Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro: doen of niet?

ABN Amro: doen of niet?

 

ABN Amro, doen of niet? Als u in uw portfolio nog plek hebt voor een saaie - in deze is dat positief bedoeld - niet al te dure bank, met een mooi dividend, te behappen risico's, nul komma nul overnamefantasie en naar mijn smaak ook vrijwel nul beleggersfantasie, dan is het antwoord wellicht ja.

Sorry, ik kan niet staalhard ja of nee zeggen. Iedere belegger heeft nu eenmaal zijn of haar eigen (risico)profiel, voorkeuren en vooral horizon en daar kan dit aandeel mooi inpassen, of juist niet. Eén ding is zeker: de staat brengt het aandeel zeker niet duur naar de beurs. ING doet 13 keer de winst.

 

 

Sommetjes

Dat is ook mijn som: over de eerste negen maanden 2015 verdiende ABN Amro 1,652 miljard euro netto. Door toewijzing kosten regelgeving in KW4 komt de jaarwinst uit op zo'n 2 à 2,1 miljard euro. Bij een introductiekoers van zeg 18 euro is dat een koerswinstverhouding van 8,6.

Pak ik mijn sigarendoos er bij om iets van dividendrendement uit te kunnen rekenen. Dat is best lastig! ABN Amro streeft naar een pay-out ratio van 50%, maar pas vanaf 2017 wil de bank die 50% van de nettowinst uitkeren in verband met verwachtingen voor verhoogde kapitaaleisen.

Er staan momenteel 940 miljoen aandelen uit en zo kunt u met die winsten dan uw eigen rekensommen gaan maken. Dat is nu vrijwel ondoenlijk. Uiteindelijk valt of staat dit hele dividendsommetje gewoon met de koers op het bord. Raast die omhoog dan zakt het percentage en uiteraard vice versa.

Om één voorbeeldje te geven. Als ik nu voor 2017 voor de vuist weg eens een eurootje dividend per aandeel reken. Deel ik dat door 20 en 16 euro dan kom ik op 5% à 8% uit. Dat laatste percentage is te hoog en daar zou ik zeker niet op rekenen. Neem die 5% maar voorzichtig als handvat - géén garantie!

Geen fantasie

Op het eerste oog is er zo niks mis met deze beursgang van ABN Amro en u kunt er, als u lekker op de dip koopt :-), er de eerste jaren een mooi dividendaandeel aan hebben. Waarom leg ik zo de nadruk op dat dividend? Simpel, ik kan op lange termijn verder bitter weinig fantasie in het aandeel ontdekken.

Op een overnamepremie hoeft u sowieso niet te rekenen. Er ligt zowel een Hollandsche Waterlinie als een Stelling van Amsterdam rond het aandeel. Geen dookomen aan. Verder kan ABN Amro zichzelf nog steeds De Bank vinden, feitelijk is het maar een klein, plaastelijke Nederlands nutsbankje.

Dat kan heel lucratief zijn - en dat is het nu ook - maar gaat ABN Amro overleven in de survival of the fittest, die nu al gaande is. Aan alle kanten rammelen disrupters aan de bankierspoorten en die zijn technisch veel geavanceerder, werken veel goedkoper en zijn veel minder log en bureaucratisch.

Dit is natuurlijk geen verhaal van vandaag op morgen, maar vraag mij niet hoe de wereld van lenen, betalen, sparen en beleggen er over vijf à tien jaar uit ziet en wat dan de positie is van ABN Amro. Uiteraard geldt dit verhaal net zo hard voor ING, NN Group, Aegon, Delta Lloyd, SNS et cetera.

Risico

Nog iets. Uit mijn hoofd weet ik KPN, TNT Express, PostNL, Grontmij en PinkRoccade en misschien vergeet ik nog een paar namen. Voormalige staatsbedrijven die naar de beurs gaan hebben geen best trackrecord, om het zacht uit te drukken. Niet het enige risico: het Belgische De Tijd heeft humor:

De eerste tientallen pagina's gaan over de 73 (!) risicofactoren verbonden aan een bank. Onze favoriet is nummertje 39, met de lettersoep aan toezichthouders en regelgevers. Van CRD IV over CRR, SREP, DGSD, SRM en SRB, EMIR en MiFID II, PSD II en FATCA tot de KID die je bij elke PRIIPS van doen hebt. Alstublief. Aandeeltje ABN AMRO, iemand?

Tot slot geef ik u nog deze mee, want ABN Amro houdt de gemoederen aardig bezig vandaag. Veel achterhoedegevechten ook, want of u het nou leuk vindt of niet, ABN Amro gáát naar de beurs en wordt geen staatsbank. Daarmee basta. Zelf ben ik het daar geheel mee eens op één voorwaarde na.

Zelf vind ik bankieren geen overheidstaak en het risico op in dit geval ABN Amro hoort in de markt thuis en niet bij de belastingbetaler. Daar voeg ik wel aan toe dat voor mij de bank niet gered hoeft te worden, als het weer fout gaat. Hoezo too big to fail? Overleven we echt wel, hoor.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Warren Buffet Fan 10 november 2015 12:29
    Arend Jan Kamp: iets meegenomen in je analyse van ABN over de lage kapitaalpositie van deze bank? Ongewogen < (de door Dijsselbloem vaak aangehaalde minimum) 4%? Wel een van de redennen dat het nu zo goedkoop is: Dijsselbloem wilde niet zijn portemonnee trekken om zijn eigen princiepes te toe te passen op ABN en ABN voldoende te kapitaliseren.
  2. [verwijderd] 10 november 2015 14:22
    quote:

    JansenH5 schreef op 10 november 2015 13:42:

    Haha, je krijgt niet eens een aandeel maar een certificaat.

    Bank-aandelen zijn een belasting op domheid.
    Welnee de rente spread is een uitstekend verdienmodel. Tegen 0% van ECB betrekken en tegen 4% uitzetten onder het mom van risicoopslag.

  3. [verwijderd] 10 november 2015 16:03
    quote:

    Warren Buffet Fan schreef op 10 november 2015 12:29:

    Arend Jan Kamp: iets meegenomen in je analyse van ABN over de lage kapitaalpositie van deze bank? Ongewogen < (de door Dijsselbloem vaak aangehaalde minimum) 4%? Wel een van de redennen dat het nu zo goedkoop is: Dijsselbloem wilde niet zijn portemonnee trekken om zijn eigen princiepes te toe te passen op ABN en ABN voldoende te kapitaliseren.
    Inderdaad, dat is nog het meest zorgelijke.

    ABN scoort slecht in lijstjes van leverage en kapitaalbuffer.

    Leuk dat nu maar zodra er meer geld nodig is moet dat toch weer ergens vandaan komen en dat kost in ieder geval geld, of het nu COCO's zijn of meer aandelen, het gaat ten koste van de waardering.

    En gekeken naar de afgelopen jaren aan uitkering en cijfers heeft de overheid inderdaad niets gedaan om ABN voldoende te kapitaliseren maar juist veel dividend willen vangen om hun eigen gatenkaas weer te dichten.

    Dat risico krijg je er 'gratis' bij.

    Maar al met al zijn ook overige genoteerde fin. instellingen niet allemaal zonder risico en als je die dan met elkaar vergelijkt lijkt ABN inderdaad aantrekkelijk.

    Vergeet je alleen 1 ding, de enige manier om van dat verschil te profiteren is door de hedgen, koop ABN en verkoop een ander die duurder is met dezelfde risico's en probeer de spread te maken.
    En niet door de op het oog goedkoopste te kopen want ze kunnen ook allemaal omlaag omdat ze nu eenmaal de komende jaren nog enkele 1000de miljarden nodig hebben met zijn allen.

    Met al dat 'gratis' geld in de markt gokken veel te veel mensen op snelle winst ipv dat het nog iets met beleggen te maken heeft.

    Succes, ik blijf er vanaf en hou het bij ING, die hebben geld over en gaan dat langzaam extra uitkeren bovenop het normale dividend.
    Dan maar iets duurder maar wel bestand tegen een stootje.
  4. nestel 10 november 2015 22:24
    quote:

    Richard64 schreef op 10 november 2015 19:54:

    De gevreesde leegloop van talenten vanwege het verlagen van de maximale variabele beloning in Nederland is i.i.g. bij ABN Amro uitgebleven. Totaal uitgebleven.
    Latente talenten zeker! Wel knap om oude eigenlijk overleden rommel derivaten weer nieuw leven in te blazen, her te verpakken, weer lekker te laten lijken, geuren en kleuren en vervolgens met een dikke winst en roze brillenstrik eromheen door te verkopen...aaaan o.a. ONZE pensioenfondsen, met hun,imho, ondeskundige goedgelovige "fondsenmanagers". Daar hebben de firma's l&b idd graaiende talenten voor nodig. ( cynical mode off).
  5. Met Effekt 12 november 2015 10:00
    quote:

    Richard64 schreef op 10 november 2015 19:54:

    De gevreesde leegloop van talenten vanwege het verlagen van de maximale variabele beloning in Nederland is i.i.g. bij ABN Amro uitgebleven. Totaal uitgebleven.
    De echte talenten zijn al lang weg. Als je een huis, tuin & keukenbank bent heb je aan de andere kant ook geen bijzondere talenten nodig.
  6. orap 13 november 2015 17:51
    Al dat negatieve gedoe van vele forumleden wordt ingepeperd door die journalisten die altijd mensen tegen elkaar uitspelen. Honderd keer zeggen dat het belastinggeld is. Ik vind dat de regering het uitstekend gedaan heeft. De bank opgekocht toen het moest en nu weer terug naar de beurs. En het verlies is nul, zelfs winst. Klasse
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links