Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wél eindejaarsrally voor Galapagos

Wél eindejaarsrally voor Galapagos

De eindejaarsrally, waarvan velen elk jaar weer dromen, lijkt maar niet af te komen dit jaar. Sterker nog, voor een aantal aandelen lijkt het eerder een race to the bottom: kijk naar Delta Lloyd, ArcelorMittal en Fagron.

Dit jaar heeft, ondanks dat de rente extreem laag is, vooral in het teken gestaan van schuldratio’s. Heeft een bedrijf te hoge schulden, of een verrotte balans, dan is het aan de beurt. En niet alleen de drie die ik nu opnoem.

Ook Arcadis, en bijvoorbeeld Vopak, zagen hun schulden flink oplopen dit jaar, door overnames, of door, wat vaak wordt onderschat, de stijging van de dollar. Ook daar werd een gevoelige veer gelaten. Maar ik dwaal af, dit gaat over Galapagos.

Grote markt

Galapagos kwam vanochtend met het bericht dat haar reumapil ook werkzaam is bij patiënten met de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het spijsverteringskanaal die in 1932 ‘ontdekt’ is door de Amerikaanse arts Burrill B. Crohn. Colitus Ulcerosa is een verwante ontsteking, maar dan in de dikke darm.

Het aantal patiënten in Nederland is niet helemaal duidelijk, volgens de patiëntenvereniging CCUVN loopt dat tussen de 55.000 en 89.000. Bij lange na niet het aantal mensen dat met reuma kampt, maar zeker wereldwijd wel een grote markt, waarin veel geld omgaat, want de huidige medicijnen zijn duur.

De test die Galapagos uitvoert duurt twee maal tien weken. Galapagos bewerkt een groep van 175 personen met de ziekte van Crohn waarvan een kwart een placebo krijgt, en de overige 75% 200 minigram filgotinib. De eerste tien weken zitten er nu op en de resultaten zijn bemoedigend.

Chronisch

De hoofdonderzoeker van het universitaire ziekenhuis van Leuven, Severine Vermeire, zegt in het persbericht: “Deze resultaten zijn robuust en belangrijk omdat ze gezamenlijk aantonen dat patiënten die filgotinib innamen, vaker klinische remissie bereikten en hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterde. Daar bovenop bereikte een significant aandeel van de patiënten een normalisatie van hun CRP, een objectieve biomarker voor ontstekingen.”

Daarnaast zijn er geen aantoonbare verschillen in bijwerkingen gevonden. Ik ben helaas geen arts maar ik kan me wel voorstellen dat wanneer de reumapil óók tegen de ziekte van Crohn, en waarschijnlijk tegen aanverwante auto-immuunziektes als colitus ulcerosa werkt, er een grote afzetmarkt bijkomt.

Grafiek Galapagos 2015

 

Bovendien zijn er eigenlijk geen echte medicijnen die die ziektes genezen, het is chronisch, het kan alleen onderdrukt worden. De medicijnen die daarvoor gebruikt worden, zijn duur en dan hebben we het nog niet over de medicijnen die gebruikt moeten worden bij het opspelen van de ziekte.

Nieuwe partner

Voor die patiënten dus belangrijk, maar dat de koers van Galapagos zo enthousiast opent komt vooral doordat een eventuele nieuwe partner met dit nieuws waarschijnlijk definitief over de streep kan worden getrokken.

Eind september rekenden aandeelhouders van Galapagos erop dat partner AbbVie verder zou investeren in de reumapil, en misschien zelfs, uit kostenoogpunt, heel Galapagos zou overnemen. De Amerikanen verkozen echter een andere strategie.

De koers van Galapagos klapte in elkaar maar wist toch goed te herstellen, mede doordat het management strijdbaar was en zei snel een nieuwe partner te gaan zoeken. Die, zo heette het, bij bosjes voor de deur stonden. Maar we zijn nu bijna drie maanden verder en officieel is er nog niemand ingestapt.

Goed bij kas

De vandaag bekendgemaakte resultaten kunnen de twijfelende Big Pharma’s misschien definitief over de streep trekken.

En om nog even op dat schuldenthema terug te komen: Galapagos verkeert in de gezegende omstandigheden dat de kaspositie nog steeds uitpuilt en het wat dat betreft geen concessies hoeft te doen om binnen een bepaalde tijd een partner aan zich te binden.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dr. Bob 8 december 2015 15:54
    Niet alleen geen arts, maar kennelijk ook geen analist. De gemiddelde doorlooptijd van dit soort deals is minimaal zes maanden. Er had dus het volgende moeten staan:"Maar ondanks dat we pas drie maanden verder zijn nu bijna drie maanden verder en officieel is er nog niemand ingestapt geeft het management aan dat er mogelijk dit jaar al een deal gesloten wordt."
  2. forum rang 6 de tuinman 8 december 2015 16:59
    quote:

    Dr. Bob schreef op 8 december 2015 15:54:

    Niet alleen geen arts, maar kennelijk ook geen analist. De gemiddelde doorlooptijd van dit soort deals is minimaal zes maanden. Er had dus het volgende moeten staan:"Maar ondanks dat we pas drie maanden verder zijn nu bijna drie maanden verder en officieel is er nog niemand ingestapt geeft het management aan dat er mogelijk dit jaar al een deal gesloten wordt."

    Dit is op de audio-cast nog bevestigd.
  3. Gala-diner 10 december 2015 07:18
    Wordt een opzienbarende nieuwe deal met een nieuwe partner, daar ben ik van overtuigd.
    Zeker nu blijkt dat Filgotinib niet alleen een middel tegen reuma is, wellicht dat er ook op andere ziekten gebieden(naast RA en Crohn) ook succes kan worden behaald.
    Koers van nu loopt daar nog steeds niet op vooruit, de nieuwe deal zal Galapagos op de kaart gaan zetten let maar op!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links