Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doet 'ie het of niet?

TA: Doet 'ie het of niet?

De AEX drukt voor de zesde keer tegen de zware weerstandszone van 472,50 – 473 aan. Opvallend is overigens wel dat dit de eerste keer was dat de AEX boven de 470 punten wist te sluiten in november. Alle andere keren dat deze zone werd getest, sloot de AEX onder de 470 puntengrens.

Zal de AEX in de komende dagen wel boven de 473 en daarmee boven het 200-daags gemiddelde weten te komen en te sluiten? Ik acht de kans groot dat na enkele aanloopjes de volgende opwaartse beweging in de stijgende kortetermijntrend op zeer korte termijn kan starten.

Het 200-daags gemiddelde is overigens opgelopen naar een niveau van 473,60 en ligt nu dus net boven deze weerstandszone. De maand november stond tot op heden in het teken van afketsen op de zone 472,50 – 473 en de vorming van twee hogere kortetermijnbodems.

 

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

Minicorrectie

De eerste hogere bodem (medio november) betekende de vorming van alweer de zevende correctie van dit jaar. Ik houd voor een normale correctie een daling aan van 5% tot 10%. Hij vormde toen een bodem bij 448,30. Hiermee vond ook een belangrijke terugtest plaats.

De index testte daarmee zowel de neklijn terug van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon evenals het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems (bij 405). Dit is een technisch perfecte terugtest. De tweede bodem werd eerder deze week bij 455,30 op de borden gezet, een minicorrectie (3% tot 5% daling).

Als we een lijn trekken langs het startpunt van 405 in september dan loopt deze precies langs de 448,30 en 455,30 bodems. Deze stijgende bodemlijn is vandaag bij 459 te vinden. De handelsruimte wordt dus steeds kleiner. Met deze kleinere handelsruimte wordt de opwaartse druk voor een doorbraak door de 473 verder opgevoerd.

Driehoeksformatie

Dit verwacht ik op zeer korte termijn, waarna de weg openstaat voor een beweging in december naar mijn eindejaarsdoel van 490 – 495. In deze zone liggen oude horizontale weerstanden en het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde omgekeerde hoofd-schouderpatroon.

Verder ligt hier ook nog een vijf punten brede gap die aan het begin van de zware augustuscorrectie werd gevormd. De enige onderliggende weerstand is te vinden bij de bodem van eind juli van 481 punten. Als we pur sang kijken naar het patroon dat in de maand november is gevormd dan is een stijgende driehoeksformatie te zien (stijgende bodems en gelijke toppen).

Bij een doorbraak van de 473 zou de afstand geprojecteerd mogen worden. Dit betekent een te berekenen koersdoel vanuit dit patroon van 498 (25 punten). Ook dat doel komt overeen met mijn al eerder afgegeven eindejaarsdoel.

Een beweging naar het beginpunt van de augustuscorrectie (504) tot de jaartoppen (510) blijft ook een reële mogelijkheid, maar een dergelijke test acht ik pas begin volgend jaar waarschijnlijk. Steunpunten in het kortetermijnbeeld zijn te vinden bij de zone 465 – 466 en de stijgende bodemlijn van nu 459, maar zodra de 473 opwaarts wordt gebroken, kan het snel verder opwaarts gaan. 

DAX en STOXX

Dit zagen we ook in de DAX. Ook de DAX vormde in de maand november twee hogere bodems en daarmee een nog steeds (te) steile opgaande bodemlijn vanaf de septemberbodems. De DAX brak al eerder door zowel de oude 11.055 top en zijn 200-daags gemiddelde.

Inmiddels is de index snel verder opgelopen en sloot daarbij in de afgelopen dagen ook al de eerdere neerwaartse gap tussen de 11.153 en 11.278. Hij nadert daarmee in een snel tempo mijn doel voor de laatste weken van dit jaar, de zone 11.700 – 11.800.

Als laatste was het gisteren ook de beurt aan de brede STOXX Europe 600 om de eerdere novembertoppen opwaarts te breken. Hij sloot nog wel precies op zijn 200-daags gemiddelde. Maar het eerste duidelijke vervolgsignaal na de afronding van de stijgende driehoek in de maand november is gegeven.

Ook de STOXX Europe 600 vormde twee mooie hogere bodems in deze maand waarlangs een duidelijke stijgende bodemlijn is te trekken. De eerste bodem werd gemaakt met een piercing line, de tweede (eerder deze week) met een bullish engulfing. Wat een opwaartse kracht zit er nog steeds in het kortetermijnbeeld van de aandelenmarkten.

Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kortetermijngrafiek STOXX 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

393 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Schalke 04 27 november 2015 08:58
    De vraag of de AEX nog echt omhoog gaat knallen ligt mijns
    inziens vooral aan de vraag wat de koers van ING gaat doen.

    Blijft dit fonds, zoals de laatste 4 maand, rond de 13 euro borrelen
    of gaat deze eens echt omhoog?
    De afgelopen 2 weken daalt ING zelfs bij fors oplopende indices.
  2. [verwijderd] 27 november 2015 09:13
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 27 november 2015 09:07:

    waarom nu wel dalen, eerst mocht het niet, en nu wel denk ik, allemaal om de korte sl; stops sh te soppe en vele weer de boot te laten missen.

    Kan net zo ook up weer.
    Maandag beetje down, di vol gas naar 480, woe misschien ook nog wat, donderdag stabiel, vrijdag down fors.
    Nou moe, rare Chinees. Eerst moet het dalen en dan daalt het is het ook weer niet goed.
    Waar zit je op of kijk je naar. Zoek je wormen?
  3. [verwijderd] 27 november 2015 09:19
    Het spreekwoord zegt, dalen china mag, dalen eu beurzen mag niet, door draak zeker, of hosanna, particulieren markt erin laten komen tot 3 dec na beurs.

    Einde jaars rally al gehad nu, als je van aug tot nu up ketst.

    Ik heb nog zo gezegd, geen bommetje, ik long nu al 3 dagen.

    sh moet dan bij 12k maar
  4. [verwijderd] 27 november 2015 09:25
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 27 november 2015 09:19:

    Het spreekwoord zegt, dalen china mag, dalen eu beurzen mag niet, door draak zeker,

    Het spreekwoord zegt.......
    Als dat geen tegeltje waard is weet ik het niet meer. Dat aanbieden aan Durk Veenstra en die vind er wel een plaatsje voor om hem op te hangen zodat alle handelaren hem kunnen lezen. Ik denk dat het de leus van Damrak gaat worden.
393 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links