Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Drie scenario's voor de Fed

Renteverhoging door de Fed: drie kansrijke scenario’s

Vergeet alles wat u in de voorbije weken aan mogelijke ontwikkelingen op de beurs hebt gehoord of gelezen. Deze week staat immers in het teken van de belangrijkste financiële beslissing in jaren: de mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve.

Want alle financiële ontwikkelingen van de voorbije jaren zijn uiteindelijk te herleiden naar het monetaire beleid van de Fed. Deze Fed zet, sinds de financiële crisis in 2008 uitbrak, de internationale monetaire lijnen uit voor de rest van de wereld. Wie niet volgde in hun beleid, kwam vroeg of laat in de problemen.

De Fed heeft in 2008 besloten om de kortetermijnrente tot verlagen tot nul procent en de figuurlijke geldkraan volledig open te draaien via quantitative easing (opkopen van schulden). Dat zagen andere centrale banken niet meteen zitten.

Volg de Fed

Met name in Europa was de ECB aanvankelijk een uitgesproken tegenstander, gevoed door het sentiment uit Duitsland. Ook China had hier in de beginperiode weinig zin in. Beide continenten kregen snel te maken met de gevolgen van hun stugge houding:

  • Europa onderging een grootschalige financiële crisis in 2011
  • de Chinese economische groei zakte in elkaar

In de voorbije jaren konden deze continenten dan ook niet anders dan de Fed volgen in haar soepele monetaire beleid: de rente werd stelselmatig verlaagd, terwijl de monetaire sluizen steeds verder werden opengedraaid.

Inmiddels zijn de belangrijkste centrale banken verlekkerd aan het monetaire stimuleringsproces. Maar net op dit ogenblik besluit de Fed om haar houding te verstrengen.

Grafiek Starbucks

 

Vrees voor inflatie

Sinds eind 2014 is de Fed effectief gestopt met haar opkoopprogramma van schuldposities. Nu de Amerikaanse economie enkele doelstellingen van de Fed heeft bereikt – werkloosheid van 5% en inflatie om en bij de 2% - zit de centrale bank klaar om haar rentebeleid te wijzigen.

Na ruim zes jaar is het voor vele leden van de Fed tijd om de rente te verhogen. Steeds meer waarnemers vrezen immers enorme inflatie door de jarenlange nulrente. In het verleden werd een periode van een uitzonderlijk lage rente altijd gevolgd door een periode van oplopende inflatie.

Nu de Fed een jarenlange nulrente heeft doorgevoerd, iets wat nooit eerder is uitgevoerd, is de uitwerking evenmin onbekend. Anderzijds zijn er ook heel wat tegenstanders van een nieuwe rentecyclus (het stelselmatig verhogen van de rente). Zij vinden dat de economie nog niet op eigen benen kan staan.

De nieuwste economische cijfers uit de Verenigde Staten laten een gemengd beeld zien. De groei blijft ondermaats, inflatie is (te) laag en er is geen overtuiging. Het blijft wachten op de zogenoemde escape velocity, dat de Amerikaanse economie weer op eigen benen kan staan.

Als de muziek stopt

Alles staat of valt daarom deze week bij de beslissing van de Fed. Want een strenge Fed betekent dat er een einde komt aan de periode van het overvloedige geld. Het gegeven dat de beurzen al maanden niet meer vooruit te branden zijn, heeft hier uiteraard alles mee te maken.

Beleggers en bedrijven zijn verknocht geraakt aan de soepele financiële capaciteit. Financiële markten baden in ongeziene liquiditeiten, terwijl beursgenoteerde ondernemingen gretig gebruik hebben gemaakt van lage rentes om hun schulden te herfinancieren en aandelen terug te kopen.

Dit alles maakt dat de winst per aandeel jarenlang in de lift zat, maar ook hier lijkt nu een einde aan te komen. Kortom, als de muziek stopt bij de Fed, dan stopt de muziek overal. De beslissing om de rente te verhogen is daarom wellicht het belangrijkste financiële besluit in jaren, zo niet decennia.

Omdat dit zo’n fundamentele verandering is, houden we rekening met drie mogelijke scenario’s.

Scenario 1: Fed doet niets

In het eerste scenario doet de Fed niets. Het is gewoonweg te vroeg om nu al te verhogen gezien de economische omstandigheden en de financiële gevolgen. De rente blijft laag en wellicht zal de Fed de volgende crisis wederom bestrijden met het bekende middel: QE.

Met andere woorden, het huidige beleid wordt doorgetrokken tot er betere tijden aanbreken. Maar de terechte vraag luidt dan: wat zijn dan betere tijden. Als een nulrente na zes jaar nog altijd geen economische voorspoed heeft gebracht, waarom zou die er dan ooit vanzelf gaan komen?

Uitstel lijkt eerder op afstel. En dan kunt u zich de vraag stellen of financiële markten wel nog zo vrij en kapitalistisch zijn als wordt aangenomen.

Scenario 2: Fed start rentecyclus met 25 basispunten

Een tweede scenario is dat de Fed de rentecyclus opstart met 25 basispunten, om bij een volgende meeting opnieuw te verhogen indien de marktomstandigheden het toelaten. Dit was in het verleden altijd de gang van zaken bij een rentecyclus.

De Fed liet de rente dan meestal oplopen tot er nieuwe problemen ontstonden in het financiële systeem. De meeste waarnemers snakken terug naar deze periodes, maar het besef dringt stilaan door dat dit quasi onmogelijk is geworden zonder de economie meteen terug in de vernieling te rijden.

Scenario 3: Fed start rentecyclus met kleine stapjes

Een derde scenario is dat de Fed met kleinere en terughoudende stapjes aan de rentecyclus begint. Geen 25 basispunten, maar slechts 15 of nog minder als eerste renteverhoging. Dit als signaal dat ze erg voorzichtig willen omgaan met de nieuwe rentecyclus.

Ook zal dan overwogen worden om niet iedere Fed-meeting een renteverhoging door te drukken, maar eerder wanneer de omstandigheden het toelaten. Het normalisatieproces van de rente kan dan geen maanden, maar vele jaren gaan duren.

De vraag is of ze op die manier ook de verwachte escape velocity bereiken. Het lijkt er dan eerder op dat de financiële markten in een permanente staat van ondersteuning verzeild zullen geraken.

Een slap koord

Toch verwacht ik dat de laatste aanpak – het derde scenario – een van de meest kansrijke scenario’s zal zijn om een nieuwe rentecyclus op te starten. En misschien niet vandaag, gezien de turbulentie op de beurs, maar bijvoorbeeld in december, met een potentiële eindejaarsrally achter de rug.

U ziet, het is balanceren op een erg slap koord voor de Fed. Het opstarten van een nieuwe rentecyclus is bijzonder lastig geworden. En daar is de Fed zelf verantwoordelijk voor. Daarom verwacht ik dat ze erg zorgvuldig en voorzichtig willen omgaan met een fundamentele wijziging van het rentebeleid.


Ik ben ook dit jaar weer genomineerd voor de Gouden Stier - Beste Beleggingsexpert 2015. U kunt hier op mij stemmen!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. @iPlof 16 september 2015 10:30
    "maar bijvoorbeeld in december, met een potentiële eindejaarsrally achter de rug."

    Lijkt mij erg slecht plan om de torenhoge beurskoersen nog verder op te blazen met alle risico's van dien. Alleen daarom is een rentestijging nodig om niet de koersen nog gevaarlijk hoger op te laten lopen maar juist wat lucht te laten ontsnappen.
  2. forum rang 4 Willempie3 16 september 2015 10:39
    Je kunt je natuurlijk afvragen hoe echt het economisch herstel is als die economie kennelijk niet een iets hogere rente kan verdragen. De huizenmarkt herstelt dankzij de laagste hypotheekrente in 50 jaar. De economie zou goed draaien maar de olieprijs daalt alleen maar, net als de rest van de grondstoffen. Het NL kabinet heeft het over een feestbegroting, maar je betaalt wel 48,946 procent belasting over elke Euro die je meer gaat verdienen boven de 34000 Euro. Plus BTW, accijns, energiebelasting, enz als je je geld uitgeeft.

    W3.
  3. [verwijderd] 22 september 2015 16:27
    De FED probeert sprookjes te verkopen! Er is helemaal geen herstel, de enige reden waardoor het beter lijkt te gaan is veroorzaakt door het massaal printen van geld (QE). Er zijn 4 trillion dollar uit de hoge hoed getoverd en rara, de beurs draait prima (daar gaat het geld heen). Er is echter geen enkele toegevoegde waarde gecreert, zoals productiebedrijven en ontwikkeling en innovatie. De trillionen zijn op de beursvloer verhandeld in de hoop makkelijk (zonder werken) geld te verdienen.

    Sprookje "de rente gaat omhoog" wordt nu al jaren aan de massa verteld, maar daden laat de FED niet zien. Elke keer een excuus, nu wordt China eral bij gehaald, gekker moet het niet worden. Als 0,25% al niet eens kan laat staan een rentecyclus....dus een oplopende rente naar een normaal niveau van 6,0%.

    Ik zal zeggen hoe de toekomst er werkelijk gaat uitzien.....rente blijft nog 20 jaar 0%, en de staatschuld(US) loopt op tot 250% van het BHP, ofwel het Japan scenario.

    Jammer voor de pensioenfondsen en de spaarders, voor hen een soberen oude dag.

    Voor diegene met veel schulden een prachtige toekomst, dus koop dat duren huis maar met een hypotheek van 1,5%!

    De kruik gaat net zolang te water dat hij barst....maar dat kan nog 20 jaar duren.

    Dus er komt geen renteverhoging, want als de rente wel op 0,25% komt moet dat weer worden teruggedraaid binnen een paar maanden naar 0%, dan is de FED helemaal door de mand gevallen (Zal een enorme afgaan voor de FED zijn).

    En de media moet ophouden zich te laten misbruiken door de FED en hun taak serieus nemen, door de balloontjes lek te prikken, waar blijven de journalisten, die dit door hebben!

    Geen enkele journalist stelt aan Yellen de vraag, maar mevrouw Yellen U praat al jaren over een rente verhoging, waar blijven U daden! U geloofwaardigheid zakt in mijn schoenen!

    Nee, iedereen waait met de wind mee....oh, mevrouw Yellen het gaat slecht met China, nou goed hoor dat U hierop participeert......niemand vraagt ,maar mevrouw Yellen bent U soms de wereldbank, heeft u belang bij de SDR? Welk doel dient U precies?

    De rente blijft nog jaren op 0%......er is geen weg terug, dat moet Yellen gewoon zeggen, want dat is de waarheid!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links