Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe duur is de AEX

Hoe duur is de AEX

 

Auw, Alcoa doet nu -7% op haar KW4's van gisterenavond nabeurs, de eerste bedrijfsrapportage over het afgelopen kwartaal. Deze week volgen in de VS nog Intel, JPMorgan Chase en Wells Fargo. Deze week is er bij ons nog niemand, maar volgend week zijn er Unilever, ASML, Ahold (omzet) en Sligro.

Het is natuurlijk allemaal hartstikke interessant wat er met China en die olieprijs gebeurd, maar uiteindelijk en zeker op lange termijn gaat het bij aandelen om het inprijzen van de winsten. Hoe zit het met de verwachte winsten in de VS? Deze alinea's pik ik van Eddy Elfenbein van Crossing Wall Street:

Wall Street currently expects the S&P 500 to report earnings of $29.00 per share. That’s the index-adjusted figure (every one point in the S&P 500 is worth about $8.7 billion). That would give an increase of 8.41% over Q4 of 2014. Earnings had fallen in the previous four quarters by increasing amounts: 5%, 6%, 11% and 14%.

For 2016, Wall Street now expects the S&P 500 to earn $125.56 per share in 2016. That would be an increase of more than 18% over 2015’s bottom line. It also means the index is currently going for about 15.5 times this year’s earnings estimate. I wouldn’t say that’s obviously overpriced.

Kortom, met die daling of zelfs bearmarket sinds vorig voorjaar is de winstdaling van de bedrijven objectief gezien wel ingeprijsd. Dat wil niet zeggen dat de beurzen niet verder kunnen dalen of zelfs krachen, maar dat is niet omdat aandelen veel en veel te duur zijn. Zeker gelet op peperdure obligaties.

Die 15,5 keer de winst waar Eddy het over heeft, is historisch gezien in ieder geval in orde. Het langjarig gemiddelde voor de S&P 500 is rond 16,5. Of u het nu correctie, dip, bearmarket of het begin van iets Heel Ergs noemt, die daling in de tweede jaarhelft van 2015 en vorige week is wat mij betreft zo best nuttig geweest.

Over naar de AEX. De huidige koerswinstverhouding is 18,3 (Reuters) en de index doet 3,5% dividendrendement. Met dat laatste is (historisch gezien) niets mis, maar die 18,3 is nog altijd hoog, heel hoog. Hoe kan dat? Waarom is de AEX zoo duur? Daarvoor pak ik de koersdwinstverhoudingen van de 25 aandelen uit de index.

 

 

Hallo Shell

Wat mij vooral opvalt is dat met name de zwaargewichten in de index aan de dure kant zijn: chipper ASML en voedingsconcerns Unilever, Heineken en Ahold. Een stuk goedkoper, maar voor bank- en olieconcernbegrippen zijn ook ING en zelfs Royal Dutch Shell aan de dure kant. Let wel, duur. Niet schreeuwend duur.

Dat geldt eigenlijk ook voor die 18,3 voor de AEX in haar geheel. Ik heb niet zo snel data bij de hand (Reuters heeft het niet), maar uit mijn hoofd weet ik dat het langjarig gemiddelde iets van 12 is voor de AEX. Extremen zat. In de jaren tachtig kocht u de index voor zelfs zo'n 6 keer de winst en in 2000 voor bijna 30.

Kortom, u kunt best de index kopen met een yield van 3,5% - vergelijk dat eens met spaarrente en het rendement op betere staatsobligaties - maar reken met die hoge waardering niet op een flinke upside. Downside is er zeker en de redenen daarvoor leest u in no time hieronder in de comments, gok ik zo.

Het grootste probleem voor de AEX is de kelderende winst van heavy weight Royal Dutch Shell en iets mindere mate ArcelorMittal. Dat aandeel was net voor de kredietcrisis, toen het fonds nog ruim 60 euro deed, net zo'n indexzwaargewicht als Royal Dutch en Unilever. Ja, het kan raar gaan op de beurs.

Royal Dutch Shell verdient bij wijze van geen ene pepernoot meer en voor de wisten van Unilever, ASML, Ahold, Heineken, Ahold en ING wordt goed geld betaald. Als ik dan toch bezig ben, dit zijn de dividendverwachingen van de analisten voor Shell (Reuters). Ja, er is één downgrade nu.

Natixis verlaagt naar 1,85 van 1,88 dollar. Wat zi eik verder, lees ik dat goed? ING verhoogt weer van 1,88 naar 1,96 dollar. Verder houdt iedereen het op 1,88 dollar. Klik voor leesbaar.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 januari 2016 17:44
    Toen het aandeel op 60 euro stond zei hij ook, als het aandeel minder waard wordt, dan ook het gewicht in de index. Een jaar geleden was het gewicht nog zo'n 6 a 7% dus ik denk dat het aardig klopt wat AJK hier zegt, alhoewel ik 'm bij Behr.nl (dacht ik) laatst al rond de 1% qua gewicht zag noteren. Dat had Nick gepost.
  2. DohanJerksen 12 januari 2016 17:56
    Zou je een dergelijke opstelling ook kunnen maken voor de ttm pe? Ik vind forward earnings namelijk niet zo interessant voor veel aex fondsen. Een forward p/e van 8.9 voor arcelor? Die gaan met de huidige grondstofprijzen never nooit winst maken dit jaar. Idem voor shell, die moeten ong. 7mld winst maken om op een p/e van 11.6 te komen. Gaat niet gebeuren.

    De Aex is duurder dan wat je in bovenstaand verhaal beweert.
  3. barondehuile 12 januari 2016 18:03
    Grappig dat ING zelfs een dividend verhoging voorspeld voor RDS. In lijn met wat ik al eens in de wandelgangen hoorde. En waarom ook niet. RDS is in een omschakelfase en mikt op gas boven olie. En laat nu gas de enige middellange termijn (10-20 jaar) brandstof zijn (met kernenergie???) om de in-efficiency en dus hoge CO2 uitstoot van kolen centrales aan te pakken. Nu we plotseling ook weten dat zonne-energie cellen ook in opbrengst teruglopen en bovendien elektriciteit levert op momenten dat het niet nodig is (batterijen gaan slechts kort mee en veel speciale basis materialen en dus afval)hoeven we vooralsnog niet op overdadige bijdrage van zonne-energie te rekenen. Een steeds vaker gehoorde stelling is dat olie aanzienlijk minder belangrijk wordt dan gas en dat zou dus exact in het ingeslagen straatje van RDS passen. Geef ze drie tot zeven jaar. En intussen de trouwe aandeelhouder belonen. Ben benieuwd op 4 Februari, dan weten we wellicht meer.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links