Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe apps AEX gaan raken

Hoe apps AEX gaan raken

Wij hebben vandaag als eerste Nederlandse broker een Apple Watch app gelanceerd, mailt chef de mission Nick Bortot van BUX mij. Nee, er is niks mis met uw toestel, er zit geen geluid bij. Niks bijzonders, eigenlijk heel simpel. Nee, u kunt wel de tijd, maar niet de AEX bijstellen. Helaas.

Het is allemaal nog niet zo heel gelikt en sexy, maar dat komt vanzelf wel. Allemaal ook niet zo belangrijk. Er is volgens mij iets veel belangrijkers aan dit soort nieuwigheden.

 

 

Handelen uit verveling

Intussen zit ik een beetje hardop te denken. Beleggen op je horloge, hoe is het mogelijk. Zeker voor oudere lezers onder ons die vroeger nog met postduif, trekschuit, rooksignalen en met boodschapper te paard hun orders inlegden, gaat hier weer een compleet nieuwe wereld open.

Wellicht krijgen we zelfs wel een nieuwe beurswereld. Want de vloer wordt mede hierdoor hoe langer hoe laagdrempeliger voor alles en iedereen. Voeg daarbij dat de kosten voor handelen steeds lager worden en de beurs wordt almaar bereikbaarder voor wereldwijd almaar meer mensen.

Ik kan het niet wetenschappelijk staven, maar ik durf met een hoge hefboom te wedden dat dit de markten niet onberoerd gaat laten. Vroeger was beleggen een zaak van de elite en moest je een week vrij nemen om een order in te leggen en af te wachten of die goed doorkwam.

Anno nu staat u dus in de stromende regen in de abri te wachten, omdat u de bus hebt gemist en uit verveling maar een beetje op uw Apple Watch gaat zitten handelen. Uit boosheid gaat u vast short. Geloof maar dat BUX niet de enige is die met een appje voor die Apple en andere watches komt.

Volgens mij kan het bijna niet anders dan dat in de toekomst door deze democratiserings-, toegankelijkheids- en kostenrevolutie de beurzen nog volatier en hysterischer worden, volgen bull- en bearmarkets elkaar sneller en heftiger op en gaan we misschien ook meer pure krachs zien.

 

 

ADHD-volatiliteit

Misschien is dat proces al wel gaande. Kijk maar naar de beurzen in de afgelopen twintig jaar. In een paar jaar tijd verdubbelen en weer voor de helft in elkaar klappen, het is deze eeuw heel normaal geworden. Dat is zeker ook een gevolg van de internetrevolutie?

Ik weet nog dat tien jaar terug ofzo een handelaar mij heel stoer zijn realtime koersen op zíjn BlackBerry liet zien. Peperduur, maar kijk: daar knippert ie alweer! Goed hé? Tegenwoordig zit dat spul al gratis op uw IEX en andere beurs-app's. Heeft er iemand nog een BlackBerry?

Wellicht dat ook de boom & bust dit jaar op de Chinese beurs een voorproefje gaf van wat ons wellicht te wachten staat. Een idiote beursbubbel, volledig losgezogen van de economische en bedrijfsmatige realiteit. Nou is Shanghai geen volwassen beurs en vooral een particulierenmarkt.

Misschien is het een blauwdruk wat ook de volwassen beurzen te wachten staat. Dan spreken we over zoveel jaar wellicht ooit eens over de in-de-stromende-regen-in-de-abri-wachten-na-de-bus-te-hebben-gemist krach. Aan de regen en de bussen zal het niet liggen : -)

Natuurlijk, het grote en vele beursgeld zit nog altijd bij de instituten, banken, verzekeraars, pensioenfondsen, sovereign wealth funds en joekels van fondshuizen en vermogensbeheerders. Zo snel zal het op de volwassen markten niet gaan, maar let zeker op opkomende beurzen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. joel013 22 september 2015 15:40
    De Chinezen kunnen nu niet in het buitenland traden. Dit zal binnen de 10 jaar zeker mogelijk worden en dan zal volgens mij vooral in Europa de volatiliteit toenemen, volumes etc; aangezien Europa opent wanneer China sluit.

    De beurs is nu al niet meer met 10 jaar geleden te vergelijken en over 10 zal het verschil nog veel groter zijn. Goed mogelijk dat het een traders paradise gaat worden.
  2. Belegde boterham 22 september 2015 15:40
    quote:

    De amateur schreef op 22 september 2015 15:13:

    Er is praktisch geen interesse voor smartwatches dus het boeit allemaal niet zoveel. Lees maar wat reviews van smartwatches en je ziet dat iedereen het niet praktisch vind en het niets toevoegt.
    Dat zei men ooit ook van de mobiele telefoon... PTT dacht destijds dat er hooguit een markt zou zijn voor een miljoen gebruikers

    Toen kwam de smartphone, was ook niet iedereen zo van overtuigd.
    Er is een hilarisch filmpje te vinden dat Steve Ballmer (voormalig ceo Windows) lachwekkend naar een iPhone zit te kijken...

    En nu dan de smartwatch, ff afwachten maar de komende jaren?

    Ben nog smartwatch-loos overigens.
  3. DMA69 22 september 2015 16:00
    @AJK ADHD komt door te goedkoop geld en QE. Zo simpel is het.

    Het begon met de Carry Trades in Yen. Inmiddels is de lage rente gemeengoed wereldwijd.

    Als je nog verder terug gaat dan vermoed ik dat het loslaten van Bretton Woods ter financiering van de Vietnam-oorlog de doos van Pandora opende.

  4. knax63 22 september 2015 16:23
    Ik vermoed dat er nog meer mensen met de beurs gaan spelen die er niet precies van de hoed en de rand weten, omdat de drempel bijna naar nul gezet is. De ontwikkelingen zijn niet tegen te houden dus je kan er maar beter mee leren omgaan. Elke vernieuwing heeft zijn kinderziektes dus dat zal hier niet anders zijn.
    Ik had al geroepen dat de rente 10 jaar laag blijft omdat de schulden anders niet te houden zijn. De FED verhoogd de rente niet om een belanghebbende reden. Ik vergelijk de huidige rente curve met die van 1937 en nu. daar ging de rente pas in 1945 a 1947 omhoog dan zal dat nu ook ongeveer wel zo zijn en dan is die 10 jaar net zo gek!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links