Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom Shell zo hard daalt

Waarom Shell zo hard daalt

Terwijl u wellicht naar de koers kijkt - of juist niet zo op, rond en vooral onder 17 euro! - kijkt de markt vooral hier naar:

 

 

Nee, dat Royal Dutch Shell vandaag vervroegd jaarcijfers 2015 publiceert - 4 februari is de officiële datum - is niet om u gerust te stellen dat het dividend voor dit jaar wordt gehandhaafd op 1,88 dollar. Dat was al beloofd. Ook niet om te melden dat de winst bijna is verdampt.

Volgende week zijn er aandeelhoudersvergaderingen van Shell en BG Group om de voogenomen overname van het Britse gasconcern door De Koninklijke goed te keuren. Die deal is deels in aandelen en is het wel zo netjes dat iedereen dan de laatste cijfers heeft. Vandaar.

Misschien is dan ook meer dan die jaarcijfers zelf het nieuws dat Norges Bank - zeg maar het beroemde Noorse staatsoliefonds - akkoord gaat met de overname van BG door Shell. De Noren bezitten 2,46% van Shell en 3,73% van BG, Ofwel, dat is een meer dan serieuze partij.

Kijk naar die grafiek van Youri. Hoe zekerder het wordt dat de overname doorgaat, des te kleiner de spread wordt. Weet u nog, tal van landen - tot Timboektoeverweggistan aan toe - moesten hier allemaal een plasje over doen - en dat maakt die grafiek meer dan duidelijk.

Olie, gas: alles ging natuurlijk door het putje sinds dat bod van Shell op BG, wat de overname extra pikant maakt. Die spread loopt er nu hard uit, omdat het er naar uit ziet dat het overnamefeest wel eens écht door kan gaan.

Het rekensommetje

Simsalabim, dit alles maakt het volgende rekensommetje:

  • De deal is dat u voor één aandeel BG 0,4454 één aandeel Shell plc B krijgt +3,83 pond in cash
  • De Youri-grafiek geeft aan hoeveel lager dan het bod de koers van BG nog staat. Momenteel (12:45 uur) is dat 917,50
  • Shell B doet 1.292,50
  • 0.4454 * 1.292,50 + 3,83 = 958,90

BG Group noteert nu 915 pence dus nog maar 4,5% onder het bod. Halverwege december was dat nog 12 à 13% maar de recente uitlatingen van Shell's topman Ben van Beurden hebben de markt het vertrouwen gegeven dat de deal kennelijk niet meer tegen te houden is.

In een normale markt - wat dat ook maar is - zou BG Group dan snel oplopen en Shell misschien wat dalen. Dat is een beetje de vuistregel met vele uitzonderingen bij overnames op de beurs: de prooi loopt op en de jager blijft liggen of laat een veer. Want die moet dokken.

Het is alleen januari 2016. Alles is anders. BG daalt wat minder hard en Shell... Nou, u ziet het. Dat gaat extra hard door het putje. Er staat geen reden op alle orderbriefjes voor kopen of verkopen, maar dit beïnvloedt zeker de koers van Shell vandaag extra (?) negatief.

Van een vriendje op de vloer krijg ik deze nog mee, die er dit over schrijft.

Grote financiele partijen zetten dus de spread op en aandeelhouders Shell kunnen beter overstappen voor een quick buck. Dat is, als de deal doorgaat. En dat begint er nu sterk op te lijken.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Isildur1 20 januari 2016 16:02
    Enige reden waarom de koers zo hard daalt is productie van de OPEC en de vraag die hier tegenover staat waardoor de winstgevendheid daalt. Niks meer en niks minder. Al het andere is naar redenen zoeken om de dalingen in een ander daglicht te zetten. Immers shell kan nooit dalen of dividend opschorten bij alle zogenaamde experts, dat moet iets anders zijn dan vraag en aanbod!
  2. [verwijderd] 20 januari 2016 17:33
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 20 januari 2016 15:54:

    ik vraag me nu wel af wat voor invloed e.e.a. zal hebben op de koers van het nieuwe, grotere RDS ? Heeft iemand daar al een idee over ?

    En hoe zal de fusie gerealiseerd worden; wat is het tijdschema ?

    Hoe lang blijven de beide partners een eigen koers varen/houden?
    ArendJan of Nick, kunnen jullie mijn vragen misschien beantwoorden ?
  3. serieus 20 januari 2016 18:27
    Mij is niet duidelijk wat uiteindelijk na overname het effect zal zijn op koers RDS. Ik had het idee dat een lage koers voor RDS op moment van overname, de uiteindelijke prijs waar voor wordt overgenomen, naar beneden drukt. Dus gunstig voor de bestaande aandeelhouders van RDS.
    Wie weet hoe het zit?
  4. [verwijderd] 21 januari 2016 09:42
    een reactie op bovengenoemd artikel in FD, waarin ik me wel kan vinden:
    "Eenvoudige play van grote beleggers Short Shell en Long BG.... nothing more nothing less... beetje triest alleen voor de kleinere belegger. Volgens mij niet heel veel te maken met de afname in appetite voor Shell."

    08:30 Mevr. Everwijn-van Erp
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links