Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Klein stapje terug

Het is belangrijk dat in veel indices tegelijk een doorbraak van de dalende toppenlijn plaatsvindt als bevestiging van het einde van een lange en forse correctie. Een belangrijke index die maandag nog tegen zijn dalende toppenlijn aandrukte maar nog niet brak, was de DAX.

Deze index was gisteren aan de beurt. Met een krachtige opwaartse candlestick brak gisteren als laatste belangrijke index ook de DAX door zijn dalende toppenlijn. De bevestiging is dus gegeven na de eerdere klassieke bodemvormingsignalen in de maanden augustus en september.

Er was toen sprake van positieve divergentie in de technische indicatoren en er werd boven de stijgende langetermijnbodemlijn een meervoudige bodem gevormd. De AEX vormde een drievoudige bodem in de zone 402 tot 406.

Richting jaartoppen

Ook werden in de meeste indices ten tijde van de vorming van deze bodems grote hammers gevormd in de weekgrafiek. Een klassieke omkeer. We zagen de afgelopen jaren geregeld grote hammers ontstaan aan het einde van een correctieve beweging.

De trends in alle tijdstermijnen zijn inmiddels alweer opwaarts gericht. Ik verwacht dat het vierde kwartaal van dit jaar vergelijkbaar kan worden met het eerste kwartaal van dit jaar. Of de AEX daarbij zijn jaartoppen zal bereiken, is echter onmogelijk te zeggen.

Maar een test van de zone 500 tot 510 is zeker niet uit te sluiten. Voor het technische beeld is het echter niet relevant of deze zone nog dit jaar of in de eerste maanden van 2016 zal worden gehaald.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Einde correctie

De AEX brak dus begin deze week de vanaf de 451,40 dalende toppenlijn. Dit was de definitieve bevestiging voor het einde van de correctie. Al een week geleden werden andere dalende toppenlijnen gebroken. Het ging daarbij om:

  • de kortere toppenlijn vanaf de 441-top
  • de vanaf de augustustop dalende toppenlijn

Na de opwaartse doorbraak begin deze week van de toppenlijn bij 421,50 destijds, is de AEX inmiddels alweer 20 punten opgelopen. De laatste belangrijke top tot aan de decembertop van 451,40 werd gisteren bij 441 ook intraday opwaarts gebroken.

Nieuwe contouren

De AEX ondernam een poging om de laatste openstaande neerwaartse gap tussen de 443,20 en 443,90 te sluiten. De intraday-top lag binnen deze openstaande gap. Met de doorbraak door de 441 staat de weg in principe in het zeerkortetermijnbeeld open naar de 451,40-top.

Ik gaf eerder al aan dat de kans groot was dat de AEX in de loop van deze maand deze top (en hoger) kon bereiken. Vlak daarboven ligt verder nog de juli-bodem bij 455 en het 50-daags gemiddelde. Ik vraag me echter af of deze zone (451 tot 455) zonder noemenswaardige terugtest behaald zal worden.

De contouren van de nieuwe opwaartse trend in het kortetermijnbeeld zijn namelijk nog niet duidelijk, er is nog geen hogere kortetermijnbodem gevormd. Ik acht de kans reëel dat voordat deze zone bereikt zal worden er een beperkte terugtest zal plaatsvinden voor de vorming van een eerste hogere bodem.

Krachtig omhoog

Het laatste Fibonacci-retracementniveau (61,8%) van de septembercorrectie werd opwaarts gebroken. Dit is nu het eerste steunpunt bij 434. Daaronder ligt de volgende pas bij 429. Dit is een recente top en bodem (intraday) en een eerdere bodemzone in de maand september.

Ondanks dat de kans reëel is dat in de komende dagen een beperkte terugtest (intraday) zal plaatsvinden, is de trend krachtig en omhoog. Al eerder dan verwacht kan daarbij de zone 451 tot 455 deze maand worden bereikt. 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

449 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bonus aanbieding 7 oktober 2015 08:56
    Bedankt weer Bas voor het mooie verhaal. Op de komende stortvloed aan slecht nieuws kunnen we makkelijk 510 pt halen... Vandaag nemen we een voorschot, een half procentje er bij op de aug orders uit Duitsland. Augustus, u weet wel toen VW nog vorsprung durch technik claimde. Ik ga vandaag even op zoek naar de zijlijn...
  2. [verwijderd] 7 oktober 2015 09:16
    quote:

    kimos schreef op 7 oktober 2015 08:57:

    Goedemorgen Bas,

    Bedankt! Ik maak genoeg winst met het volgen van je TA

    IN BAS WE TRUST
    Je hebt ZEKER ook financieel goed gescoord in de maanden augustus en september? Of ben je dinsdag 29 september om 9u voor het eerst begonnen met het beleggen en volgen van Bas?
449 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links