Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Hoort u de bodembel?

Dit jaar werd tot op heden gekenmerkt door een aantal forse bewegingen:

  • In de eerste maanden vond een krachtige opwaartse versteiling plaats van de stijgende middellangetermijntrend. De AEX steeg ruim 25% vanaf een bodem in januari bij 406 en vormde in april zijn jaartop bij 510.

  • Hierna hadden we een langdurige consolidatiefase waarin meerdere normale correcties plaatsvonden van 5% tot 10%.

Ondanks dat de trend nog krachtig en opwaarts gericht was, was ik nog geen dag op vakantie (tweede week augustus) of de stijgende bodemlijn vanaf de oktoberbodem werd neerwaarts gebroken. Dit was de onderkant van een steile nieuwe opwaartse middellangetermijntrend.

Vakantiecorrectie

In slechts anderhalve week tijd vond een zeer forse correctie plaats van ongeveer 10% tot aan een bodem tot op heden van net onder de 402 punten. De laatste keer dat we een dergelijke terugval binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend zagen, was in de zomer van 2011.

Opvallend is dat er in de afgelopen jaren regelmatig tijdens mijn zomervakantie een normale tot forse correctie plaatsvond. Deze forse augustuscorrectie werd in september al beeindigd na de doorbraak van de zeer steil dalende toppenlijn.

De AEX vormde een top bij 451,40 en testte daarmee op een haar na het 50%-Fibonacci-retracementniveau van deze forse zomercorrectie.

Na een korte consolidatiefase brak de AEX door de onderkant bij 429 tot 430 en zette een volgende neerwaartse beweging in. In die beweging zit de AEX momenteel nog steeds gevangen.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Meervoudige bodemzone

Hoe zal dit uiteindelijk aflopen? Zolang de stijgende langetermijntrend intact blijft, ga ik uit van een brede bodemformatie. Gisteren werd opnieuw de onderkant getest. Er is nu een meervoudige bodemzone ontstaan tussen de 402 en 406,65, de bodems van augustus en tweemaal in september.

Onder de augustusbodem van 402 ontstaat meer neerwaartse ruimte naar de stijgende langetermijnbodemlijn van nu 394. Zodra deze oplopende steunlijn structureel op weekbasis wordt gebroken, lijkt de stijgende langetermijntrend pas te verzwakken.

Opvallend daarbij is overigens wel dat andere indices in zowel Europa als de Verenigde Staten nog aanzienlijk meer neerwaartse ruimte hebben voordat deze stijgende bodemlijnen in zicht komen.

Bevesigingssignalen

 

Uitgaande van mijn bodemscenario verwacht ik dat de neerwaartse ruimte beperkt is, en de AEX in de eindfase zit van een langere en forse correctieve periode.

In het kortetermijnbeeld moeten we wachten op duidelijke signalen die de bevestiging geven van het einde van deze zesde correctie van dit jaar in september. Daarvoor moet de vanaf de 451,40 dalende toppenlijn worden gebroken. Die daalt dagelijks ongeveer 1,5 punt en ligt vandaag bij 427.

Bij het vorige raakpunt van deze dalende toppenlijn (441) is een steilere en kortere dalende toppenlijn ontstaan die dagelijks ongeveer 2,5 punt zakt en al meerdere raakpunten heeft. Deze toppenlijn ligt vandaag bij 418 en komt snel in de buurt. Een slotkoers hierboven zou een eerste duidelijke verbetering zijn.

Net als dat we de stijgende langetermijnbodemlijnen bij andere indices in de gaten moeten houden, geldt dit ook voor de dalende toppenlijnen.

Een structurele doorbraak (die ik verwacht binnenkort) in de AEX zou samen moeten vallen met vergelijkbare opwaartse doorbraken in andere indices. Maar ook daar liggen deze dalende toppenlijnen dichtbij en lijkt het slechts een kwestie van tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

382 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2015 08:34
    Ben benieuwd of AM nog een beetje in beweging komt.

    Australian govt. officials say iron ore price has bottomed
    Wed 30 Sep 2015 03:48:48 GMT Author: Eamonn Sheridan
    Author: Eamonn Sheridan
    1
    Iron ore prices have bottomed says the Australian Department of Industry & Science in the Resources and Energy Quarterly publication

    They forecast a decline next year (average $53 this year and $51 in 2016), but then a steady rise in prices through 2020
    Prices will average $60 in 2017
    Will climb to $75 through to 2020
    Says demand growth to accelerate, supply increases to slow
    "Prices are projected to rebound as higher-cost producers exit the market and world steel-production growth rebounds," the department said. "As production at Roy Hill ramps up and the major Pilbara producers reach maximum capacity over the next couple of years, growth in Australia's output and exports is projected to slow considerably."
    Report is here and Bloomberg have a summary here
  2. forum rang 7 boldie 30 september 2015 08:41
    quote:

    Reigâh schreef op 30 september 2015 08:18:

    Goedemorgen, zo die Bas is vroeg. Gewekt door de bodembel? Ik hoop het want anders gaan we de 500 regionen niet meer halen dit jaar ;-)
    we mogen blij zijn als we de 440 nog zien dit jaar..... acht de kans dat we de 390 zien groter namelijk.....
  3. [verwijderd] 30 september 2015 08:43
    Goede morgen Bas en forumleden

    Ik had me voorgenomen om een excuuswoordje te richten aan de heer Heijink (maar we mogen toch ook wel Bas zeggen?). Ik was er namelijk van overtuigd dat ik gisterenmorgen in 'the heat of the moment' een onvertogen woordje over zijn column had geplaatst.

    Bij nalezing vind ik tot mijn opperste verbazing deze post niet terug. Deze moet in het iex serverweb zijn verstrikt geraakt, ofwel gaat het om een Orwelliaanse thought crime gaan van mijn kant.

    Vermits het kafkaiaans zou zijn om mij te verontschuldigen voor iets wat blijkbaar 'niet is geweest', wil ik bij deze aan de heer Heijink melden dat ik in globo zijn stukjes kan smaken. Different opinions, ja dat vaak wel, maar TA is geen exacte wetenschap, wars van wat velen daarvan willen maken.

    Dus Bas, bij deze, bedankt!
  4. Pomper 30 september 2015 08:50
    quote:

    Daxwatcher schreef op 30 september 2015 08:43:

    Goede morgen Bas en forumleden

    Ik had me voorgenomen om een excuuswoordje te richten aan de heer Heijink (maar we mogen toch ook wel Bas zeggen?). Ik was er namelijk van overtuigd dat ik gisterenmorgen in 'the heat of the moment' een onvertogen woordje over zijn column had geplaatst.

    Bij nalezing vind ik tot mijn opperste verbazing deze post niet terug. Deze moet in het iex serverweb zijn verstrikt geraakt, ofwel gaat het om een Orwelliaanse thought crime gaan van mijn kant.

    Vermits het kafkaiaans zou zijn om mij te verontschuldigen voor iets wat blijkbaar 'niet is geweest', wil ik bij deze aan de heer Heijink melden dat ik in globo zijn stukjes kan smaken. Different opinions, ja dat vaak wel, maar TA is geen exacte wetenschap, wars van wat velen daarvan willen maken.

    Dus Bas, bij deze, bedankt!
    plaats m nog een keer dan kan ik m ook lezen, ja inderdaad mijn posts zijn ook wel eens verwijderd toen in kritiek had op Royce.

    dat noemen ze sensuur.

382 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links