Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fedankt voor niks

Fedankt voor niks

Er waren weer eens Griekse verkiezingen, maar ik denk niet dat er een kruiwagen om stilstaat. In Nederland hadden we de afgelopen week de miljardennota en de begroting (Prinsjesdag0, maar ook dit heeft tegenwoordig geen effect op de beurs.

Wat wel effect had was de rentebeslissing van de Amerikaanse Fed. De markt lijkt als een stel verwende kinderen te reageren op deze rentebeslissing. Een groot deel van de kinderen had gehoopt op een verhoging van de rente, maar de Fed vond het nog geen goed moment om te verhogen.

Dus was er teleurstelling in de markt en namen een aantal partijen afscheid van hun posities. Ik heb altijd geleerd te verkopen in mei en weer terug te komen in september, toch?

Kerstinkopen

Ik ben gek genoeg niet zo negatief, de markten gingen lang omhoog omdat er geen alternatief was en de rente zo laag was. We weten nu ook dat, zo goed als zeker, de rente niet verhoogd zal worden dit jaar. Want vlak voor de kerstinkopen gaan ze de creditkaartaankopen (lees schulden) natuurlijk niet duurder maken.

Het is daarom ook wel leuk even te kijken naar de Fed DOT’s. Dit is geen meidenband maar de verwachting van de verschillende Fed-leden van de rente. 

Fed-renteverwachtingen
Bron CNBC.com

 

Syndrome stopte

In China was een consolidatie en dus stopte China het door de aarde heen smelten van de China-beurs (zoals de film over een nucleaire centrale in China: Syndrome). Je zou zeggen even geen slecht nieuws vanuit China is goed voor de andere beurzen. Maar helaas zo makkelijk was het niet.

Grafiek Shanghai Index

 

Iedereen weet dat ik positief ben op de euro en denk dat er een draai aan zit te komen. De dollar zal zwakker worden. Geen goed verhaal voor Europa. Maar wel een goed verhaal voor de commidity-prijzen.

Grafiek eurodollar

 

Transportindex loopt vooruit

Iedereen die iets weet van technische analyse weet dat de theorie zegt dat de Dow Jones Transport Index vooruit loopt op de andere aandelen. De bredere markt volgt dus later, eerst wordt er meer vervoerd en profiteren de vervoersbedrijven.

We hadden een koopsignaal in de Twindicator en zoals u hieronder kunt zien, volgden ook de bredere indices. Maar nu is het ineens weer spannend want de koers zit nu net boven de Twindicator maar als het slot nog lager wordt op maandag gaat de koers er weer net onder.

Kortom het is weer ongekend spannend.

Grafiek Nasdaq Transport Index

 

Zoals gezegd ook de normale Dow Jones Industrial Index is even boven de Twindicatorlijn geweest. Maar is direct na de Fed er weer onder gegaan. Dus ook hier moet de koers snel een nieuwe poging omhoog doen, anders kon het wel eens een drama worden.

Grafiek Dow Jones Index

 

Spannend of niet?

De Amerikaanse Russell 2000 (midkap) Index is net boven Twindicator gesloten. Het Twindicatorniveau ligt op 1.177 slot 1.180... Dus ook hier zien we hoe enorm spannend de komende week is. Het is wat mij betreft maken of breken.

Het is dat veel fondsmanagers grote cashposities aanhouden en dat veel kleine beleggers negatief zijn waardoor ik dan weer contrair ben en dus long ben.

Grafiek Russell 2000 Index

 

In de Nasdaq zien we eenzelfde soort patroon als in de andere Amerikaanse indices. Als het omhoog gaat, krijgen we een squeeze van de short en gaat de koers omlaag dan zouden we ook een versnelling kunnen krijgen.

Op korte termijn is het beeld dus moeilijk. In de candle’s hadden we een omgekeerde grave stone-doji maar daar kunt u volgens mij ook niet zo veel mee.

Grafiek Nasdaq 100 Index

 

De Nasdaq-biotechindex hikt ook weer tegen een koopsignaal en als het onverhoopt niet omhoog gaat dan is dit alsnog weer een heel mooie short.

Grafiek Nasdaq Biotech Index

 

In de Wilshire 5000 Index zouden we met een beetje fantasie ook de pullback kunnen hebben gezien. Dus dan is de koers nadat die uit het opgaande trendkanaal is gevallen weer terug gegaan is naar de trendlijn en dan kan het nu weer omlaag...

Maar geloven we dan echt dat de Fed dit op zijn geweten wil hebben?

Grafiek Wilshire 5000 Index

 

Ook op de lange grafiek van de S&P 500 is te zien dat de koers nu dus niet omlaag moet gaan, want anders krijgen we nu toch al de langetermijnverkoopsignalen. Nogmaals het zou voor mijn gevoel allemaal te vroeg komen. Ik heb oktober of december pas als echte kansen hierop.

Grafiek S&P 500

 

De Duitse DAX lijkt mij hard genoeg gestraft voor de korte termijn. Als de Amerikaanse indices inderdaad weten te stijgen moet het ook met de DAX weer goed komen. Helaas zijn te veel mensen nu heel negatief die me eerder voor gek verklaarden.

Twindicator DAX Index

 

Onze vertrouwde AEX is ook heel spannend aan het worden. Maar voorlopig hou k me hier vast aan een positief scenario. Natuurlijk zit de koers onder het 200-daagsgemiddelde. Maar dat zegt me op korte termijn niet zo veel.

Grafiek AEX Index

 

De AEX EB-indicator kan als het iets oploopt gemakkelijk koopsignalen gaan geven.

EB-indicator AEX

 

Het belangrijkste koopsignaal komt uit de grafiek van de ruwe olie. Ik zie olie als een indicator hoe het gaat met de economie en nu begint de olieprijs eindelijk weer op te lopen.

Grafiek West Texas Crude

 

Een hogere olieprijs geeft ook weer kansen voor de oliegerelateerde waarden. Bedrijven zoals Shell zijn langzaam maar zeker heel koopwaardig geworden. Als u naar de weekgrafiek kijkt, ziet u hoe hard dit aandeel gedaald is.

Grafiek RDS

 

Om dan nog een ander voorbeeld te geven van een aandeel dat ik goedkoop vind en u raad het nooit: Apple een koop volgens de Twindicator.

Grafiek Apple

 

En om gek af te sluiten. Zelfs de 3D-printerproducent 3Dsystems (code DDD) is langzaam maar zeker een gokje waard.

Grafiek 3D Systems

 

Om niet te gek af te sluiten. ASML is ook behoorlijk gecorrigeerd en geeft nu een koopsignaal in de Twindicator. Kortom koop net als ik een call.

Grafiek ASML

 

We staan dus op een historisch punt. Als het onverhoopt toch zakt komen we meteen in een langetermijnberenperiode. Ik denk dat dit nog te vroeg is en voorzie juist door het extreem slechte sentiment goede kansen omhoog.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links