Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Help, de Noren verkopen

Help, de Noren verkopen

 

Het Noorse oliefonds... Het is om jaloers van te worden:

 

 

Nick gooit deze er nog even achteraan, om het er zeg maar in te wrijven bij landjes die bijvoorbeeld aardgasbaten geheel hebben verbrand.

 

 

Niettemin komt die laatste tweet aardig in de buurt van de werkelijkheid, want de Noren zetten hun wereldberoemde oliefonds even op hold. Sterker nog, ze onttrekken er geld aan! Net als als die andere olielanden met sovereign wealth funds, zoals al die staats- of nationale pensioenfondsen officieel heten.

Saudi-Arabië voorop, maar volgens Bloomberg onttrekken ook de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Quatar, Abu Dhabi, Noorwegen, Kazachstan en Rusland geld aan hun staatsfondsen. De reden hoef ik u denk ik nie tmeer uit te leggen, toch? Olieprijs. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de wereldwijde beurzen!

 

 

Greep in de kas

Er valt namelijk zo een geweldige inflow aan dollars weg. Wat heet, volgens Barclays is namelijk die wegvallende geldstroom gelijk aan...

The amount of petrodollar investments in the five years through 2014 was on a similar scale to the Federal Reserve’s bond-buying program, according to Barclays. As the flows have reversed, the world has lost about $400 billion in annual demand for financial assets.

Kortom, naast een onnatuurlijke grote koper (de Fed) in 2014 raken de markten nu in 2015 ook een natuurlijke grote koper kwijt, die sovereign wealth funds dus. Geen reden tot paniek (want gelukkig hebben we de ECB nog :-) maar wel een factor. In totaal beheren die fondsen trouwens samen zo'n 7,5 biljoen dollar.

Om u een sigarendoosidee idee te geven: wereldwijde aandelen zijn uit mijn hoofd iets van 60 biljoen dollar waard en obligaties grofweg het dubbele. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, zit op 4,8 biljoen dollar. Nu zijn die fondsen ook bedoeld als hedge tegen een lage olieprijs, economische malaise of andere tegenvallers.

Niet raar dus dat die landen even een greep in de kas doen in afwachting van betere tijden. Alle analisten die Bloomberg citeert gaan er van uit dat deze netto verkopen nog wel zeker een jaartje door gaat. Tenzij de olieprijs weer omhoog sjeest natuurlijk. Niemand die dat verwacht, dus...? U weet maar nooit.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 oktober 2015 17:35
    Klopt Specialist, maar volgens mij staat het er precies goed zo.

    Van de andere kant: elke dollar die nu niet aan olie betaald hoeft te worden kan ergens anders geinvesteerd worden. Positief voor importerende landen, lijkt me. Wie er ook iets wint of verliest, ergens op de wereld heeft iemand precies het tegenovergestelde.
  2. [verwijderd] 9 oktober 2015 18:33
    Interessant item. Voorlopig dus enige extra verkoopdruk in de aandelenmarkten. Bovendien uitstel en afstel van grote investeringen in de commodity sector.

    Als je zo naar het Noorse fonds kijkt, is het toch eeuwig zonde dat Nederland alles heeft verbrast. Waren we ook nooit lid van de EMU geworden.

    NB Ik begrijp niet dat sovereign wealth funds een "hedge" vormen voor allerlei onheil. Hoogstens een flinke spaarpot die je achter de hand hebt indien het minder gaat.
  3. RAUL 9 oktober 2015 20:46
    quote:

    Scepticus schreef op 9 oktober 2015 19:06:

    Nederland heeft aardgasgeld verbrast, maar tegelijk pensioen vermogen opgebouwd. Je zou kunnen zeggen dat het geld daarin is geparkeerd
    Wat een dooddoener. Meer dan de helft van de gepensioneerden heeft heel veel premie ingelegd, terwijl er daarnaast maandelijks AOW-premie is afgedragen. Zeker vergeten hoe het werkt?
  4. nestel 9 oktober 2015 21:23
    quote:

    Scepticus schreef op 9 oktober 2015 19:06:

    Nederland heeft aardgasgeld verbrast, maar tegelijk pensioen vermogen opgebouwd. Je zou kunnen zeggen dat het geld daarin is geparkeerd
    En waarin hebben onze pensioenfondsen dit belegd? Hoeveel rendement hebben ze hiermee behaald? Een en ander natuurlijk bepaald door gestelde regeltjes. Dekkingsgraden, rekenregeltjes, tja...

    Chapeau voor de Noren, die WEL een prachtig rendement hebben behaald, volgens dit stukje.

    Maar is dit wel zo?

    Kan me een artikel herinneren van enige tijd geleden, dat het tegendeel beweerde. De Noren hadden in dat stuk helemaal niet zo'n mooi rendement behaald. Met name de instroom van nieuw oliegeld deed het totaal groeien..

    www.thelocal.no/20140228/booming-oil-...

    Quote

    Several financial experts have claimed that the fund is doubly exposed to fossil fuels.

    A price drop in the fossil fuel sector would mean less state money poured into the fund and also lower returns on the stock markets.

    Unquote
    De gedaalde olieprijs zal dus ook de Noren pijn gaan doen...

    www.norges-bank.no/en/Published/Speec...

    MANAGING NORWAY’S OIL WEALTH
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links