Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stalen rally

Stalen rally

Er zijn maar weinig fondsen die het dit jaar nog slechter hebben gedaan dan ArcelorMittal. De staalgigant verliest bijna 40% van haar beurswaarde en het aandeel presteerde daarvoor ook al niet al te best. Ofwel ArcelorMittal heeft de hele bullmarket gemist. Kijk maar naar deze grafiek met ArcelorMittal en de AEX die we zo lang mogelijk hebben getrokken.

 

 

Vandaag gaat het aandeel echter met dubbele cijfers omhoog. Het fonds krijgt een dikke koersdoelverlaging van Kepler Cheuvreux, maar dat is niet terug te zien aan de koers. Ook verkoopt het bedrijf belangen in Algerije aan het Algerijnse staatsbedrijf Imetal. Reuters Meldt:

  • Restructuring plan will see ArcelorMittal transfer its minority shareholding in both ArcelorMittal Algeria and ArcelorMittal Tebessa
  • Restructuring plan will see ArcelorMittal transfer its majority participation in ArcelorMittal Pipes & Tubes Algeria, with state of Algeria controlling full shareholding of these entities
  • This agreement will allow Algerian party to have total control of the three companies

Goed, ArcelorMittal is de laatste maanden zo hard in elkaar getrapt dat zelfs ik nu soms denk: zijn we niet aan het overdrijven? Er zijn namelijk wel lichtpuntjes.

Het eerste punt is dat je moet kopen als er bloed door de straten loopt. Uitspraak van Warren Buffett. Als er één sector is waar dat nu zo is dan is het wel de grondstoffensector. Daarnaast is het bedrijf actief in landen als Brazilië, een land dat ook in zwaar weer verkeerd.

Tweede punt is dat staal, het hoofdproduct van ArcelorMittal, altijd nodig is. Voor de bouw van machines, woningen, infrastructuur en ga zo maar door. Overal is wel staal voor nodig en ik zie niet zo gauw een product dat staal zou kunnen vervangen.

Ondanks recessies en meer ellende zal er dus altijd vraag naar staal zijn. Al helemaal als er oorlog uitbreekt. De vraag is echter of ArcelorMittal de concurrentie ook weet af te troeven, want het lijkt er op dit moment overaanbod is, of is zit het probleem toch aan de vraagkant?

Goed er zijn lichtpuntjes, maar downside is er ook. De schulden, verliezen, concurrentie en mogelijk tegenvallende vraag wat voor prijsdruk zorgt. Allemaal punten waarom het ook zomaar weer slechter zou kunnen gaan met ArcelorMittal, maar het kan zomaar zo zijn dat met de laatste koersdalingen dit alles wel is ingeprijsd.

Een dingetje nog. Als ArcelorMittal in deze moeilijke marktomstandigheden winst zou maken, lage schulden zou hebben en er geen zorgen waren over de sector had er ook geen 5,70 euro op het bord gestaan, toch? Aan de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen.

Staal en RVS

Aperam is in 2011 van ArcelorMittal afgesplitst. Sinds die afsplitsing zijn beide fondsen fors gezakt. Echter vanaf de zomer 2013 loopt Aperam steeds verder op, terwijl ArcelorMittal maar verder blijft zakken. Kijk maar naar de volgende grafiek.

 

 

Is het misschien een idee om... Ho stop! ArcelorMittal maakt staal en Aperam Roest Vast Staal (RVS). Dit zijn twee verschillende producten met verschillende toepassingen. Persoonlijk zou ik daarom nooit Aperam vergelijken met ArcelorMittal. Vergelijk soort met soort, ofwel staalbedrijven met staalbedrijven en dat geldt ook voor RVS-bedrijven. Je gaat toch ook niet Heineken met, ik noem eens wat, Refresco Gerber vergelijken?

Daarnaast is het goed om te weten dat Aperam in 2015 geen dividend gaat betalen, terwijl ArcelorMittal op de huidige koers toch mooi 3,42% aan dividendrendement oplevert. Als het dividend en de koersen de komende dertig jaar gelijk blijven, dan heeft u na dertig jaar het aandeel ArcelorMittal weer terugverdiend aan ontvangen dividenden.

Bij Aperam gaat u nu nog alleen voor koerswinst. Misschien dat het bedrijf in de toekomst wel dividend gaat betalen, maar dat weten we nu nog niet.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2015 16:26
    Redactie ABM Financial News - 7 oktober 2015, 09:52
    Outperform advies wel gehandhaafd.
    Credit Suisse heeft het koersdoel voor ArcelorMittal verlaagd van 10,50 naar 9,00 dollar met een ongewijzigd Outperform advies nadat de winstramingen door de Zwitserse zakenbank opnieuw neerwaarts werden bijgesteld. Dit bleek woensdag uit een sectorrapport van Credit Suisse.

    Reden voor een verdere verlaging van de winsttaxaties zijn de zwakke staalprijzen, met name veroorzaakt door de "buitensporige" export van China. "Totdat de export van China zakt naar een meer behapbaar niveau voor de mondiale markt, is het moeilijk om niet pessimistisch te zijn over de lange termijnvooruitzichten" voor bijvoorbeeld ArcelorMittal, aldus de zakenbank.

    De analisten van Credit Suisse mikken voor dit jaar op een 25 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) van 5,4 miljard dollar voor ArcelorMittal. Daarmee ligt de winsttaxatie ruim 5 procent langer dan de consensus. De staalreus zelf rekent nog altijd op een bedrijfsresultaat van 6,0 miljard tot 7,0 miljard dollar.

    Voor 2016 zien de analisten van Credit Suisse het bedrijfsresultaat oplopen naar 6,6 miljard dollar, hetgeen 1,6 procent onder de consensus ligt.

    ArcelorMittal, dat op 6 november met de resultaten over het derde kwartaal komt, noteerde woensdag op een groen Damrak 3,5 procent hoger op 5,36 euro.

    Door: ABM Financial News.
    Info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20-262 29 78
  2. [verwijderd] 7 oktober 2015 18:29
    Beste Nick,

    "Goed, ArcelorMittal is de laatste maanden zo hard in elkaar getrapt dat zelfs ik nu soms denk: zijn we niet aan het overdrijven? Er zijn namelijk wel lichtpuntjes."

    Als je Arcelor eens vergelijkt met United States Steel Corporation, Vale SA, Gerdau SA, Companhia Siderurgica Nacional (ADR), dan springt Arcelor er zelfs nog positief uit.

    De gehele staalsector is murm geslagen, wat begon in Februari 2011 en een versnelling had de afgelopen maanden.

    Is de sector nu aan het bodemen? We hebben al een aantal flinke uitslagen gezien.

    Over vijf a tien jaar zouden de meesten graag gewild hebben het lef gehad te hebben om te blijven zitten of (bij) te kopen op deze koersen.

    Dankje voor je bijdrage,

    Ozzy

  3. [verwijderd] 8 oktober 2015 17:39
    RVS en staal niet vergelijken? nee qua materiaal niet maar verbruik wel,waar RVS gebruikt wordt is er ook verbruik van staal, RVS voor de speciale toepassingen van zuur en corrosie bestendig, staal voor de gebouwen en constructies met normale eisen, maar ook scheepsbouw en auto's/.
    Wat er aan de hand is , is dat China de wereldmarkten overspoelen, wegens vraaguitval uit eigen economie, voor lager dan spotprijzen komt het overal waar vraag is.
    In de USA is men al langer bezig dit aanhangig te maken bij autoriteiten, in EU begint men nu ook langzamerhand na te denken.
    Medio december zal er meer nieuws komen in de USA, verwachting is dat Chinees staal geweerd zal worden.
    Zaak is wel voor die tijd staal aandelen te bezitten, ze zullen exploderen op dit nieuws.
    En o.ja Arcelormittal is niet de enige met koersverlies van 40% of meer, in de USA staan er meerdere ook met dit soort verliezen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links