Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eindejaarsuitdaging

Schrijf uw eigen AEX-analyse voor 2016.

Met een intraday-dieptepunt bij 463,50 vormde de AEX gisteren een hammer. De slotkoers was opnieuw boven de eerste steunzone van 465 tot 466. Na de test van de zone 472,50 tot 473 eind vorige week, lijkt de AEX bezig met een klein aanloopje om de steeds zwaarder wordende weerstandszone opwaarts te breken.

Een doorbraak in de komende week (anderhalve week) is naar mijn mening nog steeds een reëel scenario en ook mijn uitgangspunt. Daarna kan de AEX in de maand december op weg naar mijn uiteindelijke eindejaarsdoel of kerstdoel van 490 tot 495.

Al meerdere keren werd de zone 472,50 tot 473 getest in de afgelopen weken. De eerste test was begin november toen de zeer steil stijgende bodemlijn sinds de septemberbodems nog intact was. Deze oplopende steunlijn was toen al te steil en na de vorming van een bearish engulfing en de neerwaartse doorbraken door zowel de stijgende bodemlijn als de onderkant van een consolidatiefase werd de eerste forsere terugval sinds de septemberbodems gestart.

De vorming van de top in de zone 472,50 tot 473 viel precies samen met een van de laatste belangrijke hordes tot aan mijn doel voor de laatste weken van dit jaar, namelijk het 200-daags gemiddelde. Dit gemiddelde ligt momenteel bij 473,50.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Opnieuw naar 472,50 tot 473

Deze terugval in november mondde uit in de zevende correctie van dit jaar in de AEX. De terugval bedroeg net 5% waarmee het in mijn categorie van een normale correctie viel. De kracht in deze markt is daarbij dat er een perfecte terugtest plaatsvond naar de zone 447 tot 448. In deze zone ligt:

  • de neklijn van een groot sinds begin september aanwezig omgekeerd hoofd-schouderpatroon
  • het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de septemberbodems

Een klassieke en technisch perfecte terugtest. De eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem werd toen gevormd bij 448,35. Na deze bodem steeg de AEX vorige week in enkele dagen opnieuw naar de zone 472,50 tot 473.

Kleine aanloop

Deze opgaande beweging duurde korter en was krachtiger dan de voorafgaande correctieve beweging, opnieuw een teken van kracht. De huidige terugval die hierna volgde, zie ik als aanloopje voor de opwaartse beweging binnenkort door de zone 472,50 tot 473.

Tijdens deze kleine terugval van de afgelopen dagen werd de tweede opwaartse gap al gesloten. De eerste en meest brede ligt tussen de 455,85 en 458,70. Ik verwacht niet dat die nog wordt gesloten in de komende dagen. Overige steunpunten liggen bij:

  • 461,10
  • het dieptepunt van gisteren van 463,50 waar dus een hammer (bodempatroon) werd gevormd

Nog één weerstand

Of hiermee al de volgende zeerkortetermijnbodem is gevormd, is natuurlijk onmogelijk te zeggen, maar de opwaartse druk op de 472,50 tot 473 kan snel en binnen enkele dagen toenemen. Zodra deze zone opwaarts wordt gebroken (en sluiting hierboven) staat de weg open naar mijn doel van 490 tot 495.

Hier liggen meerdere belangrijke weerstandsniveaus. Ik verwacht dit doel nog voor het einde van het jaar op de borden. Enige onderliggende weerstand ligt bij de bodem van eind juli bij 481.

Eindejaarsuitdaging

Het einde van het jaar nadert en net als vorig jaar hoop ik dat enkelen van u weer de uitdaging willen aangaan. Wat moet u doen? Schrijf een uitgebreide analyse (inclusief) grafieken op basis van technische analyse voor 2016, dus niet op basis van fundamentele analyse, macro en politieke verwachting et cetera.

Graag ook met een foto van uzelf en uw nickname erbij. En stuur alles in de komende weken naar redactie@iex.nl. We maken daarna een selectie en de meest interessante krijgen dan een plek op de voorpagina van IEX.nl in januari. Deze analyses komen dan in plaats van mijn column van die dag.

Vorig jaar bleef het aantal inzendingen zeer beperkt en het zou geweldig zijn als dit jaar wel bekende reageerders zoals ONN, Pakka, Shorter, Priamos, JoostVLS, Sloeki en expert@info (en alle vele anderen) deze uitdaging willen aangaan.

Het zou zelfs prachtig zijn als "het mogge nooit dieje goeje kant opgaan, altijd weer Gammetje…" F1F een analyse inlevert. Dus niet zomaar iets roepen, maar graag een duidelijke technische analyse die zeker niet overeen hoeft te komen met mijn visie. Ik zie uw inzendingen graag tegemoet.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

402 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 november 2015 08:23
    waarom elke dag hosanna met de fruts, 0,2 % al in de plus, kna geen normaal patroon zijn.
    Kunnen ze elke gammetje doen op shorts. Steeds herkenbaar beeld als het 4 dagen over 1 blijft liggen, met een weekeinde erin en ontregelheden in brussel.

    als ze slim zijn, hou je nog geld over, en verkoop je. einde jaars rally vieren dat er weer goedkope dingen op de markt komen voor komend jaar
  2. [verwijderd] 24 november 2015 08:48
    Vandaag ouders wets down in 1 streep vrijwel, vrije val.
    Morgen gehakt dag, do ietske up vr snelle hap down.

    Morgen bassie weer, tja, niet verwacht dat het zo zou gaan dalen, nieuwe steun, kan verder lager.
    Vorige week waren bassie en adriaan in zuid ergens op de weg te zien.

    Dax opweg naar 10600, en 10400 range. aex 430
  3. [verwijderd] 24 november 2015 09:01
    Man man man...analyse schrijven voor 2016...we kunnen nog niet eens voorspellen wat er volgende week op de beurs gaat gebeuren...laat staan over een jaar...

    Ik geloof pas in een rally indien de 473 gebroken gaat worden...al de hele maand november weerstand...joekel van een weerstand...eerst de gap op 455 maar eens sluiten
402 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links