Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het jaar van de dollar

Het jaar van de dollar

U herkent het, het gebouw op de foto hierboven is Fed HQ in Washington. Wat mij betreft mogen ze The dollar is our currency but your problem boven de deur beitelen. Kent u de kreet? Het was begin jaren zeventig dat de toenmalige Amerikaanse minfin dat letterlijk tegen een EU-delegatie ofzo zei.

Met andere woorden, de Amerikanen doen wat wij zij denken dat goed voor hen is en verder zoekt iedereen het maar uit. Hoe actueel is deze kreet weer. Wat mij betreft is 2015 op de beurs het jaar van de dollar en wellicht dat dit op 16 december aanstaande een bekroning kijgt met een renteverhoging.

Jaar van de dollar ja, want kijk mee naar deze lijstjes die ik tegenkom. U ziet dat de euro 12,5% verloor dit jaar ten opzichte van de dollar. Voeg ik bij dat de AEX prijsindex dit jaar +10,4% doet en de AEX herbeleggingsindex +13,9% (slotstanden vrijdag). Ofwel, in dollars staat het Damrak stil.

 

 

U ziet dat de verliezen voor de yen het pond nog meevallen, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld weer niet voor de Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar. Om maar te zwijgen van emerging markets valuta. Schulden in dollars en inkomsten in lokale valuta, je zal het maar zijn.

 

 

Deze vindt u ook al in ons liveblog: grondstoffen - die zijn allemaal in dollars genoteerd - zijn helemaal de pisang in 2015 (hier de originele link):

 

 

Wat valt er nog meer over die dollar te zeggen? De Amerikaanse staatschuld is maar liefst 18,7 biljoen dollar, dat is ruim 100% van het BBP. Het begrotingstekort is echter rap teruggelopen van 11% in 2009 en komt dit jaar uit op zo'n 2,5%.

 

 

Hebben we deze ook nog, de Fed-balans. Die is al een jaar even groot nu de Fed niet meer bijkoopt. In principe krimpt dit ding vanzelf door die staatsobligaties die aflossen. Hete hangijzers hier zijn die biljoenen aan giftige hypotheekproducten. Hm, waar blijven die durfkapitalisten die hier brood in zien?

 

 

Hoe het ook zij, de VS, Fed en dollar hebben in ieder geval jaren voorsprong op bijvoorbeeld EU, ECB en euro, die nog maar aan het begin van de stimuleringsronden staan. Dan moet wel de Amerikaanse economie zich staande houden met relatief dure dollar en hoge rente. Het zou een prestatie zijn.

Aan de andere kant zou misschien een recessietje en een jaar bearmarket op de Amerikaanse beurs niet eens zo slecht zijn. Gewoon even pauze. Als 2016 net als nu weer het jaar van de dollar wordt, dan maken we van die gevleugelde kreet maar The dollar is our currency, but your B.I.G. problem.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links