Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell op 20 euro

Shell op 20 euro

Royal Dutch Shell is vandaag door 20 euro heen gezakt. Zo'n lage koers voor dit fonds zijn we sinds juli 2010 niet meer tegengekomen. Op Delta Lloyd (-76,8%), ArcelorMittal (-61,8%) en Altice (-36,2%) na is het zelfs het slechtst presterende aandeel uit de AEX van dit jaar.

Niet vreemd dus dat onze AEX, waar Shell maar liefst 12,53% van uit maakt, achterblijft op bijvoorbeeld de DAX en CAC 40. Indices die veel minder aan olie gerelateerd zijn.

Maar goed, we gaan het nu over Olies hebben, want het aandeel onder 20 euro... dat is een zeldzaamheid, toch? Hier is een grafiek uit Reuters en we hebben een gele lijn getrokken op 20,00 euro. Boven 20 euro kleurt de grafiek groen en onder 20 euro kleurt de grafiek rood.

 

 

Het dividend van Shell

Het dividend van Royal Dutch Shell is 1,88 dollar per aandeel per jaar. Omgerekend is dat 1,72 euro en dat wil zeggen dat op een koers van 20 euro het dividendrendement 8,6% bedraagt. Dat is enorm, dus kunnen we hieruit concluderen dat de markt verwacht dat het dividend niet houdbaar is?

Analisten denken er in ieder geval anders over, want er is nog geen één analist die Shell volgt en waarbij zijn dividendverwachting voor 2016 lager is dan het huidige dividend van 1,88 dollar per aandeel.

 

 

Jos Versteeg zei vanochtend bij RTL Z dat de koers van Royal Dutch Shell naar 17 euro zou kunnen, maar dat het dividend wel houdbaar is.

Dat zal echter maar een korte val zijn, aldus Versteeg. ''Niemand kan en wil met deze olieprijs leven, hoe diep we gaan is nu helemaal aan de markt. Saoedi-Arabië blijft maar pompen."

Verder is het dividend van Shell volgens Versteeg 'toch wel zeker'. ''Ze mogen nu British Gas overnemen en dat werkt positief op de kasstroom, dus het dividend van Shell daar zit het wel goed mee''. Hij denkt dat dat pas verandert als de olieprijs lange tijd, zeker twee tot drie jaar, op 40 dollar blijft en dat verwacht hij niet.

Armpje drukken

Wie denkt u dat de meeste pijn kan hebben? Er komt een punt waarop de wal het schip keert.

 

 

Creatief opzetje

Van het weekend had zat ik telefonisch te sparren met een vermogensbeheerder over het aandeel. Zijn idee wil ik wel even met u delen.

Royal Dutch Shell kan heel makkelijk en goedkoop geld lenen. Tegen 1 à 2 procent rente voor 10 jaar. Waarom geeft het bedrijf niet een obligatie van 20 miljard uit tegen 1 à 2 procent. Beleggers staan hierom te springen.

Daarmee kan het eigen aandelen inkopen en daarop krijgt het bedrijf 8% per jaar aan dividend. Zelfs als het dividend door de helft gaat, maak je nog steeds zo'n 4%. Dat is toch goed geld verdienen?

Ik vond het creatief bedacht van hem, maar ongetwijfeld zijn er mensen die het totaal niet met hem eens zijn en met argumenten komen waarom dit helemaal niet slim is om te doen.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Harm Wijk 14 december 2015 17:09
    Jos Versteeg zit echt helemaal fout met de voorspellingen voor olie en rds van eerder dit jaar (weet u het nog: olie snel weer boven 60). Wat weet Jos Versteeg nu opeens, wat hij 4 maanden geleden nog niet wist. Waarom zijn we niet eens wat kritischer op analisten die compleet fout zitten, en dan zonder het woord sorry ook maar een keer over de lippen te krijgen hun verhaal vrolijk weer aanpassen.

    Een jaar geleden heb ik voor het eerst op IEX voorspeld dat rds onder 20 zou gaan. Iedereen kan terug lezen wat voor zeer negatieve commentaren ik daar diverse keren op heb gekregen.

    En zo werkt het dus. Als je goed voorspelt, maar de voorspelling valt niet in goede aarde, dan krijg je de volle laag. Als je Jos Versteeg bent, dan mag je compleet fout zitten en niemand zegt er iets van.

    Ik blijf bij mijn eerdere call het dividend van rds bij de huidige olieprijs totaal onhoudbaar is. En de koers kan dus nog lager.

  2. Tinuske 14 december 2015 18:23
    Logisch dat Shell met lage olieprijzen zakt. Wat ik vreemd vind is dat ik weinig hoor over de invloed van de gas prijzen. Shell zet er aardig op in, oa door BG even aan te schaffen. Kan aan mij liggen maar volgens mij gaan de gasprijzen in rap tempo door het putje, met voorlopig weinig toenemende vraag naar gas in het vooruitzicht. Frappant dat ik daar zo weinig analisten over hoor. Ik hoop van niet maar als Shell de 12 euro aantikt over een jaar zou het mij alles behalve verbazen
  3. forum rang 4 Charlemagne 15 december 2015 08:09
    Het verbaast mij dat elke fin. site voorbij gaat aan de maatschappelijke discussie dat er steeds minder draagvlak is voor fossiele olie- en gasaandelen. Inst. beleggers verkopen massaal hun aandelen op dit gebied onder druk van een opstandige achterban, dus ook Shell en dat zal mede de oorzaak zijn van de koersdaling. Het is niet alleen de olieprijs. 13 dec nog in het NRC naar aanleiding van klimaatconf. Parijs een kop in de krant "Verkoop nu het nog kan, straks zijn ze niets meer waard" Tja en dan nu nog instappen?
  4. Aciera 15 december 2015 11:07
    Die Jos Versteeg, heeft ook overal verstand van (denkt hij).
    Adviezen van analisten laat ik meestal links liggen, nog sterker de adviezen moet je meestal omkeren. Dus als Jos zegt: aandeel gaat waarschijnlijk dalen, gaat het aandeel meestal stijgen, en omgekeerd. Doe er je voordeel mee....
  5. ljjls 19 januari 2016 16:48
    quote:

    Charlemagne schreef op 15 december 2015 08:09:

    Het verbaast mij dat elke fin. site voorbij gaat aan de maatschappelijke discussie dat er steeds minder draagvlak is voor fossiele olie- en gasaandelen. Inst. beleggers verkopen massaal hun aandelen op dit gebied onder druk van een opstandige achterban, dus ook Shell en dat zal mede de oorzaak zijn van de koersdaling. Het is niet alleen de olieprijs. 13 dec nog in het NRC naar aanleiding van klimaatconf. Parijs een kop in de krant "Verkoop nu het nog kan, straks zijn ze niets meer waard" Tja en dan nu nog instappen?
    Wishfull thinking?? Heb jij ook van die linkse vriendjes die moord en brand schreeuwen over het levensgevaarlijke CO2 en vervolgens in het ene na het andere vliegtuig stappen om van het leven te genieten? Nog nooit een vliegtuig gezien dat zonder kerosine kan, olie blijft waarde houden. Nu wordt alleen een machtsspel gespeeld. Ik gok dat SA het geen half jaar meer volhoudt. Eind van het jaar olie weer op 50.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links