Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Googelen met Alphabet

Analyse over Alphabet

De holdingmaatschappij Alphabet, de moedermaatschappij van Google, publiceerde voor het eerst kwartaalcijfers. Alphabet realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 18,68 miljard dollar, ruim 13% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Alphabet realiseert het overgrote deel van de omzet komt nog steeds uit de advertentie-inkomsten van Google. Google, als onderdeel van Alphabet behaalde het afgelopen kwartaal ruim twee miljard meer omzette dan een jaar geleden. De omzet van Google kwam uit op 16,8 miljard dollar, bijna 90% van de omzet van Alphabet.

Het aantal clicks op advertenties is in het afgelopen kwartaal met 23% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Adverteerders betalen gemiddeld echter steeds minder per click, 11% minder dan vorig jaar. Dit heeft ook voor een belangrijk deel te maken met de verschuiving naar en de hogere groei van het advertentievolume op mobiele apparaten, waar de advertenties ook kleiner zijn. 

Hogere kosten

Alphabet meldde dat nu meer dan helft van het aantal advertenties via mobiele apparaten wordt getoond. Google, met dochter YouTube, en Facebook zijn beiden verreweg de grootste internetadvertentiebedrijven. Volgens eMarketer heeft Google 1/3 van de 145 miljard dollar online-advertentiemarkt in handen.

De nettowinst bedroeg het afgelopen kwartaal 3,97 miljard dollar, waarmee de winst per aandeel uitkwam op 7,35 dollar, ruim hoger dan de gemiddelde taxatie van 7,20 door de analisten op Wall Street. De winstmarges verslechterden wel enigszins. Eerder dit jaar waren beleggers bang dat het concern in het hoge groei en innovatiestreven de kosten niet goed in de hand zou houden.

Maar het vorige kwartaal kon de nieuwe CFO Ruth Poral beleggers geruststellen. Niettemin is het aantal medewerkers de afgelopen twaalf maanden gestegen van 51.500 naar circa  60.000. In het derde kwartaal waren de kosten 13,5% hoger dan vorig jaar.

Inkopen aandelen

De nieuwe CFO Ruth Porat heeft beleggers toegezegd dat het Alphabet-concern een grotere investeringsdiscipline aan de dag zal leggen met de 70:20:10-regel; 70% in de zoekmachine- en aanverwante business, inclusief YouTube, 20% in de cloud-business en 10% in meer speculatieve, innovatieve ontwikkelingen.

Hoewel YouTube goed loopt, ondervindt Google wel steeds meer concurrentie van de social media, temeer daar ook steeds meer digitale advertenties van de webbrowser-sites naar de Apps verschuiven. Tijdens de conferencecall kondigde Alphabet ook aan dat het voor bijna 5,1 miljard dollar aan eigen aandelen, de niet-stemgerechtigde klasse C, gaat inkopen.

Het aantal letters van ons alfabet is 26 en de wortel van 26 is 5,0990195, vandaar. Alpabet heeft momenteel meer dan 72,8 miljard dollar in kas. Naast bestedingen aan eigen research, investeringen, onderzoek en eventuele overnames blijft er in de toekomst nog genoeg over om het programma voor inkoop van eigen aandelen uit te breiden.

Winsttaxaties omhoog

Sommige analisten hielden er nu zelfs al rekening mee dat Alphabet een dividenduitkering zou aankondigen. Tijdens de conferencecall werd niet zo heel veel gezegd over nieuwe ontwikkelingen. Analisten en IT-strategen houden er echter rekening mee dat Alphabet de strijd zal aanbinden met de traditionele aanbieders van mobiele telefonie.

En dat het ook fors investeert in snellere communicatiediensten en mogelijkheden om nog meer van wifi gebruik te maken. Google ziet met lede ogen aan dat aartsrivaal Apple met de smartphones terrein wint ten opzicht van de toestellen die draaien op het besturingssysteem Android, dat van Google is.

Na publicatie van de gunstige kwartaalcijfers hebben analisten hun winsttaxaties en koersdoelen verder verhoogd. Tijdens de conferencecall werd niet nader ingegaan op de aantijgingen van de Europese Commissie tegen Google vanwege overtreding van de mededingingsregels, zorgen omtrent de privacy en dergelijke issues.

Duur aandeel

Google verdedigde zich eind augustus met een repliek van 150 pagina’s. De Europese Unie kan Alphabet een boete opleggen van 10% van de jaaromzet, maar analisten verwachten dat het niet zo’n vaart zal lopen en dat aan een eventuele boete nog een langjarige juridische strijd vooraf zal gaan.

 

De koersontwikkeling van het aandeel Alphabet en het verloop van de 12-maands voorwaartse winsttaxaties, bron: Bloomberg

Inmiddels vinden 49 van de 54 analisten op Wall Street het aandeel koopwaardig en hebben zij het koersdoel gemiddeld verhoogd van 777 dollar naar 819 dollar. Voor publicatie van de kwartaalcijfers sloot het aandeel op 682,14 dollar. Na publicatie van de cijfers schoot het aandeel in de nabeurshandel met 10% omhoog.

Op basis van de slotkoers van donderdag werd het aandeel verhandeld tegen een koerswinstverhouding van 24 keer de getaxeerde winst per aandeel voor de komende twaalf maanden. Gezien de aanhoudende snelle groei, de goede kwartaalresultaten en de sterke concurrentieposities acht ik het aandeel nog steeds koopwaardig.

 


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links