Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een keer slikken maakt geen zomer

Nog geen koopsignalen te zien.

Is het matchfixing of manipulatie van de centrale banken, dat ze de beurzen weer omhoog zetten zonder enige echte aanleiding? Blijkbaar mogen we geen normale gezonde correcties meer hebben zonder ingrijpen.

Maar liever zou ik als beer zonder negatieve gevoelens naar het optreden van de centrale overheden kijken en dan de heer L. van Gaal citeren en zeggen: One swallow not make a summer. Kortom de recente stijgingen zeggen nu nog niet zo veel.Pas als het verder omhoog gaat wordt het belangrijk.

Vorige week hielpen we met de gongslag van For Tomorrow de beurs nog omhoog, maar dit effect is deze week ook uitgewerkt. En ook Draghi oreerde die de boel omhoog, niet dat iemand wijs wordt uit al die volzinnen maar wat bleef hangen was de hit van 2unlimited uit 1993: No limit.

Gekke geit

Het verschil met zijn vorige uitspraken (whatever it takes) zie ik door -waarschijnlijk mijn gebrekkige Engels - niet. Of er echt geen limiet is moeten we nog maar zien, want ik heb als burger geen mandaat gegeven om met belastinggeld aandelen op te kopen waar maar een beperkte groep iets aan heeft.

We kunnen dan beter het geld in de straat uitdelen. Deze week hebben we mevrouw Yellen van de Fed die eerder de rente verhoogde, gaat ze de rente nu weer verlagen of zeggen dat ze hem voorlopig niet verhoogt?

Allemaal gekke geit dus, dat uiteindelijk wel voor een herstel zorgde en ook de olie weer deed opveren.

Grafiek WTI- en Brent-olie

 

De olie veerde iets op en liet een rally ontbranden De olieprijs veerde ondanks al het aanbod vanuit Iran van 26,10 dollar op naar 31,80. Natuurlijk zijn de oliemaatschappijnen nog lang niet aan de goede kant van de streep, maar de oliebedrijven gingen uit hun dak alsof ze (zwart) goud gevonden hadden.

In de Twindicator hadden we wel een koopsignaal maar dit gaat allemaal weer zo hard. Maar kijkt u eens naar de Baltic Dry Index 

Grafiek WTI-olie

 

De aandelen werden door Draghi en de olie meegetrokken naar fors hogere niveaus en dat terwijl de beren zaten te wachten op een overgavemoment van de stieren. Die kwam niet.Het zet mij aan het denken of de bodem echt achter ons ligt. Sowieso hebben we in de EB-indicator van de AEX nog geen koopsignalen.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

Ook de Twindicator geeft nog geen draaisignaal, pas een slot boven de 424,55 kan dit signaal geven.

Grafiek twindindicator AEX Index

 

Ook de Duitse DAX bevestigt dat de strijd nog niet gestreden is en de stieren niet moeten denken dat ze weer gewonnen hebben. Natuurlijk de koers beweegt boven het achtdaags exponentieel gemiddelde, maar de trend is nog omlaag.

Grafiek EB-indicator DAX Index

 

De Twindicator op de Duitse DAX geeft pas op veel hogere niveaus koopsignalen.

Grafiek twindindicator DAX Index

 

Ook de bredere Eurostoxx 50 Index bevestigt dit verhaal.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

De Dow Jones heeft voor een herstel nog ruimte omhoog, maar ook hier nog lang geen officiële koopsignalen.

Grafiek Dow Jones Index

 

Ook op de langere termijn zie ik een duidelijke trendbreuk in de S&P 500 en nu kunnen we wel fantaseren dat dit allemaal niets zegt, maar we zullen het zien.

Grafiek S&P 500 Index

 

De kortetermijngrafiek van de Nasdaq Composite laat zien dat ook in de techsector er voorlopig nog geen officiële koopsignalen zijn en we dus rekening moeten houden met een pullbackscenario waarbij de indices dus opveren om vervolgens weer te gaan dalen.

Grafiek Nasdaq Index

 

De lange Russell 2000 weekgrafiek laat zien dat alle belangrijke indices langetermijnverkoopsignalen hebben gegeven.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Wie bullish wordt van deze grafiek van de Chinese beurs moet wel heel veel fantasie hebben. Ik zie gewoon een kleiner patroon van een eerder negatief patroon.

Grafiek Shanghai Index

 

Eerder heb ik aangegeven dat ook de dollar-yen een mooi indicator is van wat er komen gaat en ook hier zien we voorlopig gewoon een heftig herstel in een neergaande beweging. Kortom ook hier geen koopsignaal.

Grafiek dollar-yen

 

Is u het lachen reeds vergaan? In december werd ik bij mijn RTL-webinar nog uitgelachen over mijn lievelingsshortaandeel Amazon. Ik heb nu even een kleine positie in turbo shorts, maar als het herstel iets doorzet dan ga ik opnieuw groots erin.

Grafiek Amazon

 

Adidas had ik short en gelukkig winst gepakt omdat ik even een kort herstel verwacht had. Dat dit dan omgezet wordt in een dubbele top is bijna miraculeus te noemen. Om opnieuw short te gaan wacht ik op een verkoopsignaal.

Grafiek Adidas

 

Als laatste de Amerikaanse rente de dertigjarige T Bonds oftewel de obligaties met een looptijd van dertig jaar in de Verenigde Staten.De rente op deze bonds dook even naar de 2,75 maar was nog lang niet op de niveaus van 2008 of recente lows begin 2015.

Wel waren deze bonds een prima belegging als bescherming tegen de afgelopen daling.

Grafiek dertigjarige rente Verenigde Staten

 

Dus per saldo kunnen we zeggen dat het best even slikken was om zo snel herstel te zien, maar is dit herstel echt het begin van een nieuwe stijging? Of is het gewoon een bearmarketrally zoals we die ook in 2008 wel gezien hebben? Tijd moet het leren...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. fritscrach 25 januari 2016 10:24
    Draghi kan doen wat ´ie denkt dat goed is. En we weten inmiddels dat het niet goed is wat hij doet. We verarmen in steeds hoger tempo. De productieve economie raakt uitgehold. En die valse munter van Goldman Sachs kan gewoon blijven murmelen in Italiaans Engels en haast een triljard per jaar uitdelen. Het is toch raar dat de democratie hier geen enkel controlemechanisme voor heeft? Dit kan uiteindelijk gevolgen hebben die de louter financiële verre overstijgen. Eng!
  2. [verwijderd] 25 januari 2016 17:44
    Nogmaals, die Baltic dry index ligt op zijn gat omdat de olieprijs lag is, het meet namelijk de kosten van vervoer. En niet het aantal aanvragen, verzendingen oid.
    van Wikipedia:
    "the index provides "an assessment of the price of moving the major raw materials by sea. Taking in 23 shipping routes measured on a timecharter basis, the index covers Handysize, Supramax, Panamax, and Capesize dry bulk carriers carrying a range of commodities including coal, iron ore and grain."[1]
  3. Maan Arkenbosch 25 januari 2016 19:07
    De toekomstige valuta/grondstoffen crisis wordt het bear-put(je).Hiermede zijn andere negatieve sporen, zoals koopkracht vermindering, marge versmalling, sociale onrust, werkeloosheid, armoe en opkomst, banken runs/krach,onbeheersbare schuldenberg en opkomst extreme politieke partijen, verbonden. Dat weet Draghi ook en hij hoopt dat de waardeloze drukpers boel in elkaar klapt, zodat de politiek/overheden hun, dan waardeloze schulden, met een druk op de knop, kunnen aflossen. Dat de beroeps speculanten achter de waardeloze uitspraken van Draghi aanrennen is hun goed recht. Wat voor ruimte heeft Draghi nog? Echter de verliezers komen niet meer terug op de beursvloer. De echte klap komt als de overheden uit-bezuinigd zijn en de (stiekeme) belasting verhogingen een economische wurg-greep worden. Waarom worden de belastingen niet in de CBS weging ter bepaling van de koopkracht/inflatie cijfer meegenomen? En is de samenstelling van het consumptie mandje ter bepaling van het CBS inflatie cijfer nog wel bij de tijd en evenwichtig? Door het gedoe met de sluiting van de (Moldavische) grenzen voor het grootste deel van de economisch immigranten laat de Griekse (financiële) problemen weer opborrelen.2016 en 2017 worden geen uitdagende maar slechte jaren voor de financiële markten. Zoals bekend: Kijk in onzekere tijden goed naar de edelmetaal markten!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links