal zitten. Voor de conclusie in het artikel is geen enkele onderbouwing aangeleverd en dat is jammer, want dan kan ik als lezer geen enkele gevolgtrekking maken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links