Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bizarre Wereld

Alles is pietluttig in het licht van de aanslagen.

Eerst de aanslagen in Parijs: 129 mensen gedood en 352 gewonden, te bizar voor woorden. In het licht van Parijs is al het andere pietluttig. Toch was ik zo geïrriteerd door het commentaar van Gouden Stier-jurylid Peter Verhaar en de keuze van de jury afgelopen donderdag dat ik eigenlijk wilde opzeggen bij IEX en dit mijn laatste column zou zijn.

De uitzending van Radar van vorige week maandag werd even weggezet als niet relevant en niet kundig en goedkoop (DeGiro) was ondanks waarschuwingen van diverse experts (zoals de Amsterdamtrader) het beste.

Daarmee begrijpt de jury in mijn ogen de essenties en de perceptie van de Gouden Stier-prijs niet en omdat IEX Media de Gouden Stier-verkiezing organiseert twijfelde ik eraan of ik hier onderdeel van wil zijn. Mogelijk dat ik op een later, rustig moment iets uitleg over risico’s van laagdrempeligheid, de risico en werkzaamheid van CFD’s en andere zaken die hieromtrent van belang zijn.

Mogelijk ga ik dan ook in op de gevolgen van MiFID-II, de actuele zorgplicht, en het feit dat niet iedereen zich aan deze vernieuwde richtlijnen hoeft te houden.

Toch door

Waarom ga ik toch verder? Ik verwacht dat de eencelligen in deze wereld mijn kritiek en gedachten direct als jaloezie zullen wegzetten omdat ik geen prijs won, maar over een paar maanden zal duidelijk worden dat dit nu niet het geval kan zijn.

De reden dat ik vandaag geen afscheid van IEX neem is eigenlijk eenvoudig: ik maak al zestien jaar columns op IEX, niet voor de redactie, voor geld, of een jury, maar voor de lezers en leden. Omdat we volgens mij aan de vooravond van een belangrijk event staan in de financiële markten wil ik nu de lezers niet in de steek laten.

Ja, u leest het goed: ik blijf mijn commentaar geven omdat we voor mijn gevoel voor een extreem interessant moment in de geschiedenis staan waarbij ik verwacht dat de beurs fors kan corrigeren in een afzienbare tijd. Ondanks dat ik ook hier geen verstand van heb, weerhoudt het me niet om mijn mening te geven.

Kortom snel naar de markt.

Bizar Draghi

Normaal is er een Draghi-effect na een speech, maar afgelopen week was het effect maar van korte duur. Ondanks Draghi gingen de indices omlaag. Nu ben ik vorige week gedraaid naar short, maar pas nu hebben we officieel verkoopsignalen in de Twindicator.

Eerdere koersdoelen omhoog waren zo goed als geraakt.

Grafiek twindicator AEX

 

De Duitse DAX heeft in Twindicator ook een verkoopsignaal. Maar we moeten mogelijk wachten op de bevestiging in EB-indicator (26-daags gewoon en 10-daags exponentieel). Deze indicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven.

Maar omdat de DAX door beide gemiddelden heen is gevallen krijgen we als de keors maandag weer lager is, dit verkoopsignaal wel. Er is dan een lagere top gevormd en daarmee is het optimisme rond een eindejaarsrally ver naar de achtergrond.

Nu er een eerste verkoopsignaal is, moeten we dus daar op acteren en ons direct beschermen. Turbo short, puts, alles is mogelijk. En nog belangrijker bouw leverage af, dus niet meer beleggen met geleend geld! Het lijkt gratis geld maar achteraf weet u het pas echt.

Grafiek EB-indicator DAX Index

 

Nu hebben nog niet alle indices officiële verkoopsignalen, zo geeft de Eurostoxx nog net geen signaal omdat die index net boven de twinlijn gesloten is. Het doorbreken van 3343,36 geeft alsnog een verkoop.

Grafiek Eurostoxx 50 Index

 

De Dow Jones heeft wel officieel een verkoopsignaal gegeven. Ik herken ook een kleine hoofdschouder en hou er dus rekening mee dat het nog gemakkelijk 1000 punten lager kan (in eerste instantie).

Grafiek Dow Jones Index

 

De zeer brede Russell 2000 beweegt nog wel boven de twinlijn, dit is een beetje zoals onze Eurostoxx 50. Maar het patroon is negatief en dus moet u rekening houden met lagere niveaus.

Grafiek Russell 2000 Index

 

Biotech heeft recent nog geen verkoopsignalen gegeven maar als er iets omlaag moet in mijn idee dan is het wel biotech.

Grafiek biotechsector

 

De S&P 500 heeft wel een verkoopsignaal en de koers kan zonder al te veel moeite naar de 1900 punten.

Grafiek S&P 500 Index

 

Waarom werd ik negatief?

Ik was negatief geworden onder andere door een beweging in de rente. De rente is namelijk stiekem opgelopen. Echter door de daling op de beurs is de rente afgelopen week weer iets omlaag gegaan. Dus ook dit is een test, dus bij paniek op beurzen moet u nog steeds switchen naar lange obligaties.

Grafiek TBT rente

 

China is weer aan het aftoppen, maar ondanks alle dramacijfers zijn er nog geen officiële verkoopsignalen.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Toch nog even de bizarre aanslagen Parijs, op Facebook was er hysterie ontstaan en iedereen ging zijn profielfoto veranderen. Maar ik weet op zondagavond dus niet hoe (en of) de beurs er op reageert? In de CAC 40 hadden we ook een verkoopsignaal.

Grafiek Franse CAC 40

 

Ik ben dus heel, maar dan ook heel voorzichtig met aandelen op dit moment. Ik switch naar meer bonds en koop bescherming. De waarschuwingsvlag is van oranje naar rood gegaan.

Snel nog een paar aandelen

Bizar wol-effect ABN

Allereerst beken ik naar de positieve opbeurende criticaster onder mijn ABN Amro-column dat ik een foutje gemaakt heb in de berekening van de hoeveelheid aandelen. Het geeft aan hoe moeilijk leesbaar de prospectus is, of hoe slecht ik snel kan lezen. Toch blijft mijn verhaal fier rechtop staan.

Ik vind het aandeel boven de 18 te duur. Ik wil waarschuwen dat het niet het oude mooie markante aandeel van weleer is, we moeten de recente geschiedenis van de bankaandelen niet vergeten en ben dus niet voor een bestens inschrijving als iedereen het wil hebben. Zelfs niet als het de eerste trance is.

De bankensector is wat mij betreft niet echt sexy en als u dividendaandelen wil, wilt u dan dat ze bewegen zoals de bankensector dat doet? U kunt kijkend naar de bewegelijkheid nog beter op zoek gaan naar dividend in de biotech- of in de IT-sector.

Grafiek bankensector

 

Sprekend over de bewegelijkheid in de bankensector is het ook goed om nog even naar het VIX-koopsignaal te kijken. De volatiliteitsindex geeft dus aan dat er meer beweging aan zit te komen.

Grafiek volatiliteitsindex VIX

 

Een van de weinige aandelen die ik durfde te kopen was Twitter. Het ging goed met Facebook en we dreigen winst te gaan maken... maar Twitter zakte gewoon door de twindicatorlijn en ik heb dus geen positie meer.

Grafiek Twitter

 

Adobe is een van mijn shortaandelen die ik op het shortverlangenlijstje heb staan. Als de koerss iets wegzakt, hebben we een officiële verkoop.

Grafiek Adobe

 

Ook in Amazon dreigt er een officiële verkoop te komen... Opletten dus.

Grafiek Amazon

 

Ik heb het nooit zo op gehypte aandelen die door mensen gekocht worden omdat ze het product mooi vinden. Iedereen weet dat er nauwelijks verbanden zijn tussen leuke producten en koersen. GoPro zit nu zelfs onder de IPO-prijs.

Grafiek GoPro

 

ASML kan ook wel weer leuk worden voor een ritje omlaag.

Grafiek ASML

 

Netflix een van de meest dure aandelen heeft een verkoopsignaal gegeven.

Grafiek Netflix

 

Kortom, er zijn een hoop leuke shortaandelen te bedenken, maar oppassen met longs. En mijn SinterkKlaasactie van vorige week staat nog!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 november 2015 09:46
    Vond de radar aflevering wel interessant en kreeg eigenlijk een positiever beeld dan van je columns. Waar nogal eens
    tegenstrijdigheden in zitten, zoals deze...

    "Turbo short, puts, alles is mogelijk. En nog belangrijker bouw leverage af, dus niet meer beleggen met geleend geld!"

    Turbo short 'aanraden' en tegelijkertijd leverage afbouwen; hoe zit dit of snap ik het niet?
  2. [verwijderd] 16 november 2015 10:26
    De ballen verstand van geld en economiezaken maar columns lezen van geld-mensen is gewoon leuk en informatief. Over programma Radar en hypotheekrente? Wie belazerd is, heeft zich ook laten belazeren. Daar moet je eens van leren en dat laatste mag kennelijk niet. Laat je niet kisten door 'tegenspraak' in je columns want het is gewoon wikken en wegen wat te doen en dat begrijpen nogal wat lezers van deze column niet. Het is zo of het is niet zo, is ook niet algemeen geldig want er vele wegen leiden naar Rome.
  3. Harm Wijk 16 november 2015 11:02
    IEX.nl kan alleen bestaan als er vrijheid van meningsuiting is, en als er vrije denkers aan het woord komen. Op het moment dat daar de rem op gaat dan is het voorbij. Iedere belegger moet ook contraire meningen lezen. Zonder contraire geluiden zijn we allemaal blind voor risico's.
  4. [verwijderd] 16 november 2015 14:17
    quote:

    fritscrach schreef op 16 november 2015 13:53:

    Voor een gezonde biodiversiteit in de beleggingssfeer is iemand als Frank onontbeerlijk. Anders krijg je incest en achterlijkheid.
    vraag: hoe krijg je incest en achterlijkheid door te beleggen ? Uiteraard is het belangrijk om als belegger de risico's in de gaten te houden, maar daar wordt je juist scherpzinnig van.....en beslist niet achterlijk, toch ?
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links