Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Meer opwaartse druk

Ondanks de forse opwaartse beweging een groot deel van de dag, vond er gisteren opnieuw geen structurele doorbraak plaats van de 446. Wel verhoogde de AEX de top vanaf de 402-bodem naar 451,40. Hiermee bereikte de AEX bijna het volgende richtpunt van 455; de bodem van de juli-correctie.

Waar we voor moeten oppassen is dat er nu twee patronen in ontwikkeling zijn:

  • De stijgende driehoek. Dit is een bodempatroon waarbij er sprake is van stijgende bodems en gelijke toppen (446).
  • En er worden contouren zichtbaar van een stijgende wig, een potentieel neerwaarts patroon.

Toch is de gehele ondertoon positief. Er zijn veel signalen gegeven die uitgaan van een verdere herstelbeweging, een vervolg van de nieuwe stijgende kortetermijntrend. Belangrijke signalen kwamen vanuit de technische indicatoren:

  • De RSI brak twee weken geleden al uit zijn dalende trend en gaf daarmee een koopsignaal. Verder was in de RSI een omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien. De neklijn van dit patroon werd gisteren voor de eerste keer opwaarts gebroken.
  • De MACD maakte op een laag niveau een positieve crossing; een koopsignaal. Door de snelheid en hevigheid van de correctie is de MACD vaak lagging ofwel er zit een vertragingseffect in voordat signalen worden gegeven.

Daggrafiek AEX
Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Bevestiging

Duidelijke positief was ook feit dat tijdens de vorming van het dieptepunt in augustus (bij 402) opnieuw op 15 punten na de sinds 2009 stijgende bodemlijn werd getest. Die kruipt momenteel richting de 390 punten.

Het belangrijkste signaal in de AEX werd echter gegeven met de doorbraak door de scherp dalende toppenlijn vanaf de 504-top. Dit was uiteindelijk naar mijn mening de bevestiging dat de zware correctie ten einde was gelopen.

Ook zagen we in veel indices op de weekgrafiek grote omkeerpatronen (veelal hammers) tijdens de vorming van het dieptepunt in augustus.

Hoge volatiliteit

Hoe nu verder in het kortermijnbeeld? De steun en weerstanden liggen relatief ver uit elkaar, waardoor de volatiliteit hoog zal blijven in de komende dagen/week. Toch houd ik rekening met een verder opwaarts vervolg in de komende tijd.

Een zware weerstand ligt bij 455 maar een verder vervolg in de komende tijd naar de gemiddelden rond de 470 tot 472, acht ik realistisch. Ondanks dat ik positief ben en blijf in het langere- en kortetermijnbeeld, zal een stijgende trend in alle tijdstermijnen worden gevormd door de correcties en terugvallen.

Hogere bodems zijn noodzakelijk om de contouren van een stijgende trend zichtbaar te maken. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld blijven onveranderd liggen bij 432,20 en 429 tot 430. Pas daaronder zal de krachtige opgaande kortetermijntrend verzwakken. Weerstand ligt bij 446 en de top van gisteren bij 451,40.

Bodem boven 432,20

Het is naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat de opgaande weg richting de 455 en hoger een vervolg krijgt. Ik houd er rekening mee dat een volgende bodem ruim boven de 432,20 kan worden gemaakt.

We moeten vandaag en morgen dan ook alert zijn op de vorming van bodempatronen waarna de opwaartse druk naar 446 en hoger weer kan worden opgevoerd.

Daggrafiek euro-dollar
Kortetermijngrafiek euro-dollar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

EUR/USD: opwaarts potentieel

Als laatste nog het plaatje van de euro-dollar. Ik zie veel reacties en analyses van lezers over dit valutapaar. Zoals ik er naar kijk is er sprake van een gestaag stijgend trendkanaal in het kortetermijnbeeld (zie de blauwe lijnen).

De dalende trend is alweer een tijd geleden verlaten en er is duidelijk patroon van hogere bodems en hogere toppen te zien. De stijgende bodemlijn ligt bij 109,30. Een verzwakking treedt op onder zowel deze stijgende bodemlijn als de vorige bodems bij 108,20.

Na de vorming van een hogere top bij 117 werd een correctie gestart die al redelijk in de buurt kwam van de onderkant. Wel werd de aanwezige dalende wig opwaarts verlaten in de afgelopen dagen en is naar mening weer een behoorlijk stuk opwaarts potentieel ontstaan voor de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

567 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 10 september 2015 08:55
    Expert@info:'beleggen is zien, proeven'.

    Ik heb meestal een slechte smaak als ik met de beurs ben. Ik ga er nog net niet van uit mijn bek stinken maar lekker smaakt het niet.

    Ik doe niks meer.

    Opwaartse druk heb ik smorgens ook als ik wakker word in mijn onderbroek maar sat duurt meestal maar even. Daarna volgt slappe handel. Zal vandaag ook wel zijn met de markten. Beter even zijlijn voorzover ik dat mag zeggen als mini-belegger.
  2. CJX 10 september 2015 09:00
    Eerst maar eens even een short squeze tot half 10/kwart voor 10, dan droppen tot 12 ongeveer. Daarna een korte stijging tot 2 uur. Daarna heeft de US de macht, en daar durf ik zover niet op in te zetten! Maargoed me longs staan erin sinds 8! Dus we zien het wel :)

    ING BEST Sprinter Long / AEX-INDEX / Stop Loss 434.680000 / Hefb. 38.010000 / Fin Niv. 434.680000 / Ratio 10.000000 K 1.450 € 0,68 08:21
  3. [verwijderd] 10 september 2015 09:02
    Ik zit hier te wachten op mijn Engels ontbijt op t terras aan zee. Ik ben niet verslaafd aan mijn mobieltje...hoogstens gokverslaafd net als de meeste hier beste Onno. Overigens geweldige vakantie gehad hier morgen weer naar huis. En idd ze zit nu ook te fb'en maar dat terzijde. Overal is hier wifi..drang is groot om even alex.nl en iex.nl te checken. Je weet nooit of jij of iemands anders nog iets interessants te melden heeft. Niet heel veel kans maar je weet nooit.:)
  4. dree53 10 september 2015 09:07
    Goedemorgen, kan me herinneren in het begin van het jaar dat bas geloofde in een daling maar we moesten dar wel 3 maanden op wachten. overigens is de info wel goed wat betreft de trading range 429-446 en daar moeten weons maar aan vast houden. een dagtrader die zn winst aan de bovenkant en onderkant gepakt heeft zit goed in de winst. vandaag beginnen op 440 en gokje dat ie herstelt 447
567 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links