Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toch een eindejaarspurt

Pantelis verwacht een kleine eindejaarsplus.

Sinds de zomermaanden was ik terughoudend voor de financiële markten in het algemeen, en de aandelenmarkten in het bijzonder. De omstandigheden waren niet bepaald rooskleurig te noemen, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Met name de opeenstapeling van negatieve indicatoren waren een doorn in het oog:

  • afnemende omzetten en lagere bedrijfswinsten
  • toenemende stress in de kredietmarkten
  • sterke dollar
  • grafiek-technische probleemelementen
  • economische-gevoelige sectoren die het laten afweten
  • de afkalvende deelname van aandelen aan de rally
  • smallcaps die het afleggen tegenover bigcaps
  • et cetera

Druk van de ketel

U ziet het, de waslijst aan zorgpunten was groot. Maar het moet gezegd, in de recente weken, met de stevige bounce op de aandelenmarkten, lijkt er op meer en meer plekken druk van de ketel te komen.

De dollar stabiliseert momenteel, terwijl de achterblijvers (transport, smallcaps) tegenwoordig een voortrekkersrol innemen. Bovendien lijkt het liquiditeitsprobleem in de kredietmarkten langzaam maar zeker weg te ebben. En onze favoriete stressindicator – de TED-spead – koelt ook af.

Kortetermijngrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Net op het ogenblik dat diverse marktelementen verbetering lieten zien, namen de aandelenkoersen een nieuwe duik. Vorige week lieten de belangrijkste indices 3 tot 4% liggen. Het technisch beeld van de markten lijkt opnieuw een negatieve draai te nemen.

Halverwege

Toch denk ik niet dat we vandaag voor een vergelijkbare correctie als in de zomermaanden staan. Niet enkel omdat de interne structuur van de aandelenmarkten is verbeterd, maar vooral omdat we voor een uiterst positieve periode op de beurs staan.

Historisch gezien het is vierde kwartaal altijd al overweldigend positief geweest. Met een indrukwekkende oktobermaand en een matige novembermaand, is het halve werk reeds uitgevoerd. Ik denk daarom dat het beste deel van de rally reeds achter ons ligt.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen eindejaarspurt meer inzit. Ik denk dat de laatste weken van het jaar – einde november en begin december – nog een positieve bijdrage kunnen vormen voor het eindresultaat van 2015.

Bescheiden plusje

En dan denk ik dat het grootste potentieel ligt bij de afgestrafte onderdelen: cyclische aandelen, kleinere waarden, met een Europese notering. Anderzijds is het ook wel zo dat ik geen al te hoge verwachtingen heb bij de finale rendementen.

De Amerikaanse aandelenmarkten zullen wellicht een status-quo-jaar afleveren, terwijl de Europese tegenhangers met een bescheiden plusje het jaar zullen afsluiten. Daarmee wordt 2015 best wel een woelig beursjaar, alhoewel dit voor minder aandachtige beleggers niet af te leiden zal zijn aan de definitieve uitslagen.

Het wordt aandachtige uitkijken naar de prestaties van de indices in de eerste week van januari van het nieuwe jaar, want jaar na jaar blijkt maar weer dat dit een toonaangevende periode is voor de rest van het beursjaar. Dat was het tot op heden ook weer zo in 2015.

Gouden Stier

En het moet gezegd, er is maar één iemand in de Benelux die het me voordeed. Opnieuw mocht ik met mijn collega's afgelopen donderdag de prestigieuze Gouden Stier–Beleggingsexpert’ award in ontvangst nemen.

Een enorme eer, vooral omdat dit een publieksprijs betreft. Mijn dank is onbeschrijfelijk groot! Ik zal u niet teleurstellen met dit mooie gebaar en ga er nog eens extra stevig tegen aan.

Ik ga me nog dieper ingraven in de financiële en monetaire materie, want we staan wellicht voor de belangrijkste jaren van omwenteling sinds de jaren tachtig en mogelijk sinds de Tweede Wereldoorlog. 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 november 2015 13:58
    Nico,
    Ik ben het met je eens & totaal niet met je eens.

    Er is de afgelopen maanden geen kloot veranderd in de echte wereld, hooguit in de belevingswereld van beleggers. Er is wat engelenstof over de markten gestrooid door centrale banken, maar dit veranderd niks aan winstcompressie, USD sterkte, verschuldingsgraden en (nog steeds) hoge creditspreads.

    Het enige dat -in mijn optiek- echt is veranderd is herprijzing binnen de staatsobligaties. Aan beide kanten van de oceaan, geheel in lijn met de nieuwe consensusverwachtingen (USD rente omhoog/EUR rente omlaag). En, ten gevolge, is de oude EUR/USD beweging hervat (richting pariteit?)

    Maar ik ben het met je eens in dat we wellicht het grootste deel v/d rally al gehad hebben. En dat de rally nog extra vaart kan krijgen als er voldoende engelenstof over de markten word gestrooid in December.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links